
De gevolgen van een verhuis voor je kinderbijslag
Als je verhuist, moet je heel wat administratieve zaken in orde brengen. Gelukkig wordt je kinderbijslagfonds automatisch op de hoogte gebracht van je adreswijziging via de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid. Parentia maakt vervolgens alles in orde voor je kinderbijslag!
Op deze pagina:
- Wat als je verhuist naar een ander adres in Wallonië?
- Wat als je verhuist naar een andere regio in België?
- Wat als je verhuist naar het buitenland?
- Wat als je verhuist door een scheiding?
- Wat als je kind alleen gaat wonen?
- Wat als je kind gaat studeren in het buitenland?
- Hoe wordt je kinderbijslagfonds op de hoogte gebracht van je verhuis?
- Waarom niet van kinderbijslagfonds veranderen? Sluit je nu aan bij Parentia!
Wat als je verhuist naar een ander adres in Wallonië?
Verhuis je maar je blijft wel in Wallonië, welke stappen moet je dan ondernemen? Je gaat naar de (nieuwe) gemeente om je adresgegevens te laten wijzigen. Na het bezoek van de wijkagent zal de gemeente ons automatisch je nieuw adres bezorgen. Parentia doet het nodige om je nieuw adres in je dossier te vermelden.
Wat als je verhuist naar een andere regio in België?
Wanneer je naar een andere Belgische regio verhuist, worden wij automatisch op de hoogte gebracht van je nieuwe adres. Je moet in dit geval wel nog een aansluiting indienen om de kinderbijslag van je nieuwe regio te ontvangen. De regio (Wallonië, Brussel, Vlaanderen) waar je woonde, betaalt je kinderbijslag tot en met de maand waarin de adreswijziging gebeurt. Vanaf de maand die hierop volgt, neemt je nieuwe regio (Wallonië, Brussel, Vlaanderen) de betaling over. De regelgeving van die regio is dan van toepassing.
Verhuis je naar Brussel? Ook dan betaalt Parentia je kinderbijslag nog graag uit. In Brussel zul je in dat geval de nieuwe bedragen ontvangen. Doe je aanvraag snel en makkelijk via onze handige online tool!
Verhuis je naar Vlaanderen? Ook dan betaalt Parentia je kinderbijslag nog graag uit. In Vlaanderen zul je in dat geval de oude bedragen ontvangen voor de kinderen geboren tot 31 december 2018 en de nieuwe bedragen voor de kinderen geboren vanaf 1 januari 2019. Doe je aanvraag snel en makkelijk via onze handige online tool!
Verhuis je naar Wallonië? Ook dan betaalt Parentia je kinderbijslag nog graag uit. In Wallonië zul je in dat geval de oude bedragen ontvangen voor de kinderen geboren tot 31 december 2019 en de nieuwe bedragen voor de kinderen geboren vanaf 1 januari 2020. Doe je aanvraag snel en makkelijk via onze handige online tool!
Wat als je verhuist naar het buitenland?
Kies je voor een nieuwe start in het buitenland of verhuist één van je gezinsleden naar een ander land? Breng dan zo snel mogelijk je kinderbijslagfonds op de hoogte van deze verandering om foutieve betalingen te vermijden. Wij informeren je vervolgens over je rechten na je vertrek naar het buitenland.
Wat als je verhuist door een scheiding?
De Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid brengt ons meteen op de hoogte van je scheiding en van de nieuwe officiële adressen van al je gezinsleden. Parentia zal je informeren over de gevolgen van deze scheiding voor je kinderbijslagdossier. Je deelt ons het best meteen de getroffen maatregelen over het ouderlijke gezag mee. Vergeet ook niet om ons je gewijzigde bankrekeningnummer te bezorgen.
Ook wanneer je gaat samenwonen met een nieuwe partner wordt Parentia automatisch op de hoogte gebracht. We contacteren je om je in te lichten over de gevolgen van dit samenwonen of van dit nieuwe huwelijk voor je kinderbijslagdossier.
Wat als je kind alleen gaat wonen?
Gaat je kind op zijn of haar eigen benen staan? Dan vernemen wij het nieuwe adres van je kind zodra dit is gemeld bij je gemeente. Vervolgens zal hij of zij zelf de kinderbijslag ontvangen.
Als de jongere zijn officiële adreswijziging niet kan doen bij de gemeente, dan kan hij zijn nieuw adres ook bewijzen met officiële documenten, zoals een politieattest, een attest van het OCMW, een voorlopige verblijfsvergunning of een ‘model 2’ van de gemeente.
De jongere kan zelf als bijslagtrekkende zijn kinderbijslagfonds kiezen binnen 4 maanden na de ingangsdatum van de wijziging, of op later tijdstip onder bepaalde voorwaarden. Neem zeker contact op met Parentia voor meer inlichtingen.

Wat als je kind gaat studeren in het buitenland?
Vertrekt je kind naar het buitenland om te studeren? Geef ons dan een seintje om dit te melden. Bekijk ook onze pagina ‘studies en opleiding'.
Hoe wordt je kinderbijslagfonds op de hoogte gebracht van je verhuis?
Je hoeft je verhuis enkel te melden op het gemeentehuis van je nieuwe woonplaats. Na de komst van de wijkagent, zorgt het gemeentebestuur voor de wijziging van jouw adres in het bevolkingsregister. Parentia verneemt je nieuwe adres via de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid. Je hoeft dus zelf geen verdere stappen te ondernemen voor je kindergeld. Alles gebeurt automatisch wanneer je verhuist binnen de Belgische landsgrenzen.
Let op: als je je Groeipakket via circulaire cheques ontvangt, moet je contact opnemen met de afdeling die je dossier beheert! Doe dit vóór de volgende betaling van je kinderbijslag om na te gaan of je adreswijziging effectief werd uitgevoerd. Zo vermijd je dat een cheque naar je oude adres wordt opgestuurd. De overdracht van je nieuwe adres hangt af van de snelheid van de administratie van je gemeente en kan soms tot drie weken duren.
Het is natuurlijk nóg beter om je bankrekeningnummer aan ons mee te delen. Zo kunnen we een veilige en snelle betaling van je kinderbijslag garanderen.
Waarom niet van kinderbijslagfonds veranderen? Sluit je nu aan bij Parentia!
Wil je van kinderbijslagfonds veranderen en je aansluiten bij Parentia? Dit kan heel eenvoudig via onze online tool.
Op welk moment verander je nu effectief van kinderbijslagfonds?
Allereerst moet de datum waarop je je aanvraag ondertekende, maximaal 6 maanden voor de ingangsdatum liggen. Daarna is de datum van ontvangst van de aanvraag bepalend voor de ingangsdatum:
- Ontvangen we je aanvraag op de laatste dag van de tweede maand van een trimester, dan gaat deze in op de eerste dag van het volgend trimester.
Voorbeeld: aanvraag ondertekend op 30 november en ontvangen op 30 november = ingangsdatum 1 januari. - Ontvangen we je aanvraag vanaf de 1e dag van de laatste maand van een trimester, dan gaat deze in na het einde van het volgend trimester.
Voorbeeld: aanvraag ondertekend op 30 november en ontvangen op 1 december = ingangsdatum 1 april. - Als de aanvraag te laat wordt verwerkt, d.w.z. na het verzoek om van kinderbijslagfonds te veranderen, dan wordt de ingangsdatum ook met een trimester uitgesteld!
Voorbeeld: aanvraag ontvangen op 30 november maar verwerkt op 18 december, gaat in op 1 april.
Belangrijk om weten is dat je je aanvraag ook kunt intrekken. Je kunt je aanvraag intrekken tot de 8e werkdag van de laatste maand van het trimester en je moet deze vóór de 1e dag van het volgende trimester (datum waarop de aansluiting ingaat) bij het kinderbijslagfonds indienen.