Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Sharenting: wat deel je als ouder op sociale media?

Van de eerste keer dat je oogappel “mama” of “papa” zegt tot de eerste schooldag: ben jij ook zo’n trotse ouder die graag alles deelt op sociale media? Dan ben jij een “sharent”. Maar je stelt je het best toch wat vragen over de privacy en veiligheid van je kind. Lees even mee. 

Sharenting, een moderne trend

Sharenting, een combinatie van de woorden “share(n)” of delen en “parenting” of opvoeden, is tegenwoordig een populair begrip. Als ouder deel je graag de mijlpalen in het leven van je kindje. Het geeft jeeen goed gevoel en bevestigt dat je als ouder op het juiste spoor zit – zeker als je door je post virtuele schouderklopjes krijgt. 

Kinderen aan het woord

Maar heb je je al eens de vraag gesteld wat je kind van deze virtuele identiteit vindt? Zeker in de puberteit kan dit voor problemen zorgen. Misschien vindt jouw tiener het absoluut niet leuk om z’n anonimiteit te verliezen. Beelden die voor jou onschuldig lijken, vindt je oogappel misschien ronduit beschamend. Ze kunnen soms zelfs tot pesterijen leiden op school. Vergeet nooit dat online beelden moeilijk te verwijderen zijn. Een foto die nu misschien geen reactie teweegbrengt, kan later weer opduiken en invloed hebben op de schoolloopbaan of professionele carrière van je kind.

Stoppen met sharen? Niet per se! Sociale media maken deel uit van de huidige maatschappij en verbinden mensen. Het zou spijtig zijn om dit te verliezen. Wees gewoon een verantwoordelijke “sharent” en denk na over het beeldmateriaal dat je de wereld instuurt. 

“To share or not to share”: hoe begin je eraan?  

Kinderrechten, het recht op privacy en het recht op afbeelding zijn er om kinderen te beschermen. Zolang je kind te jong is om hier zelf over te oordelen, ben jij als ouder verantwoordelijk. Wees kritisch en klik bij twijfel nooit op “delen”.

Met deze tips word jij een bewuste sharent:

  • Deel geen naaktbeelden. Die snoetjes in een schuimend bad zijn altijd heel leuk om naar te kijken, maar voor je het weet, wordt er misbruik van gemaakt.
  • Laat tieners zelf beslissen of hun foto op je tijdlijn belandt. Respecteer het veto van je kind!
  • Publiceer geen foto’s met andere kinderen. Doe je dit wel? Maak ze dan onherkenbaar. Zelfs voor de schoolkrant of de nieuwsbrief van de sportclub heb je toestemming van de ouders nodig.
  • Controleer je privacyinstellingen: je foto bereikt vaak meer mensen dan je denkt. Je vage kennissen, collega’s en vrienden van vrienden moeten niet al je posts zien. Dankzij de functie “aangepast” maak je op Facebook zelf lijsten waarin je bepaalde ontvangers selecteert. Op Instagram kun je geen specifieke lijsten maken, maar je kiest wel het best voor een privéprofiel. 
  • Informeer je kind over het gevaar en misbruik van beeldmateriaal op het internet. Facebook, TikTok, Instagram: niet alles hoeft hierop te verschijnen.
  • Bewaar je foto’s in een cloud zoals Google Foto’s waar je ook een tijdlijn kunt bijhouden. Het voordeel van zulke clouds is dat enkel jij toegang hebt tot deze opslaglocatie.​​​​​​​ 

Post, deel en like dus gerust, maar wees kritisch en hou het veilig.

Hou je van blogs en sociale media? Dan ben je bij Parentia aan het juiste adres. Neem snel een kijkje op Facebook en Instagram en geniet van onze talrijke tips op de Parentia-blog!

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!