
Adoptie
Een adoptie gaat dikwijls gepaard met strikte procedures en lange wachttijden. Nadat de hele adoptieprocedure is afgerond, is een adoptiekind het kind van de adoptieouders. Je krijgt dan ook een startbedrag, de vroegere adoptiepremie, net als alle andere ouders! Je kunt het startbedrag adoptie aanvragen zodra het kind deel uitmaakt van je gezin.
Wat zijn de specifieke voorwaarden?
- Om recht te hebben op het startbedrag adoptie, moeten de adoptieouder en het kind de volgende voorwaarden vervullen:
- De adoptieouder of zijn (huwelijks)partner heeft zijn wettelijke woonplaats in Wallonië.
- Het kind voldoet aan de voorwaarden om kinderbijslag te krijgen (studie en opleiding , schoolverlater, kind met een beperking).
- Een verzoekschrift tot adoptie werd ingediend of een adoptieakte is ondertekend.
- Voor de adoptie van een kind in België moet de adoptant een verzoekschrift tot adoptie indienen bij de familierechtbank voor een minderjarig kind en bij de rechtbank van eerste aanleg voor een meerderjarig kind.
- Voor een 'interlandelijke' adoptie:
• Voor de adoptie van een kind uit het buitenland moet een adoptieakte ondertekend zijn volgens de wetgeving van het land van herkomst.
• Voor de adoptie van een minderjarig kind moet de adoptant een vaststelling van geschiktheid tot adopteren indienen bij de Familie- en Jeugdrechtbank.
- Het kind maakt deel uit van het gezin van de adoptieouder.
- Per gezin kan slechts één adoptiepremie voor hetzelfde kind worden uitbetaald.
- Er werd geen kraamgeld of adoptiepremie voor dit kind betaald aan de adoptieouder of aan zijn (huwelijks)partner.
Een voorbeeld
De heer Peeters is sterk gehecht aan zijn stiefzoon en wil hem adopteren. Hij zal echter geen recht hebben op een adoptiepremie als de mama met wie hij samenwoont, al kraamgeld/de geboortepremie heeft ontvangen voor zijn stiefzoon.
Wie vraagt de adoptiepremie aan?
De adoptiepremie wordt aangevraagd door de adoptant, de persoon die het kind adopteert, of door de adoptanten, de echtgenoten of samenwonenden die het kind adopteren.

Hoe ontvang je de adoptiepremie?
Je kunt de aanvraag indienen vanaf het ogenblik dat de binnen- of buitenlandse adoptieprocedure opgestart is en het kind deel uitmaakt van je gezin.
Om de premie te kunnen uitbetalen, moet het kinderbijslagfonds, beschikken over:
- een ingevulde Aanvraag van een adoptiepremie (formulier Eter);
- een kopie van de adoptieakte of van het verzoekschrift bij de familierechtbank tot adoptie;
- de datum van wanneer het geadopteerd kind bij de adoptant(en) gedomicilieerd is in Wallonië.
Wie ontvangt ze, wanneer en hoeveel?
Als het kind door één persoon (de adoptieouder) is geadopteerd, dan betalen we de adoptiepremie aan de persoon die het kind adopteert.
Als het kind door een (echt)paar is geadopteerd, betalen we de adoptiepremie aan de adoptiemoeder bij ouders van een verschillend geslacht en aan de oudste adoptieouder bij ouders van hetzelfde geslacht.
Bij ontvangst van de vereiste documenten en nodige gegevens, zal je vroegere kinderbijslagfonds je de adoptiepremie zo snel mogelijk uitkeren.
Het bedrag van de adoptiepremie bedraagt in Wallonië € 1.323,88
per kind geboren voor 1 januari 2020 en € 1.122,00 voor een kind geboren vanaf 2020.
Deel ons best je bankrekeningnummer mee. Een storting op een bankrekening is snel en veilig. Doe je dit niet, dan ontvang je een circulaire cheque.
Enkele speciale situaties
Enkel geldig voor kinderen geboren voor 1 januari 2020.
Wezenbijslag en adoptie: bij een gewone adoptie, kan er een recht zijn op wezenbijslag bij het overlijden van zowel een biologische als een adoptieve ouder. Bij een ‘volle’ adoptie (waar de band met de natuurlijke ouders is verdwenen), kan enkel het overlijden van een adoptieouder nog recht geven op wezenbijslag. Voor meer informatie kun je terecht bij Parentia.