Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Tine Embrechts in Tussen was en plas: “Ik ben al vijf jaar moe!”

Het is misschien wel de grootste uitdaging voor ouders: de kinderen op tijd en zonder veel gedoe in bed krijgen. In de podcast Tussen was en plas vertelt Tine Embrechts over haar bijna driejarig zoontje dat “het wel eens durft uithangen” en geeft Nina Mouton de misschien wel belangrijkste raad mee voor een stressloos slaapritueel: milde mantra’s.

Ongelooflijke hechting

“Wie de podcast bekijkt in plaats van beluistert, zal zien dat ik niet al te veel slaap heb gehad”, lacht Tine. “Laurent en ik zitten al lange tijd in de fase dat onze jongste ons nachten wakker houdt. Hij slaapt zo’n vier nachten op zeven echt slecht. En dat weegt natuurlijk: je voelt dat aan je stressniveau en je verliest sneller je geduld.” Tines aanwezigheid blijkt een groot effect te hebben op haar jongste zoontje Maurice. “Als Laurent (beter bekend als Guga Baúl, nvdr) de kinderen in bed stopt, gaat dat allemaal heel vlot. Hij blijft even bij de kinderen zitten tot ze rustig zijn, en klaar is Kees. Maar als Maurice weet dat ik er ben, dan moet die mij kunnen voelen. Als we thuiskomen van een avondje uit, dan vertelt de babysit steevast dat alles probleemloos verlopen is. Maar vijf minuten later hoor ik Maurice: “Maaaamaaaaaaa!” Die jongen voelt op een of andere manier dat ik dan thuisgekomen ben, dat is een ongelooflijke hechting.”

Geen tienstappenplan

Nina herkent deze beschrijving heel goed uit de verhalen die ze in haar praktijk hoort. “Op zo’n moment is het belangrijk om daar van op een afstandje naar te kijken. Val terug op milde mantra’s, met begrip voor je kindje maar ook voor jezelf. Wat werkt er voor jou op dat moment? Uiteindelijk is het doel voor jullie allebei: zoveel mogelijk slaap krijgen. Negeer even die goede raad van ouders of kinderartsen die zeggen: ‘Ze moeten het ooit leren, laat ze maar wenen.’ Luister naar je kind en naar jezelf en zoek de prettigste manier voor jullie allebei om tot rust te komen.”

“Bij ons ligt er een matrasje naast ons bed. Onze kinderen zijn zeven en tien, en dus oud genoeg om zelf uit bed te komen. Als ze een nachtmerrie hebben, of ze willen liever niet alleen slapen, dan weten ze dat ze op dat matrasje mogen komen liggen. Geef toe: elke voet die je op de grond zet, is gewoon keihard wakker worden – en dat wilde ik vermijden.”

Jezelf op de eerste plaats zetten

Kinderen die niet doorslapen, maken de ouders natuurlijk ook moe. “Ik voel mij al vijf jaar moe!” lacht Tine. “Laurent kan gemakkelijk opnieuw even in bed gaan liggen en een momentje voor zichzelf nemen. Ik heb het daar moeilijker mee. Ik blijf maar gaan, tot Laurent of een therapeut me zegt: “En nu moet je écht even stilstaan en rusten.” Ik heb de indruk dat papa’s daar altijd beter in zijn dan mama’s, als ik zo naar de andere mama’s in mijn omgeving kijk. (lacht)

Nina: “Dat blijven gaan is inderdaad een grote valkuil waar veel ouders in trappen. Nochtans is het echt belangrijk dat je rust en slaap sprokkelt waar je kunt en dat je erkent dat je moe bent. Alleen zo kun je het tempo als ouder volhouden. Ik zie ook veel moeders die deeltijds werken, en hun vrije dag dan volstouwen met taken en boodschappen en drukte, terwijl die dag eigenlijk me-time had moeten zijn. Die moeders vergeten: je mág moe zijn.” En hoe zit het met dat verschil tussen moeders en vaders? “In mijn sessies over zelfzorg zie ik toch meestal mama’s, ja. Met hier en daar één of twee meegesleurde papa’s. (lacht) Maar zowel mama’s als papa’s moeten op tijd aan zichzelf denken en zichzelf op de eerste plaats durven zetten.”

Meer Tussen was en plas?

Benieuwd naar wat er nog meer in dit gesprek aan bod kwam? Luister dan hier naar de tweede aflevering van Tussen was en plas! Je hoort er meer over Tines tevergeefse strijd om haar pubers vroeg te laten opstaan en Nina’s nuttige raad over het avondritueel.

Veel luisterplezier! 🎧

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!