FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Hoeveel kost een crèche? We geven je een volledig overzicht.

Als ouder moet je na enkele mooie maanden met je oogappel waarschijnlijk terug aan de slag en je kindje aan een kinderdagverblijf toevertrouwen. Je hebt waarschijnlijk al beslist naar welke crèche je kindje zal gaan, maar heb je al nagedacht over het kostenplaatje? Je verneemt er alles over in dit artikel. 

Hoeveel kost een crèche

Het tarief hangt af van het type crèche waarin je kindje verblijft.

Er zijn 2 soorten types:

 • Gesubsidieerde kinderopvang (inkomensgerelateerde kinderopvang)
  Dit is een erkende opvang dat door het Kind en Gezin en/of ONE wordt gesubsidieerd. Het dagelijks tarief staat in verhouding tot hun maandelijks netto inkomen , op basis van een verplichte wettelijke schaal. Er zijn ook zelfstandige kinderdagverblijven die door deze instellingen gesubsidieerd worden.
 • Niet-gesubsidieerde kinderopvang (niet-inkomensgerelateerde kinderopvang) Dit zijn de vormen van kinderopvang die  hun prijs vrij bepalen, zonder wettelijk bindende schaal. Deze prijzen verschillen van kinderdagverblijf tot kinderdagverblijf.
Type van crècheInkomensgerelateerde kinderopvangNiet-inkomensgerelateerde kinderopvang
Dagtarief

In 2022 betaal je tussen € 5,47 en € 30,37.**

** Op dagen dat je kind 5 uur of minder aanwezig is, krijg je een korting van 40%. Er is een vermindering van 30% wanneer 2 kinderen tegelijkertijd aanwezig zijn, voor gezinnen met minstens 3 kinderen.

Kan sterk variëren, afhankelijk van de kinderopvang. Gemiddelde prijs: € 30 per dag.

Hoe wordt het tarief van een kinderopvang bepaald?

Het tarief is afhankelijk van de frequentie en het aantal uren waarvoor je opvang nodig hebt. Ook het type kinderopvang (al dan niet gesubsidieerd) speelt een rol.

Zijn de kosten voor opvang fiscaal aftrekbaar?

Voor kinderen jonger dan drie jaar kun je in je belastingaangifte kiezen tussen een korting voor opvangkosten of een verhoogde vrijstelling (niet cumuleerbaar voordeel):
Type fiscale aftrekbaarheidKorting voor kinderopvangkostenVerhoging van de belastingsvrijstelling

Omschrijving/definitie

Vermindering van je belastingen in functie van het jaarlijks uitbetaalde bedrag (maximaal € 14,40/d. De belastingvermindering bedraagt 45% van het jaarlijkse bedrag.Het deel van je inkomen waarop je geen belasting betaalt. Het bedrag wordt elk jaar geïndexeerd en verhoogt als je één of meer kinderen ten laste hebt.
Voorwaarden
 1. Je hebt fiscaal een kind ten laste;
 2. Een beroepsinkomen of een vervangingsinkomen (werkloosheid, pensioen, ziekteverzekering) ontvangen. Als je een gezamenlijke belastingaangifte indient en jouw echtgeno(o)t(e) of wettelijk samenwonende partner ontvangt beroeps- of vervangingsinkomsten, dan is aan de voorwaarde voldaan.
 3. De opvang waar je je kindje laat opvangen wordt erkend, gesubsidieerd, gecontroleerd of staat onder toezicht van Kind en Gezin, ONE of van de Duitstalige Gemeenschap.

Dit belastingvoordeel is interessant wanneer:

 1. De kinderen worden opgevangen door een babysitter of familie.
 2. Je geen professionele inkomsten hebt.
Om te weten wat in jouw geval het meest interessant is, kun je een simulatie uitvoeren met de applicatie Tax-Calc.

Hoe kun je de kosten voor opvang fiscaal aftrekken in geval van scheiding?

De ouder die het kind ten laste heeft, kan genieten van het fiscale voordeel gekoppeld aan kosten voor opvang zijnde belastingverlaging voor opvangkosten of verhoging van de belastingvrijstelling. Geniet je van fiscaal co-ouderschap, dan kun je beide je kosten voor opvang aangeven en wordt dit voordeel onder beide ouders in de helft gedaan mits er aan alle voorwaarden voldaan wordt.

Heb ik recht op een kinderopvangtoeslag?

Je hebt recht op kinderopvangtoeslag (€ 3,50/volle dag) als :

 • als je kind naar een kinderopvang gaat die vergund is door de Vlaamse Gemeenschap in Vlaanderen of het Brusselse Gewest;
 • het kinderdagverblijf erkend is door Kind en Gezin;
 • de prijzen van de kinderopvang niet zijn gekoppeld aan je inkomen.

Voorbeeld: Elsa verblijft 10 volle dagen en 7 halve dagen in de crèche. Deze 7 halve dagen komen overeen met 3,5 volledige dagen. In totaal zal Elsa 13,5 (10 + 3,5) volledige dagen op de crèche doorbrengen. De ouders van Elsa zullen dus een toeslag krijgen van 13,5 dagen X € 3,50 = € 47,25.

Hulp nodig bij het vinden van een crèche bij jou in de buurt? Waarom probeer je Kidly niet, onze tool die in een mum van tijd een kinderopvangomgeving vindt?

Bronnen:
Federale overheidsdienst Financiën
Kind & Gezin
ONE

Vraag nu je startbedrag van € 1.214,49 aan. Dit duurt slechts enkele minuten.

Je kunt je startbedrag al aanvragen tijdens de zwangerschap. Doe je dit op tijd dan kun je je startbedrag al vanaf 2 maanden voor de vermoedelijke geboortedatum ontvangen!
levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!