FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Heb je als meeouder ook recht op ouderschapsverlof?

Het woord zegt het zelf: als meeouder zorg je ‘mee’ voor de zoon of dochter van je partner, ook al is hij of zij geen biologisch kind van jou. Je vraagt je misschien af of ook jij dan recht hebt op ouderschapsverlof. Een terechte vraag, die we graag voor jou beantwoorden!

Wie mag er ouderschapsverlof nemen?

Biologische mama’s en papa’s mogen ouderschapsverlof opnemen voor hun kind, dat spreekt voor zich. Hetzelfde geldt voor adoptieouders. Maar ook als man die een kind heeft erkend dat biologisch gezien niet van hem is, kun je in aanmerking komen voor ouderschapsverlof. En ook voor meeouders* is er goed nieuws! Let wel, het recht op ouderschapsverlof treedt alleen in werking onder strikte voorwaarden. Daarover lees je hieronder meer.

*Een meeouder is de vrouwelijke partner van de moeder, of de mannelijke partner die het kind niet erkend heeft.  

Wat zijn de voorwaarden?

Om als meeouder in aanmerking te komen voor ouderschapsverlof, moet je je meeouderschap eerst en vooral kunnen bewijzen. Dat kan aan de hand van:
  • een huwelijksakte;
  • een bewijs van wettelijk samenwonen;
  • een uittreksel van het bevolkingsregister dat aantoont dat je minstens drie jaar voor de geboorte al op hetzelfde adres was ingeschreven als het kind.
Bovendien mag de biologische vader het kind niet erkend hebben. Per kind kunnen er namelijk maximum twee ouders (of een ouder plus een meeouder) recht hebben op ouderschapsverlof. Als de biologische papa het kind toch erkent, dan heeft hij recht op ouderschapsverlof.

Voor de rest gelden voor meeouders dezelfde voorwaarden voor ouderschapsverlof als voor biologische ouders. Zo moet je het verlof bijvoorbeeld beginnen op te nemen vóór het kind twaalf jaar oud is.

Wat als de biologische vader zijn ouderschapsverlof niet opneemt?

Als de biologische vader zijn ouderschapsverlof niet opneemt én het kind ook niet erkent, dan kun je als meeouder aanspraak maken op ouderschapsverlof. Uiteraard moet je dan wel voldoen aan de voorwaarden die we hierboven al opsomden. Maar als de biologische vader het kind wel erkent, dan kun je als meeouder geen aanvraag voor ouderschapsverlof meer indienen. Ook niet als de biologische vader ervoor kiest om zijn ouderschapsverlof niet op te nemen. Het recht op ouderschapsverlof is namelijk niet overdraagbaar.

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!