Ik ben...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Zo vind je de beste kinderopvang of crèche voor je kleintje

Als je na je zwangerschapsverlof opnieuw gaat werken, ga je het best goed op voorhand op zoek naar kinderopvang voor je spruit. Waar je tijdens die zoektocht het best op let, ontdek je hier. Succes!

Wanneer en waar begin je de crèche te zoeken? 

De wachtlijst van het kinderdagverblijf in jouw buurt kan lang zijn. Wees er dus op tijd bij! Ga zodra je weet dat je zwanger bent op zoek naar opvang voor je kleintje. De officiële aanvraag wordt vanaf je derde zwangerschapsmaand aanvaard.

Natuurlijk is het handig als je kleintje terecht kan in een kinderopvang in de buurt van je huis, werk of de woonst van oma en opa of andere familieleden die geregeld binnenspringen. Kidly geeft je in enkele clicks een volledig overzicht van alle opvangmogelijkheden in jouw buurt. 

De verschillende soorten kinderopvang  

Crèches zijn er in verschillende soorten en maten. Financieel ben je het best af in een kinderopvang die gesubsidieerd wordt door Kind en Gezin. Als ouder betaal je er op basis van je maandelijkse nettoloon. Een niet-gesubsidieerde kinderopvang heeft dan weer carte blanche en bepaalt zelf de prijs voor z’n diensten. In dat geval kun je wel genieten van de kinderopvangtoeslag, een maandelijkse som boven op je Groeipakket. 

Ga je voor groepsopvang, dan komt je kindje – zoals de naam het verklapt – terecht in een groep. Meerdere opvoeders die over een erkende opleiding beschikken, vangen je kindje op. Kies je voor gezinsopvang, dan zorgt een onthaalmoeder of -vader, vaak in eigen huis, voor jouw spruit en enkele andere kinderen.    

Denk in je zoektocht naar een geschikte crèche ook aan …  

Natuurlijk spelen ook heel wat andere factoren een rol. Check bijvoorbeeld zeker de openingsuren en of de kinderopvang van je keuze over de juiste vergunning beschikt. Let daarnaast ook op volgende dingen:  

  • de pedagogische aanpak 
  • omgang met de begeleiders 
  • de kwaliteit van de maaltijden  
  • de verschillende faciliteiten (kan je kind buiten spelen?) 
Succes met de zoektocht!  

Vraag je startbedrag aan  

De komst van je kindje voorbereiden, betekent ook je startbedrag aanvragen. Da’s weer een stap dichter bij zorgeloos ouderschap.
Vraag nu je startbedrag aan.

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!