Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

10 winterse avonturen om met je kinderen uit te testen

Vraag jij je ook af hoe je je kleintjes deze winter kunt entertainen in eigen land zonder dat je hiervoor een fortuin moet uitgeven? Parentia zorgde voor 10 toptips voor uitstapjes in Vlaanderen, Wallonië én Brussel die gratis zijn of niet al té veel geld kosten. Waar ga jij naartoe?
Van buiten ravotten tot opwarmen in de cinema 

Vlaanderen

1. West-Vlaanderen: Speelberg De Kosmos

Niets is leuker dan ravotten in de winter. In Westouter kun je met je kroost heerlijk buitenspelen op speelberg De Kosmos. Hier kunnen ze glijden van de glijbaan en rennen door de tunnels, maar je kunt er ook door ondergrondse gangen wandelen. Wie zegt dat buitenspelen enkel plezant is in de zomer?
Adres: Hellegatstraat z/n, 8954 Westouter

2. Antwerpen: kinderboerderij Struisvogelnest

Peuters en kleuters die graag diertjes aaien, moeten in deze leuke kinderboerderij in Lier zijn. Hier kom je struisvogels, alpaca’s, boerenpaarden en geiten tegen. En weet je wat superleuk is? Je kan er tussen de dieren wandelen en ze lekker warm aaien op een koude winterdag. Wedden dat je hiermee scoort?
Adres: Zuut 18, 2500 Lier

3. Limburg: de Stokkemannenroute

Je kleintjes meekrijgen voor een wandeling? Dat is niet altijd simpel! In Domein Kattevennen kan je de Stokkemanroute volgen. Wandel langs de mooiste plekken van domein Kattevennen en ontdek ondertussen allerlei gekke stokkemannen. Stokke watte? Dat zijn grote figuren gemaakt uit stokken en balken. Aan de balie van Kattevennen kun je een spel-en verhaalboekje samen met een app. Hiervoor moet je wel €5 betalen.
Adres: Planetariumweg 18 - 19, 3600 Genk

4. Vlaams-brabant: filmpret voor de allerkleinsten in Leuven

Filmfans in huis maar geen zin om naar de grote cinema’s te gaan? Elke woensdag en tijdens de weekends smul je in Cinema ZED in Leuven van de nieuwste films, de mooiste klassiekers en de vrolijkste kortfilms voor kinderen van 3 tot 14 jaar. En weet je wat leuk is? Tijdens de schoolvakantie is dat zelfs élke dag.
Sinds kort is er ook Cinemini: elke eerste zondag van de maand is Cinema ZED gereserveerd voor de jongste filmkijkers van 2 tot 4 jaar. In januari staat Pingu op de planning. Speciaal voor de kleinste bezoekers staat het geluid dan wat stiller, gaan de lichten niet helemaal uit en het mini-publiek mag zelfs rondlopen of kruipen in de cinema. Hoe familievriendelijk is dit? 

Wallonië

5. Houffalize: Houtopia

Een echt speelparadijs voor klein en groot. Zowel bij goed als bij slecht weer kun je een bezoekje brengen aan Houtopia. Want naast de grote speeltuin buiten, kunnen de kinderen binnen op ontdekking gaan in het doe-centrum. Ze leren er alles over de 5 zintuigen en laat dat superinterssant zijn!
Adres: Place de l'Eglise 17- 6660 Houffalize

6. Frameries: Wetenschapsmuseum SPARKOH! 

Word een echte wetenschapper in dit supercoole museum. Ontdek op een leuke en originele manier het menselijk lichaam, de natuur, de digitale wereld en nog veel meer. Na het experimenteren kunnen je kinderen nog ravotten op de buitenspeeltuin.
Adres: Rue de Mons 3, 7080 Frameries

Brussel

Fijn om weten! Heel veel Brusselse musea zijn de eerste zondag van de maand open én gratis.

7. Brussel: Illusiemuseum 

Kleine wetenschappers opgelet, in het hartje van onze prachtige hoofdstad van België vind je dit superleuke illusiemuseum waar je op samen op ontdekking kan gaan én interactief kan leren. Je kan er samen experimenteren als gezin en je zintuingen laten prikkelen. Probeer zeker de speelkamer eens uit want die zit vol fascinerende puzzels uit te proberen.
Adres: Wolvengracht  18, 1000 Brussel

8. LEGO Discovery Centre (Legoland in België!)

Droomde je er altijd al van om eens naar Legoland in Denemarken te trekken met je kroost? Sinds een tijdje is er een waardig alternetief in Brussel. Het LEGO Discovery Centre is het grootste LEGO indoorpark! Met een 4D-cinema, een treintje doorheen een grote LEGO-wereld, een stad vol bekende gebouwen in LEGO en natuurlijk heel veel plekken om zelf aan de slag te gaan met bouwsteentjes en minifiguurtjes. Echt iets voor jouw LEGO fan!
Adres: Docks Bruxsel, Lambermontlaan 1, 1030 Brussel

9. Schaarbeek: Trainworld 

Gezinsparcours Animalia in Trainworld
Heb jij een kind dat niet kan zwijgen over treinen? Verras hem/haar met en bezoek aan Train World. Wat extra leuk is: momenteel loopt er de superinteressante tentoonstelling Animalia met een heus gezinsparcours. Samen met natuurgids Spoorzoekertje kom je terecht in een zoo van gesculpteerde dieren. Met Spoorzoekertje bescherm je de planeet. Hij neemt je mee op sleeptouw door het museum en laat je aan de hand van 6 panelen alles ontdekken over dieren en de vijf zintuigen en wat we moeten doen voor meer groen en gezonde lucht.
Adres: Prinses Elisabethplein 5, 1030 Schaarbeek

10. Arkose Canal

Of je nu kleuters, grotere kinderen of zelfs tieners in huis hebt, deze klimzolder is perfect als uitstap voor heel je gezin. Ze kunnen er klimmen op een unieke locatie en je kan er heerlijk lunchen bij Arkose Cantine, yum! Topadresje als je het ons vraagt!
Adres: Willy de Bruyn straat 52, 1000 Brussel

Wil je nog meer leuke tips om je kinderen bezig te houden? Raadpleeg dan onze talrijke blogartikels. 

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!