FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

De lagere school is daar: deze veranderingen staan jou als ouder te wachten

Als ouder kijk je uit naar de grote mijlpalen in het leven van je kind. Denk maar aan de eerste woordjes of stapjes of … de overstap naar de lagere school. Wanneer je kind rond de leeftijd van 6 jaar naar de basisschool gaat, voelt dat voor ouders aan als een belangrijk moment. En dat is het ook! Niet alleen je kind zal moeten wennen aan de veranderingen, ook voor mama’s en papa’s is de aanpassing soms groot. Welke veranderingen staan er jou als ouder te wachten?

De overstap naar lagere school

Is je kind 6 jaar? Je kindje gaat naar het lager onderwijs. Je weet het al sinds je oogappel 5 jaar is, maar je gaat ervoor moet zorgen dat je kind regelmatig aanwezig is in de les. Bij ziekte moet je een doktersbriefje of afwezigheidsattest indienen. Het aantal attesten dat je zelf mag aanmaken is beperkt.

Er worden meer eisen gesteld

In de kleuterschool is de dagelijkse structuur minder strikt, maar nu zal je kind een strakker schema moeten volgen. Is je kind daardoor ’s avonds sneller moe? Dat is perfect normaal. Daarnaast moet je je kind leren omgaan met verplichte taken zoals huiswerk en zal je hem of haar moeten helpen bij de moeilijkere oefeningen.

Helpen bij huiswerk

Op de lagere school krijgen kinderen voor het eerst huiswerk. Hoe je je kind daarin het best begeleidt? Het gaat erom je zoon of dochter zelfstandigheid bij te brengen – al doe je dat niet door je kinderen aan het werk te zetten en er daarna niet meer naar om te kijken. Je moet je kind actief ondersteunen, zonder je te veel te bemoeien. Veel ouders proberen namelijk te voorkomen dat hun kind fouten maakt, en gaan al snel het juiste antwoord verklappen of fouten corrigeren. Toch laat je je kind maar beter zélf ontdekken wat de juiste oplossing is.
Indien het nodig is, kun je overwegen om een ervaren huiswerkbegeleider te laten langskomen. Je kunt daarvoor contact opnemen met een extern bijlesbureau zoals BijlesHuis

Emotioneel

Je denk waarschijnlijk meermaals: ‘Wat wordt mijn kind toch groot!’. Wanneer je zoon of dochter in de lagere school zit, moet je hem of haar al een beetje los kunnen laten. Breng je emoties niet te sterk over op je kind, zodat het geen angst krijgt om naar school te gaan. Laat merken dat deze overgang vooral erg leuk is!

Aanpassen vraagt tijd

Niet alleen je kind zal tijd nodig hebben om aan deze nieuwe omgeving te wennen. Geef ook jezelf de nodige tijd om deze verandering gewoon te worden. Zoals bij elke grote stap is het een groeiproces!

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!