Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

5 boeken die elke ouder (in spé) moet lezen

Dat een kind opvoeden niet altijd gemakkelijk is, is een understatement. Gelukkig zijn er een hoop hulplijnen beschikbaar om jou als ouder (in spé) te ondersteunen. Parentia dook in haar boekenkast en zocht 5 boeken die jou praktische tips en advies geven. Voor iedereen die zich voorbereidt op het ouderschap of er volop in zit! Deze boeken moet je op je leeslijst zetten:  

1. 'Wat elk kind nodig heeft’ van Klaar Hammenecker

Klaar gaat in dit boek terug naar wat de essentie van opvoeden is: kinderen geven wat ze nodig hebben om uit te groeien tot zelfredzame, veerkrachtige en liefdevolle jongvolwassenen. Op basis van haar jarenlange ervaring als kinderpsychologe reikt ze 5 opvoedbasics aan die in elk levensfase van je kind een welkome basis zijn om op terug te vallen. Zo kun jij - op maat van jouw gezin en je eigen opvoedstijl - jezelf én je kind in zijn kracht zetten, zodat je kind kan uitgroeien tot de beste versie van zichzelf. Want de beste ouders? Die maken zichzelf op termijn overbodig! verkrijgbaar bij Lannoo voor €22,99.

2. ‘Waarom Doe Jij Nu Zo?’ van Gitte De Bruyn

In ‘Waarom doe jij nu zo?!’ benaderen kinderpsychologen en psychotherapeuten Anky De Frangh en Gitte De Bruyn het gedrag en de emoties van kinderen vanuit verbinding. In tegenstelling tot vroegere adviezen als ‘zet je kind in time-out als hij moeilijk doet’, kiezen zij er bewust voor om op moeilijke momenten de connectie met je kind niet te verbreken, maar net actief aan te gaan. Dat leert je kind op termijn beter omgaan met emoties én versterkt jullie band. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en concrete tips, verwerkt in een duidelijk stappenplan, leren de experten jou bewust omgaan met de (minder) leuke emoties van je kind en van jezelf, kritisch kijken naar je opvoedingsstijl en communiceren op een verbindende manier. Een aanrader van jewelste voor elke (aanstaande) ouder! - verkrijgbaar bij Borgerhoff & Lamberigts voor €24,99.

3. ‘Wie zorgt er voor mijn kind?’ van Lynn Geerinck

Ja, het is jouw kind. Neen, je voedt het niet alleen op. Onthaalouders, kinderbegeleiders, leerkrachten, vrijwilligers in de jeugdbeweging, grootouders of vrienden… Jouw kinderen zijn ook hun kinderen, ze kneden allemaal mee. Hoe zorgen we er nou met z’n allen voor dat zo’n collectief opvoeden gesmeerd loopt? Hoe kunnen de diverse partijen meewerken aan een gedeeld toekomstproject voor je kind? In dit boek toont i-mens hoe afgestemd opvoeden in de praktijk kan werken, bij jou thuis maar ook bij hun onthaalouders, kinderdagverblijven en hun preventieve gezinsondersteuning. Zeker een boek voor jouw leesbucketlist! - verkrijgbaar bij Borgerhoff & Lamberigts voor €22,99.

4. 'Liefde in de tropenjaren' van Katrien Koolen

'Hebben we nog brood in huis? Als jij aan het eten begint, doe ik de kinderen alvast in bad. En haal jij ze morgen op van school?' Weet je nog, toen je vroeger thuiskwam van het werk, samen een aperitiefje dronk en de hele avond van jullie was? Welkom in de tropenjaren, waarin je kinderen de agenda bepalen en Maart: 5 boeken die elke ouder (in spé) moet lezen 3 je relatie met je partner helemaal naar de achtergrond lijkt te verschuiven. De was vermenigvuldigt zich, de vermoeidheid mat je af en tijd voor intimiteit is moeilijk te vinden. Hoe blijf je als jonge ouders voldoende tijd vinden voor elkaar? Where did the sex go (en komt die ooit nog terug)? En wat als je partner een heel andere visie op opvoeden heeft dan jij? Het is maar een greep uit de vele vragen die Katrien Koolen op haar sofa te horen kreeg. Met dit boek wil ze koppels ondersteunen die in de storm van het (prille) ouderschap elkaar soms uit het oog verliezen. Echt een aanrader om te lezen, of je nu volop in de tropenjaren zit of er nog maar net uit bent. - uitgegeven bij Lannoo voor €22,99

5. 'Halftijds moederen' van Anne Cornut 

Ben je op zoek naar een boek voor gescheiden ouders? Dan is dit een aanradertje! Anne Cornut is zaakvoerder van Maison Slash, influencer en mama van vijf tieners. Sinds 2019 is ze halftijds ouder: ze ziet haar kinderen een week wel en een week niet. Haar nieuwe liefde Gil heeft twee kinderen. Samen verbouwen ze een huis waar ze één groot, nieuw nest willen maken. Tot die plek klaar is, pendelt Anne heen en weer tussen huizen, en gezinnen, al dan niet met kinderen. Is die week zonder kinderen ‘olé, olé’ of is het toch iets complexer dan dat? Valt het mee om zo’n kroostrijke menage te managen? Hoe blijf je in touch met jezelf? In dit boek vertelt Anne openhartig over het wel en wee van de weg die ze aflegt. Over het leven in een tussenfase, met veranderende verantwoordelijkheden en nieuw verworven vrijheden. Over het goochelen met agenda’s, over loslaten en persoonlijke groei, over schakelen en keuzes maken, en over het waarderen en genieten van de momenten waarop alles – al is het maar voor even – in de juiste plooi valt. Uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts voor €24,99


Ben je op zoek naar toffe boeken voor baby’s, kleuters en kinderen? Ontdek dan ons artikel met 7 toffe boeken voor kleinere en grotere kinderen om dit jaar voor te lezen. 

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!