Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Bevallen in het buitenland ? Wat breng je best in orde voor en na je terugkeer naar België?

Je woont in België maar je bent bevallen in het buitenland? Hoe moet je nu tewerk gaan om zowel in het buitenland als in je thuisland administratief in orde te zijn? Wat zijn de overduidelijke maar ook minder voordehand liggende dingen waaraan je moet denken? Parentia somt alles kort voor je op.

De geboorteaangifte

Het allereerste wat op het programma staat is de geboorteaangifte. Wanneer een Belgisch kind in het buitenland geboren wordt, dan moeten de ouders die geboorte aangeven. Dat moeten zij doen bij twee instanties, namelijk de lokale overheid en de Belgische ambassade of het Belgisch consulaat in het land van bevalling.

Vervolgens maakt de lokale overheid een geboorteakte op. Als de lokale overheid niet in de mogelijkheid verkeert om een geboorteakte op te stellen, dan kan het Belgisch consulaat of de Belgische ambassade deze geboorteakte alsnog opstellen.

Overschrijven van de geboorteakte in de Belgische registers

Eens je in het bezit bent van de (buitenlandse) geboorteakte, laat je deze best overschrijven in de Belgische registers. Dit is op zich geen verplichting maar het maakt het wel makkelijker om in de toekomst uittreksels of afschriften van deze geboorte op te vragen wanneer je die nodig hebt.. Laat je de geboorteakte niet overschrijven in de Belgische registers, dan zal je nadien elke keer het buitenland moeten aanschrijven als je dergelijk uittreksel nodig hebt. Deze procedures verlopen vaak moeizaam en nemen ook meer tijd in beslag.

Je laat de geboorteakte overschrijven in de registers van de burgerlijke stand van je eigen woonplaats in België maar vooraleer je dat kunt doen, moet de akte eerst in België erkend worden.

Hoe laat ik een buitenlandse geboorteakte erkennen in België?

Om een buitenlandse geboorteakte in België te laten erkennen moet deze aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • de akte moet door de buitenlandse bevoegde autoriteit zijn opgesteld en ze moet de vorm hebben die in het land van geboorte gebruikelijk is;
  • de akten moeten gelegaliseerd zijn. Dit houdt in dat een ambtenaar de echtheid van de handtekening van dat document bevestigt. Houd er rekening mee dat de gemeente hiervoor een bepaald bedrag zal aanrekenen;
  • als de akte niet is opgesteld in de taal van je woonplaats in België, moet deze door een beëdigd vertaler vertaald worden naar het Nederlands, Frans of Duits, afhankelijk van de officiële taal van je eigen woonplaats;
  • in het geval dat je de akte liet vertalen moet ook de handtekening van de beëdigd vertaler gelegaliseerd worden.

Vraag een Kids-ID aan

Vanaf het moment dat je kindje geboren is en ook opgenomen werd in het bevolkingsregister, kun je een Kids-ID aanvragen. Deze identiteitskaart is niet verplicht zolang je met je kind de Belgische V(3 regio’s, 2 talen)grenzen niet oversteekt. Zodra je dat wel doet, moet je echter wel altijd zulke identiteitskaart op zak hebben. Los daarvan heeft zo’n Kids-ID ook nog andere voordelen. Welke voordelen dat zijn en hoe je deze Kids-ID precies aanvraagt lees je in onze artikelen ‘Wat is de Kids-ID en waarom zou je hem aanvragen?’ en ‘Hoe vraag ik een Kids-ID aan?

Vraag je kraamgeld (in Brussel of Wallonië) of startbedrag (in Vlaanderen) aan

Als je al een lopend dossier kinderbijslag (in Brussel of Wallonië) of Groeipakket (in Vlaanderen) hebt voor oudere kinderen verloopt alles automatisch. Nadat jij je kindje hebt ingeschreven in het Belgische bevolkingsregister, krijgt jouw Brussels of Waals kinderbijslagfonds of je Vlaamse  uitbetalingsactor hiervan een elektronisch bericht en zal het kraamgeld of startbedrag (en later ook de kinderbijslag of het Groeipakket) automatisch uitbetaald worden. Let wel op. Om recht te hebben op het kraamgeld of startbedrag voor je Belgische kindje, moet het binnen de twee maanden na geboorte ook in het Belgisch bevolkingsregister worden opgenomen. Enkel wanneer je kunt aantonen dat je pasgeborene om medische redenen niet binnen de twee maanden naar België kan terugkomen, blijft het recht op kraamgeld of startbedrag 3 jaar gelden.

In het geval dat het om een eerste kindje gaat en je je kraamgeld of startbedrag nog niet voor de geboorte hebt aangevraagd, moet je dat alsnog zo snel mogelijk in orde brengen. Je doet dit bij jouw kinderbijslagfonds of uitbetalingsactor naar keuze. Kies je voor Parentia, dan kun je dit makkelijk en snel in orde brengen met onze Vlaamse, Brusselse of Waalse online tool. Ook hier geldt weer de regel dat je kindje binnen de twee maanden in het Belgisch bevolkingsregister moet worden ingeschreven.

Breng je ziekenfonds op de hoogte

Op het ogenblik dat je de geboorte van je kind laat overschrijven in het Belgische bevolkingsregister van je gemeente, ga je ook een ‘document bestemd voor de ziekteverzekering’ ontvangen. Dit document voorzie je van één van je eigen klevertjes en bezorg je aan je ziekenfonds.

Laat je lopende verzekeringen aanpassen waar nodig

In België ben je als gezin verplicht een aantal verzekeringen af te sluiten en kun je uiteraard vrijblijvend ook nog bijkomende verzekeringspolissen afsluiten. Voor sommige van deze polissen is het nodig dat je je verzekeraar op de hoogte brengt van de geboorte van je kind. Neem daarom contact op met je verzekeringsmaatschappij of -makelaar zodat je zeker bent dat je administratief ook daar in orde bent. Een kort overzicht van zowel verplichte als bijkomende interessante verzekeringen waarmee je rekening kunt houden bij de geboorte van je kind, vind je terug in ons artikel ‘Welke verzekeringen moet je afsluiten na de geboorte van je kind?’.

Andere partijen die je nog moet inlichten

Als je al de bovenstaande stappen ondernomen hebt, rest je nog enkel even je eventuele werkgever en eventuele kinderopvang op de hoogte te stellen. Je werkgever kan dan, indien nodig, je kind op je loonbrief ten laste nemen. Ook wanneer je kind gepland staat naar een kinderopvang te gaan, kun je hen bij de geboorte al laten weten dat je spruitje er is en vanaf wanneer je exact verwacht opvang nodig te hebben. Zo kunnen zij zich beter organiseren. Ben je nog op zoek naar een kinderopvang? Neem dan gerust een kijkje op de webpagina van onze partner 'Kidly'. Met hun handige zoektool krijg je in een aantal klikken een overzicht van de verschillende opvangmogelijkheden in jouw buurt. Bovendien bevat dit platform ook tal van interessante artikelen boordevol nuttige (of gewoon leuke) informatie.

Hoe dan ook, vergeet tussen alle administratie door niet te genieten van je pasgeboren kindje. Heb je toch nog vragen? Neem zeker een kijkje op onze blogpagina. Je vindt hier tal van interessante artikelen die je meer uitleg geven over allerhande administratieve vraagtekens.

Bronnen:
Belgium.be
Diplomatie.belgium.be

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!