FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Vanaf wanneer voel je je baby in de buik?

“Het voelen van de eerste bewegingen van je baby in de buik is één van de meest magische momenten tijdens je zwangerschap”
Blub, blub, blub…Het voelen van de eerste stampjes en bewegingen van je baby in de buik is een van de meest magische momenten tijdens je zwangerschap. Maar vanaf wanneer kun je deze wonderlijke schopjes verwachten? Laten we daar eens dieper induiken!

De bubbeltjes: wanneer beginnen ze?

Het moment waarop je je baby voor het eerst voelt bewegen kan sterk variëren. Meestal voel je het de eerste keer tussen de 18 en 25 weken zwangerschap. Bij een eerste zwangerschap merken veel vrouwen dit iets later op, rond de 20ste week. Maar maak je geen zorgen, elke zwangerschap is uniek! Hoog tijd om je startbedrag of kraamgeld aan te vragen! 

Baby gymnastiek: wat voel je dan precies?

Allemaal goed en wel die eerste schopjes, maar wat moet je dan precies voelen? Zeker als je voor het eerst zwanger bent, is het niet altijd gemakkelijk te achterhalen. De eerste bewegingen kunnen aanvoelen als bubbels of kriebels in de buik. Sommige mama’s omschrijven het zelfs als een klein visje dat zwemt in je buik. Naarmate je zwangerschap vordert, voelen de bewegingen sterker en duidelijker. Je zal het snel zelf ondervinden wanneer je baby aan het schoppen is, een duwtje geeft of zelfs de hik heeft. Af en toe eens op de pauzeknop duwen, kan geen kwaad. En ondertussen kan je de papa al aan het werk zetten met onze tips.

Verschillende factoren kunnen beïnvloeden wanneer je die eerste bewegingen voelt.
Dit zijn onder meer:
● Eerste zwangerschap: Bij een eerste zwangerschap duurt het soms langer voordat je de bewegingen opmerkt.
● Placenta positie: Als je placenta aan de voorkant van je baarmoeder ligt (een anterior placenta), kan het langer duren voordat je de baby voelt.
● Lichaamsbouw: Vrouwen met een slankere bouw voelen de bewegingen soms eerder.

Wanneer moet je je zorgen maken?

Het is normaal dat de intensiteit en frequentie van de bewegingen verandert naarmate je zwangerschap vordert. Let op, als je plotseling veel minder bewegingen of zelfs geen bewegingen meer voelt, helpt het soms om even rustig te gaan zitten en een beetje suiker te eten, baby’s zijn dol op suiker! Voel je echt niets meer? Dan is het belangrijk om onmiddellijk contact op te nemen met je verloskundige of arts. In elk geval, maak je nooit zorgen over je administratie, Parentia staat voor je klaar met onze handige gids voor en na je zwangerschap.

Bonding time!

Deze kleine schopjes zijn niet alleen leuk, ze zijn ook een belangrijk teken dat je baby’tje gezond en wel is. Praat, zing, of speel zelfs zachte muziek voor je buik; het is nooit te vroeg om te beginnen met bonding.

Genieten maar

Het voelen van je baby in je buik is een unieke ervaring die elke mama in spé anders ervaart. Geniet van deze speciale momenten en gebruik ze om een band op te bouwen met je kleintje. En onthoud, elke zwangerschap is een eigen verhaal - jouw verhaal!

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!