Ik ben...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Zó bereid je je thuisbevalling tot in de puntjes voor

Heb je besloten om je baby in de intimiteit van je thuis op de wereld te zetten? Om je thuisbevalling zo vlot mogelijk te laten verlopen, bereid je je het best goed voor op de grote dag. We vertellen je waaraan je moet denken.

Mag ik thuis bevallen?

Wil je thuis bevallen, dan is het belangrijk dat je dicht bij het ziekenhuis woont, dat er stromend water in de buurt is en dat de kraamkamer te bereiken is zonder steile of gedraaide trap. Je bevalt het best niet thuis als je niet op de natuurlijke wijze bevalt, je een twee- of meerling verwacht of je kindje in een stuitligging ligt.

Vraag je vroedvrouw om raad

Tijdens de laatste weken van je zwangerschap komt de vroedvrouw een aantal keer op bezoek. Gebruik die momenten om samen alle scenario’s te overlopen – ook die waarin er iets misloopt. Ze bezorgt je een materiaallijst met de nodige essentials. Vergeet ook zeker niet om je bevallingstas klaar te maken. Overloop ten slotte de mogelijkheden voor kraamhulp.

Maak de kraamkamer klaar

Bereid de kamer waar je gaat bevallen tot in de puntjes voor. De kraamkamer heeft een aangename temperatuur, is proper, goed verlicht en ruim genoeg zodat er nog plaats is voor bijvoorbeeld een kleine tafel. Je bed moet minstens tachtig centimeter hoog zijn en een goeie matras hebben. 

Vraag het startbedrag aan!

Je grondig voorbereiden op je thuisbevalling is ook je startbedrag aanvragen. Je kunt deze eenmalige som al vanaf twee maanden voor de geboorte ontvangen. Vraag je startbedrag nu aan.

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!