Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Zo vind je de perfecte voornaam voor je kindje

Een originele naam voor je baby bedenken kan helemaal geweldig of juist superfrustrerend zijn. Heb je nood aan wat extra inspiratie? Dit waren de populairste babynamen van 2023 (inclusief handige tips om de perfecte naam voor je kindje te bedenken!)

Uniek of juist populair?

Wil je iets unieks of ga je voor een top 10-naam? Check even hoe populair je keuze is, zodat je niet eindigt met vijf Olivia’s in de klas.

Dit waren de populairste babynamen:

TOP 5 jongensnamen

  1. Noah
  2. Arthur
  3. Liam
  4. Adam
  5. Jules

TOP 5 meisjesnamen

  1. Olivia
  2. Anna
  3. Mila
  4. Emma
  5. Noraa

bron: Agentschap Opgroeien

Om een superoriginele naam voor je baby te vinden, komt Parentia to the rescue met enkele toptips: 

Keep it simple

Je wilt niet dat je kind zijn/haar hele leven moet spellen of verbeteren. Wanneer je kiest voor ‘Phyllyp’ in plaats van ‘Philip’, bereid je dan voor op een leven lang verbeteren en dat is  allesbehalve plezant voor je kind.

Laat je helpen en gebruik een babynaamtool

Mama Baas heeft een superhandige namentool die je helpt zoeken naar een passende naam.De tool bevat zo’n 8.000 namen, dus je vindt vast dé naam van je dromen.
Names I Like is een superhandige tool waar je aan de hand van een algoritme op zoek kan gaan naar de perfecte babynaam. De tool verzamelt alle babynaam statistieken en geeft persoonlijke suggesties.
Op zoek naar meer handige apps die jou helpen met het vinden van de juiste babynaam? Deze apps helpen je een babynaam kiezen.

Ga voor een tijdloze naam

En denk hierbij zeker even aan de toekomst gvan je kind. ‘Prinses’ is schattig voor een kleuter maar veel lastiger als je kind later CEO wilt worden. Of tante Gertruda mag zich heel vereerd voelen door haar naam door te geven aan je kind maar voel je zeker niet verplicht om familietradities voor te zetten.

What's in a name?

Check de betekenis en herkomst van je favoriete babynaam. Het is toch cool als je kind later kan zeggen: “Mijn naam betekent ‘moedige leeuw’ in het Oud-Grieks!” Of zoiets.

Wij vroegen enkele ouders welke betekenis er schuilt achter hun babynaam:

Hilde: Gaston komt van zijn overgrootvader Gaston Senior en is het zesde achterkleinkind (maar het eerste viergeslacht). We kozen de naam toen we uit eten gingen voor we het geboortekaartje lieten maken. In het restaurant was de wijn van de maand ook Gaston. Heerlijk toch?
Sophie: Céleste is genoemd naar de kleur van de Argentijnse vlag en mijn oma is Argentijnse.
Kaatje: Mitte komt van het omgekeerd van Tim, de naam van mijn man. Vroeger riep zijn mama altijd: “Timmeke kom…”
Sarah: Onze zoon heet Thor en hij is genoemd naar de Scandinavische dondergod. Bovendien is Thor de favoriete superheld van mijn man.

Maya: Toen ik zwanger was, zocht ik naar een naam die je in alle talen kan uitspreken. Bovendien moest het een naam met betekenis zijn. Zo kwam ik op de naam Lilith, eentje met veel betekenissen. In de oude tijd heeft Lilith veel negatieve bijklanken maar in onze tijd is Lilith een vrijgevochten positieve vrouw.. Lilith staat ook bekend als de koningin van de nacht.
San: Onze tweeling Morris en Brieck hebben hun naam te danken aan onze overleden grootvaders Maurice en Albriek.
Claire: De naam van onze zoon Nill is opgedragen aan een overleden vriend van zijn papa. Hij heette Corné Cornelis afgekort naar Nilles en zo gaven wij
onze zoon de naam Nill.

Onze grootste tip? Een babynaam kiezen is jouw keuze. Als jij Sterre of Wolf prachtig vindt, ga er dan gewoon voor. Laat je vooral niet gek maken door Februari ACTUALITEIT: Zo vind je de perfecte voornaam voor je kindje 4 goedbedoeld advies van schoonmoeders of vrienden, iedereen heeft wel een mening maar het is jouw kindje dus jij moet het mooi vinden. Bovendien heb je negen maanden tijd, dus neem alle tijd om de perfecte naam te kiezen voor jouw kleine wondertje

Beluister nu onze podcast: Babytalks: what’s in a name? In onze podcast duiken we in de verhalen van interessante ouders en ontdekken meer achter elke kindernaam.

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!