FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Verlenging van het klein verlet in geval van overlijden, ook wel rouwverlof genoemd

Veel gezinnen worden geconfronteerd met het verlies van een echtgenoot en/of kind. Het Parlement heeft besloten het recht op klein verlet wegens overlijden uit te breiden. Het is niet alleen verlengd en verruimd, maar ook flexibeler geworden voor de betrokken gezinnen. Parentia geeft je de details.

Het rouwverlof in detail

Rouw is iets heel persoonlijks, hoewel de verschillende fasen die we doorlopen voor ons allemaal vergelijkbaar zijn. Om beter aan de behoeften tegemoet te komen, is het rouwverlof uitgebreid en flexibeler gemaakt ongeacht of de betrokken persoon werknemer, zelfstandige of ambtenaar is. ​​​​​​​

  • Aantal dagen:

Sinds 25 juli 2021 heeft de werknemer recht op 10 dagen rouwverlof in plaats van 3 dagen bij overlijden van de echtgenoot (of samenwonende partner), zijn kind (of het kind van zijn echtgenoot of samenwonende partner) of een pleegkind dat bij de werknemer (of zijn echtgenoot of samenwonende partner) verblijft in het kader van een langdurige plaatsing.

Tijdens deze periode van 10 dagen klein verlet wegens overlijden, wordt het loon door de werkgever betaald.

  • Meer flexibiliteit

De eerste 3 dagen rouwverlof moeten door de werknemer worden opgenomen in de periode die begint vanaf de dag van overlijden en eindigt op de dag van de begrafenis.

De resterende dagen kunnen vrij worden opgenomen in het jaar volgend op het overlijden.

Rouwverlof en pleegzorg

Zoals hierboven vermeld, hebben een pleegouder en zijn of haar partner bij een langdurige plaatsing recht op 10 dagen rouwverlof bij het overlijden van een pleegkind.

Wanneer een pleegkind overlijdt tijdens een kortdurende pleegzorgperiode, hebben de pleegouder en zijn of haar echtgeno(o)t(e) of inwonende partner recht op één dag rouwverlof, op te nemen op de dag van de begrafenis.

Wanneer de pleegouder van de werknemer overlijdt terwijl de langdurige pleegzorgplaatsing lopende is, heeft de werknemer recht op 3 dagen rouwverlof. Deze dagen moeten worden opgenomen tussen de dag van overlijden en de dag van de begrafenis.

Terugwerkende kracht

Er geldt een terugwerkende kracht van 12 maanden. Als je tijdens het afgelopen jaar verlof hebt opgenomen wegens het overlijden van je kind, echtgenoot of samenwonende partner kan dit worden omgezet als een dag rouwverlof.
Deze pijnlijke periode gaat meestal gepaard met heel wat administratieve taken, of het nu bij de bank, de verzekeringsmaatschappij, de gemeentelijke administratie of de mutualiteit is. Dankzij Parentia, hoef je geen stappen te ondernemen om recht te hebben op wezenbijslag. Onze consulenten in jouw regio doen het nodige om jouw dossier zo snel mogelijk aan te passen.

Bronnen:
werk.belgië.be
Partena Professional

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!