Reizen met minderjarige kinderen

De vakantie staat voor de deur! We dromen al stilletjes weg bij de gedachte aan die leuke reis met het gezin naar het buitenland. Reizen vraagt  best wel wat planning en voorbereiding. Graag informeren wij jullie over hoe het nu moet als je met minderjarige kinderen naar het buitenland reist met of zonder hun ouders.

Reizen met minderjarigen

Welke reisdocumenten heb ik nodig?

De reisdocumenten die kinderen nodig hebben hangt net als bij volwassenen af van het land waar zij naartoe reizen. Je informeert best of je kind een kids-ID of een paspoort nodig heeft bij de ambassade van het land van bestemming (de adressen vind je terug op diplomatie.belgium.be), op de website van Buitenlandse Zaken of bij de luchtvaartmaatschappij. Minderjarigen krijgen een paspoort dat 5 jaar geldig is. Bij paspoorten van heel jonge kinderen moet de foto van je kind recent genomen zijn het moment van de reis. Je zal heel waarschijnlijk niet met je kind van 3 jaar oud naar het buitenland kunnen met een foto op zijn paspoort van toen hij 6 maanden oud was.

Wat moet er gebeuren als minderjarige kinderen niet met hun ouders reizen?

Er zijn geen Belgische of internationale formulieren of procedures die de regels wat betreft de  ouderlijke toestemming voor het reizen van minderjarigen vastleggen. Er wordt wel aangeraden om schriftelijke toestemming te geven wanneer je kind alleen of in het gezelschap van andere personen dan de ouders reist. Wanneer je kind met één ouder reist, kun je het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier zetten en de handtekening door de gemeente voor echt laten verklaren. Deze schriftelijke toestemming kun je dan meenemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam dragen, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

Wil je onaangename verrassingen voorkomen, dan informeer je best vooraf bij de luchtvaartmaatschappij en bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming of er extra documenten nodig zijn voor kinderen die alleen of met één ouder reizen. Ook wanneer sommige landen minderjarigen toestaan om het land binnen te komen, kan je kind misschien toch een speciale toestemming nodig hebben voor de landen waar hij of zij op doorreis gaat. Als je kind met het vliegtuig reist, kun je best van tevoren contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij. Vaak eisen zij wel officiële toestemming via hun eigen formulieren.

Bronnen:

  • Diplomatie.belgium.be
  • Europa.eu