NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Nina Mouton in Tussen was en plas: “Perfect ouderschap bestaat niet”

Nina Mouton in Tussen was en plas: “Perfect ouderschap bestaat niet”

Parentia gaat in de podcast Tussen was en plas op zoek naar tips, leuke en herkenbare momenten, en vooral begrip voor de zoektocht die het ouderschap is. Nina Mouton, bekend van haar boek Mild Ouderschap, en Tine Embrechts, actrice in onder andere Tegen de Sterren op, hebben een gezellige babbel over verschillende thema’s. Nina is mama van twee: dochtertje Loa (6) en zoontje Miro (9). Tine is mama van Emilio (16), Oscar (13), Gaston (5) en Maurice (2,5). Het thema van de eerste podcast? Emoties. En ook een beetje corona, want dat virus speelde de voorbije maanden natuurlijk een grote rol in de emotionele beleving van de kinderen … én de ouders!

Is die mee?

Tine beleefde de eerste coronaweken als een verademing. “Zalig! Normaal werk ik veel en hard, maar nu kon ik gewoon even voltijds mama zijn. Al kan ik me wel inbeelden dat het voor ouders die thuiswerkten absoluut niét evident moet zijn geweest. Het werk van Laurent (bekend als Guga Baúl, nvdr) en mij lag natuurlijk stil. Dus we hadden veel tijd voor de kinderen. Maar na enkele weken waren die kleintjes elkaar wel een beetje beu. ’t Zijn er twee met nogal heftige karakters (lacht).”

“Ik heb ook wel moeten beseffen dat die kinderen niet gewoon efkes hun huiswerkgingen maken terwijl ik aan ’t werk was”, vertelt Nina. “Ik maakte mij vooral zorgen om de jongste, die toen in het eerste leerjaar zat. Is die mee? Evolueert haar kennis normaal? En toen mocht de ene wel naar school en de andere niet: óók een drama! Want Loa wou eigenlijk niet teruggaan, maar kinderen uit het eerste mochten wel terugkeren. Terwijl Miro niets liever wilde!”

Ervaren en toch nog klungelen

Nina: “In de lockdown ben ik wel eens mijn geduld verloren. Ook voor mij is het ouderschap een zoektocht, hè.” “Ik voel mij ook nog steeds een klungelende moeder,” lacht Tine, “zelfs al heb ik toch al bijna zeventien jaar ervaring! Maar je moet durven toegeven dat je aan het klungelen bent, dat doet al heel wat.” “Er is natuurlijk ook niet zoiets als perfect ouderschap”, vindt Nina. “Er is geen eindpunt; we gaan gewoon op zoek naar hoe we complementair met elkaar kunnen omgaan en wat er het beste past bij jou en de andere leden van je gezin.”

Mild en authentiek ouderschap

“Daarom heb ik het over mild en authentiek ouderschap" , gaat Nina verder. "Blijf dicht bij jezelf, zorg ervoor dat je jezelf goed kent. Hoe je dat soort ouderschap dan in de praktijk brengt? Stel liefdevolle grenzen en zoek vooral de betekenis achter boos of droevig gedrag. Huilen of met speelgoed gooien zijn ontladingen: op dat moment is het belangrijk dat je gaat verbinden met je kind. Benoem de emoties die je kindje voelt – ook al op jonge leeftijd, ook in de supermarkt.”

“Ik begin altijd een liedje te zingen als onze Maurice zo’n bui krijgt”, vertelt Tine. “Ik wil hem dan zo snel mogelijk afleiden. Soms lijkt hij vast te zitten in zijn eigen lichaampje. Door zijn aandacht op iets anders te vestigen, hoop ik dat de bui overgaat. Met wisselend succes.”

“Dat voelen vele ouders natuurlijk,” zegt Nina, “je wilt je kind op dat moment zo snel mogelijk stil krijgen – en het is ook niet raar dat we dat voelen! Maar eigenlijk verbind je op dat moment vooral met alle andere mensen in de supermarkt waarvan jij denkt dat ze over je oordelen, en niet met je kindje die het dan net nodig heeft.”

Nieuwsgierig naar meer?

Beluister dan de eerste aflevering van Tussen was en plas via je favoriete podcastapp. Of bekijk de video hieronder! De volgende aflevering gaat over … slapen! 😴 Op zoek naar nog meer inspiratie en tips over opvoeden? Lees dan onze andere blogs.

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!