FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Examenstress komt eraan... Hoe kun je als ouder je kind steunen ?

De blokperiode komt eraan en dat betekent veel stress voor studenten en hun gezin. Wat kun je als ouder doen om je studenten te ondersteunen enerzijds en zelf om te gaan met de hoog oplopende spanning anderzijds? Parentia zet alles op een rijtje en legt uit hoe je beter kunt omgaan met examenstress!


Stressvolle examentijd? Blijf kalm!

Studeert mijn kind genoeg? Is het onderwerp te moeilijk? Het is normaal dat je je als ouder zorgen maakt tijdens de examenperiode. Probeer echter geen extra druk te leggen op je kind door je eigen angsten, vooral als je kind bang is om te falen . Blijf rustig en motiveer je oogappel vooral om door te zetten!

Stel samen een examenrooster op

Structuur kan je kind helpen dingen duidelijker te maken, waardoor het stressniveau tijdens de examenperiode zal dalen. Maak vooral realistische verwachtingen en denk niet in de plaats van je zoon of dochter 😉
Geef deze planning een centrale plaats in de (tijdelijke) organisatie van je gezin. Op die manier toon je als ouder je steun en heeft je kind een houvast.

Je kind in topvorm houden

Het is een bekend feit… Studeren, daar krijg je honger van! Zorg ervoor dat je kind de dag start met een stevig ontbijt en evenwichtig en gevarieerd eet. Geef je kind ook voldoende tijd om in alle rust van zijn maaltijd te genieten. Tijdig pauzeren is heel belangrijk bij het studeren.
Plan gevarieerde en leuke pauzes, waarin je geliefde student het leren en de stress van de examens helemaal kan vergeten. De hele nacht opblijven is geen optie, kinderen hebben voldoende slaap nodig om de leerstof te verwerken.

Geef je kind voldoende ruimte

Waar je kind ook verkiest te studeren, je oogappel moet er zich goed voelen. Sommige studenten verkiezen de keukentafel, anderen studeren liever op hun kamer. Zorg voor een plekje met een goede verlichting en ventilatie en zo weinig mogelijk afleiding.
Gun jezelf als ouder ook genoeg tijd om op adem te komen.
De gesprekken tijdens de examenperiode moeten niet altijd over de examens gaan, integendeel! Je kunt de spanning ook verlichten door voldoende aandacht te besteden aan andere gezinsactiviteiten.

Examenstress: luister naar je kind!

Vraag je kind af en toe wat hij of zij van jou verwacht of zou willen. Soms is een praatje al genoeg om te ontstressen en weer aan het werk te gaan. Maak op voorhand ook bepaalde afspraken, bijvoorbeeld: tijdelijk minder huishoudelijke taken, geen vrienden op bezoek, enz.

Vergeet ze niet te verwennen

De spanning loopt hoog op tijdens de examens. Net daarom is je kind wat verwennen belangrijk. Maak zijn of haar lievelingsmaaltijd klaar, zorg voor een lekker stuk taart of een verse fruitsla, geef hem of haar een geluksarmband of andere geluksbrenger, neem het favoriete tv-programma op zodat je student het later kan bekijken. Deze tijdelijke verwenpartij zorgt ervoor dat je kind kan ontspannen. Naast deze extra’s, toon je best wat interesse in het “onderwerp van de dag” zonder te veel vragen te stellen. Je kind zal zich gesteund voelen en ontdekken dat de examenperiode ook een 'leuke' kant heeft.

Neem tijd voor jezelf 

Neem tenslotte genoeg tijd voor jezelf! Tijdens examenperiodes loopt de spanning snel op, bij elk gesprek dreigt ruzie en dat komt niemand ten goede. Staat de rekker bij jou ook op springen? Zet dan een stapje terug. Dit zal je kind ook de kans geven om alleen te werken en zijn onafhankelijkheid op te bouwen.
Heeft jouw oogappel de behoefte om gerustgesteld te worden? Waarom overweeg je dan geen bijles ? Perfect voor het zelfvertrouwen net voor de examens.
Vond je dit artikel leuk? Goed, Parentia heeft nog veel meer voor jou in petto op de Parentia-blog !

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!