Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Van het bad tot de verloskamer: verschillende manieren om te bevallen

De geboorte van je kind is een intens en prachtig moment. Je wilt er achteraf dan ook met een warm gevoel op kunnen terugkijken. Iedere bevalling is anders en dus kan ook de manier waarop je bevalt verschillen. Denk daarom op voorhand eens na over hoe jij dit speciale moment wilt beleven. Lees hieronder meer over de verschillende manieren om te bevallen!

De klassieke manier om te bevallen

Bij een bevalling denken de meeste mensen meteen aan een ziekenhuis en een verloskamer. Veel vrouwen geven dan ook de voorkeur aan deze veilige medische omgeving. De meeste gynaecologen stellen weinig alternatieven voor, en dus bevallen de meeste vrouwen op de rug met de voeten in beugels. Toch heb je ook andere opties. Vraag jezelf af welke houding je zelf het meest comfortabel vindt.

Rechtstaand of gehurkt? 

In samenspraak met je gynaecoloog of verloskundige kun je een andere houding kiezen dan liggend op je rug. Zo is het perfect mogelijk om hurkend of zelfs (ondersteund) rechtstaand te bevallen. Het grootste voordeel bij zo’n verticale bevalling is dat de zwaartekracht een handje helpt. Wanneer je extra ondersteuning nodig hebt, kun je bijvoorbeeld een baarkruk gebruiken. Dat is een kruk met een opening aan de voorkant van het zitvlak.  

Bevallen in bad 

Je kunt (meestal) ook zelf kiezen waar je bevalt. De meeste ziekenhuizen bieden tegenwoordig de optie om in bad te bevallen, maar ook thuis is dat perfect mogelijk. Als je zelf niet over een ruim bad beschikt, kun je er zelfs een huren. Een onderwaterbevalling biedt verschillende voordelen: 

  • Warm water werkt als een natuurlijke pijnstiller. 
  • Je krijgt meestal sneller ontsluiting. 
  • Ontspannen gaat een stuk makkelijker. 
  • De kans op inscheuren is kleiner. 

Oost west, thuis best 

Misschien vind je het prettig om thuis in je eigen omgeving te bevallen? Wanneer er zich geen complicaties voordoen is dit zeker mogelijk. Uiteraard doe je het best een beroep op een verloskundige wanneer je thuis bevalt. Denk er ook aan dat een epidurale verdoving enkel mogelijk is in het ziekenhuis. Die moet je ook goed op voorhand krijgen.

Bespreek je wensen 

Bespreek met je gynaecoloog hoe jij jouw bevalling ziet. Niet elke gynaecoloog staat voor alles open en niet elk ziekenhuis biedt alle faciliteiten aan. Het belangrijkste is dat je goed geïnformeerd naar dat mooie moment kunt toeleven. Een geboorteplan kan je helpen om je wensen op een rijtje te zetten. 

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!