Sociaal verlof, ook wel ‘verlof om dwingende reden’ genoemd.
Verschillende vormen van verlof helpen om gezin en werk te combineren. Sta je voor een crisismoment, zoals een spoedopname van je partner, dan kun je onder andere gebruik maken van het sociaal verlof.

Wat is sociaal verlof?
Om dwingende redenen kun je een onbetaald verlof nemen, het sociaal verlof. Dit soort verlof wordt ook wel omstandigheidsverlof, familiaal verlof of verlof om dwingende redenen genoemd.
Zonder eigen verlofdagen in te zetten kun je dus ‘gewettigd afwezig’ zijn op het werk. Sociaal verlof is een recht van de werknemer. Dit betekent dat (mits je de juiste bewijsdocumenten voorlegt) je werkgever je dit niet kan weigeren.
Opgelet: als je in de huidige coronacrisis niet kan gaan werken, dan val je terug op tijdelijke werkloosheid en gaat het niet om sociaal verlof.
Wanneer kan je sociaal verlof opnemen?
Je kunt niet zomaar sociaal verlof opnemen. Sociaal verlof dient om onvoorziene en ongeplande omstandigheden op te vangen. Per sector kan dit verschillen.

Hoe lang kun je sociaal verlof nemen en word je betaald?
Je werkt in de privésector :
- je hebt maximaal 10 werkdagen per jaar recht op sociaal verlof. Werk je deeltijds, dan is dat maximum beperkt in verhouding tot je arbeidsprestaties.
- je ontvangt geen loon de dagen dat je familiaal verlof opneemt. Dit leidt niet tot een vermindering op je eindejaarspremie of andere bij cao toegekende voordelen.
Je werkt bij een federale organisatie:
Statutairen, stagiairs en mandaathouders:
- je hebt recht op maximaal 45 werkdagen per jaar op verlof om dwingende redenen. Werk je deeltijds, dan is dat maximum beperkt in verhouding tot je arbeidsprestaties;
- je ontvangt geen loon de dagen dat je verlof om dwingende redenen opneemt. Dit leidt niet tot een vermindering op het jaarlijks vakantieverlof;
- je hebt recht op 4 werkdagen per jaar op verlof wegens overmacht;
- je ontvangt wel loon de dagen dat je verlof wegens overmacht opneemt. Dit leidt niet tot een vermindering op het jaarlijks vakantieverlof.
Contractuelen:
- je hebt recht op maximaal 10 werkdagen per jaar op verlof om dwingende redenen. Werk je deeltijds, dan is dat maximum beperkt in verhouding tot je arbeidsprestaties;
- je ontvangt geen loon de dagen dat je verlof om dwingende redenen opneemt. Dit leidt niet tot een vermindering op het jaarlijks vakantieverlof.

Je werkt voor het onderwijs:
- je hebt maximaal 4 werkdagen per jaar recht op verlof wegens overmacht, te nemen in volledige dagen;
- je hebt maximaal 8 werkdagen per jaar recht op verlof wegens overmacht, te nemen in volledige dagen, voor jouw kind of deze van je partner zolang het kind geen 12 jaar is en jullie onder hetzelfde dak wonen;
- je ontvangt wel loon de dagen dat je verlof wegens overmacht opneemt.
Hoe vraag ik sociaal verlof aan?
Je verwittigt zo snel mogelijk je werkgever en bezorgt hem een bewijs met de gepaste documenten.
Bronnen :
- Belgium.be
- Kind en gezin
- Gezinsbond
- Fedweb.belgium.be
- Onderwijs Vlaanderen