FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Wat studenten moeten regelen wanneer ze “op Erasmus” willen

Heeft je dochter of zoon de reismicrobe te pakken en wil zij of hij een deel van het academiejaar in het buitenland studeren? Dan zijn er heel wat mogelijkheden. In deze blog lees je meer over het Erasmus-uitwisselingsprogramma en wat je kind allemaal moet regelen om eraan deel te nemen.

Erasmus +, het Europese mobiliteitsprogramma

Erasmus + is een uitbreiding op het Europese uitwisselingsprogramma. Erasmus+ biedt niet alleen studenten, maar mensen van alle leeftijden de kans om kennis op te doen of die kennis te delen bij organisaties en instellingen in verschillende landen. Deelnemende organisaties zijn niet enkel universiteiten, maar kunnen bijvoorbeeld ook bedrijven, denktanks en onderzoekcentra zijn. Wil je kind als student deelnemen aan Erasmus +? Dan kan hij of zij een deel van zijn studies of stage in het buitenland doen. De studiepunten die de student in het buitenland behaalt, tellen mee voor het bachelor- of masterdiploma. Om bijkomende kosten op te vangen, is er ook een Erasmus-beurs.

Hoe deelnemen aan een Erasmus-uitwisseling?

Als je kind in het kader van een studie wil deelnemen aan het uitwisselingsprogramma, moet hij of zij aan een Belgische universiteit of hogeschool studeren. Binnen het programma zijn alle EU- bestemmingen opgenomen, met daarbovenop Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Turkije en de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. Je zoon of dochter kan zich ook voor een uitwisseling buiten die landen aanmelden, maar dat verloopt niet via het Erasmus-programma. Daarvoor informeert je kind zich het best even bij zijn of haar onderwijsinstelling.

Wanneer mag je kind “op Erasmus”?

Er gelden enkele voorwaarden voor een uitwisseling via het Erasmus-programma:

  • Vanaf het tweede jaar van de opleiding komt je kind in aanmerking om een aanvraag in te dienen voor deelname aan het uitwisselingsprogramma. Voor buitenlandse stages kunnen studenten al een aanvraag doen vanaf het eerste jaar.
  • De eigen onderwijsinstelling moet een samenwerkingsakkoord hebben met de school in het buitenland.
  • De eigen onderwijsinstelling moet de studie of stage in het buitenland volledig erkennen.
  • Je sluit als student een overeenkomst af tussen jezelf, je eigen onderwijsinstelling en die in het buitenland.
  • De studie of stage moet deel uitmaken van de opleiding en meetellen voor de studie.
  • Wist je bovendien dat je kind maximaal twaalf maanden per cyclus op Erasmus kan? Zij of hij kan er dus voor kiezen om meerdere korte uitwisselingen op één jaar te maken.
  • Je kind blijft ingeschreven in de eigen onderwijsinstelling en hoeft dus geen inschrijvingsgeld te betalen aan de gastinstelling.
  • De studie moet minimaal drie maanden en maximaal twaalf maanden duren, stages kunnen vanaf twee maanden.

Hoe neem je deel aan het Erasmus-programma en hoe krijg je een beurs?

Je zoon of dochter moet een aanvraag indienen, die door de onderwijsinstelling moet worden goedgekeurd. Ook voor de Erasmus-beurs dient de student een aanvraag in bij de eigen hogeschool of universiteit – want het zijn de onderwijsinstellingen zelf die deze beurs uitbetalen. Je kind moet hiervoor de Erasmus-coördinator aanspreken. Elke universiteit of hogeschool heeft zo’n coördinator. Erasmus-beurzen worden berekend op basis van het inkomen van de ouders en het land van de bestemming. Voor uitwisselingen binnen Europa liggen de bedragen meestal tussen € 235 en € 435 per maand; voor uitwisselingen buiten Europa kan dit tot € 650 per maand gaan.

Wat is de impact van een Erasmus programma op je Groeipakket (in Vlaanderen) of kinderbijslag (in Brussel of Wallonië?

Een Erasmus uitwisselingsprogramma heeft geen invloed op je Groeipakket of kinderbijslag. Je blijft immers ingeschreven in een Belgische onderwijsinstelling en neemt deel aan een Europees programma. Je hoeft hier dus geen specifieke formulieren voor in te dienen, omdat je onderworpen blijft aan de regelgeving voor studies in België.

Studeert je kind in het buitenland maar zonder Europees project? Neem dan contact  op met onze diensten in Vlaanderen, Brussel of Wallonië, zodat we je de gepaste formulieren kunnen bezorgen en je recht op het Groeipakket of kinderbijslag kunnen onderzoeken.

Op zoek naar nog meer nuttige informatie over deze of andere topics binnen je gezinsadministratie? Lees dan onze andere blogs.

Bronnen:
Student.be
Vlaanderen.be

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!