Wat studenten moeten regelen wanneer ze “op Erasmus” willen

Heeft je dochter of zoon de reismicrobe te pakken en wil zij of hij een deel van het academiejaar in het buitenland studeren? Dan zijn er heel wat mogelijkheden. In deze blog lees je meer over het Erasmus-uitwisselingsprogramma en wat je kind allemaal moet regelen om eraan deel te nemen.

Erasmus wat regelen

Erasmus +, het Europese mobiliteitsprogramma

Erasmus + is een uitbreiding op het Europese uitwisselingsprogramma. Erasmus+ biedt niet alleen studenten, maar mensen van alle leeftijden de kans om kennis op te doen of die kennis te delen bij organisaties en instellingen in verschillende landen. Deelnemende organisaties zijn niet enkel universiteiten, maar kunnen bijvoorbeeld ook bedrijven, denktanks en onderzoekcentra zijn. Wil je kind als student deelnemen aan Erasmus +? Dan kan hij of zij een deel van zijn studies of stage in het buitenland doen. De studiepunten die de student in het buitenland behaalt, tellen mee voor het bachelor- of masterdiploma. Om bijkomende kosten op te vangen, is er ook een Erasmus-beurs.

Hoe deelnemen aan een Erasmus-uitwisseling?

Als je kind in het kader van een studie wil deelnemen aan het uitwisselingsprogramma, moet hij of zij aan een Belgische universiteit of hogeschool studeren. Binnen het programma zijn alle EU- bestemmingen opgenomen, met daarbovenop Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Turkije en de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. Je zoon of dochter kan zich ook voor een uitwisseling buiten Europa aanmelden, maar dat verloopt niet via het Erasmus-programma. Daarvoor informeert je kind zich het best even bij zijn of haar onderwijsinstelling.

Wanneer mag je kind “op Erasmus”?

Er gelden enkele voorwaarden voor een uitwisseling via het Erasmus-programma:

  • Vanaf het tweede jaar van de opleiding komt je kind in aanmerking om een aanvraag in te dienen voor deelname aan het uitwisselingsprogramma. Voor buitenlandse stages kunnen studenten al een aanvraag doen vanaf het eerste jaar.
  • De eigen onderwijsinstelling moet een samenwerkingsakkoord hebben met de school in het buitenland.
  • De eigen onderwijsinstelling moet de studie of stage in het buitenland volledig erkennen.
  • Je sluit als student een overeenkomst af tussen jezelf, je eigen onderwijsinstelling en die in het buitenland.
  • De studie of stage moet deel uitmaken van de opleiding en meetellen voor de studie.
  • Wist je bovendien dat je kind maximaal twaalf maanden per cyclus op Erasmus kan? Zij of hij kan er dus voor kiezen om meerdere korte uitwisselingen op één jaar te maken.
  • Je kind blijft ingeschreven in de eigen onderwijsinstelling en hoeft dus geen inschrijvingsgeld te betalen aan de gastinstelling.
  • De studie moet minimaal drie maanden en maximaal twaalf maanden duren, stages kunnen vanaf twee maanden.

Hoe neem je deel aan het Erasmus-programma en hoe krijg je een beurs?

Je zoon of dochter moet een aanvraag indienen, die door de onderwijsinstelling moet worden goedgekeurd. Ook voor de Erasmus-beurs dient de student een aanvraag in bij de eigen hogeschool of universiteit – want het zijn de onderwijsinstellingen zelf die deze beurs uitbetalen. Je kind moet hiervoor de Erasmus-coördinator aanspreken. Elke universiteit of hogeschool heeft zo’n coördinator. Erasmus-beurzen worden berekend op basis van het inkomen van de ouders en het land van de bestemming. De bedragen liggen meestal tussen de 235 en 435 euro.

Op Erasmus in coronatijd?

Het coronavirus bemoeilijkt heel wat lopende en geplande activiteiten binnen het Erasmus+-programma. Zou jouw zoon of dochter binnenkort naar het buitenland reizen in het kader van Erasmus? Of verblijft hij of zij momenteel in het buitenland? Neem dan contact op met de universiteit of hogeschool van je kind en met de gastinstelling. Zij kunnen je antwoord geven op al je vragen. Misschien kun je je licht al opsteken op de pagina met veelgestelde vragen van Erasmus+. We wensen je kind alvast een veilige reis, een gezonde terugkeer en een geslaagde studie.

Op zoek naar nog meer nuttige informatie over deze of andere topics binnen je gezinsadministratie? Lees dan onze andere blogs.

 

Bronnen:

  • De websites van de Belgische universiteiten