Je kind leren omgaan met geld: hoe doe je dat?

Geld vragen aan mama of papa, dat kunnen die kleine rakkers goed. Maar hoe leer je je kind omgaan met geld? En vanaf welke leeftijd? Hier alvast *gratis* advies om je kinderen te leren omgaan met centen! 

Je kind leren omgaan met geld: hoe doe je dat?

Een kind dat kan tellen, kan leren omgaan met geld 

Vanaf het moment waarop kinderen kunnen tellen, kun je ze de waarde van geld bijbrengen. Welke producten krijg je voor welk bedrag? Zodra je kind ook kan rekenen, kun je dat begrip extra stimuleren door hen af en toe wat munten toe te stoppen en iets te laten betalen. Wist je trouwens dat veel kinderen denken dat alles gratis is? Het gebruik van smartphones en betaalkaarten werkt deze indruk nog meer in de hand. Pas vanaf acht jaar kunnen kinderen begrijpen dat er geld op de bankrekening staat.  

Wie zijn best doet, zal het leren 

Oefen veel met je kinderen, ook in het echte leven. Vergelijk prijzen in de supermarkt, stuur ze om brood en laat ze op voorhand het wisselgeld berekenen, of speel spelletjes waar geld een rol in speelt. Leg ook uit waar geld vandaan komt: ouders krijgen geld omdat ze werken. Voor dure spullen moeten ze hard en veel werken. Die les kan ook helpen om hen te leren weerstaan aan reclame.  

Eén van de meeste toegepaste methodes is om zakgeld te geven. Door je kind een zakcentje te geven, leert het waar voor zijn geld kiezen. Het zakgeld is immers te weinig om àlles te kiezen. Op het moment dat het zakgeld van je kind op is en hij of zij toch nog iets wil kopen, moet je even volhouden. Als je uiteindelijk toch je portefeuille zou opentrekken, is de les niet voltooid. Of ga je elke keer klaarstaan met een extra centje? 😉 

Spaarzaamheid is de moeder van de geldwinkel 

Leer je kind dat je moet sparen om geld te kunnen uitgeven. Spreek spaardoelen op korte en lange termijn af. Daar kun je verschillende spaarpotjes voor voorzien. En misschien ook een spaarpotje voor het goede doel? Door de spaarpotjes doorzichtig te maken, kan je kind het effect van sparen ook visueel vaststellen. Focus trouwens niet enkel op de bedragen, maar ook op de afspraken die rond geld worden gemaakt. Dat is effectiever dan je te gaan blindstaren op hoeveel geld je je tiener elke week wilt geven. Ken je zelf iets van beleggen? Twijfel dan niet om hen in te wijden in de wereld van de aandelen en beleggingsfondsen. Zo’n kennis kan later altijd van pas komen! 

Check onze blog voor meer nuttige opvoedingstips! 

Bronnen:  

  • Knack Moneytalk
  • Goedgezind
  • CJG043

Kindje op komst?

Proficiat! Maar er is nog meer goed nieuws: wij zorgen ervoor dat je je kraamgeld supereenvoudig kunt aanvragen. We begeleiden je stap voor stap door het hele proces.