Wat met zwangerschapsverlof?
De wet voorziet verlof zodat je enerzijds je zo goed mogelijk kan voorbereiden op de geboorte van jouw kind. Voor een loontrekkende en een werkzoekende bedraagt de totale duur van het zwangerschapsverlof 15 weken. Voor een zelfstandige of meewerkend echtgenote bedraagt het zwangerschapsverlof 3 tot 12 weken, naar keuze.

Voor de geboorte
Het zwangerschapsverlof voor de geboorte wordt gewoonlijk prenataal verlof genoemd.
Het bedraagt maximum 6 weken (8 bij meerling) waarvan 1 week verplicht te nemen voor de vermoedelijke bevallingsdatum. Vanaf de 7de dag voor de vermoedelijke bevallingsdatum, mag je dus niet meer werken. Voor de zelfstandige werkneemster en de helpende echtgenote, bedraagt de periode één week verplichte rust voor de geboortedatum. Het facultatieve prenataal verlof mag ten vroegste vanaf de 3de week die de bevallingsdatum vooraf gaat, worden opgenomen.
-
Bevalling voor de geplande datum
Als je nog werkt op de dag van de geboorte, zal de periode van bevallingsverlof beginnen te lopen op de dag die volgt op jouw bevallingsdatum. De dagen die je niet opnam voor de bevalling, zijn verloren. De resterende 5 weken (7 ingeval van een meerling) kan je wel overdragen na de 9 weken postnataal verlof (11 bij een meerling).
-
Bevalling na de geplande datum
Indien je bevalt na de geplande datum en je reeds 6 weken verlof opnam voor de vermoedelijke bevallingsdatum, zal het prenataal bevallingsverlof worden verlengd tot de datum van de geboorte. In dat geval zal de duur van het zwangerschapsverlof langer zijn dat 15 weken (19 bij een meerling).
-
Ingeval van arbeidsongeschiktheid voor de bevalling
De loontrekkenden en de werklozen die arbeidsongeschikt zijn geweest gedurende de 6 weken die de bevalling voorafgaan (8 bij een meerling) kunnen genieten van één bijkomende week verlof. Deze week dient verplicht te volgen op het bevallingsverlof. Om deze bijkomende week te bekomen, moet er een specifieke aanvraag gebeuren bij het ziekenfonds.
Na de geboorte
Voor de werkneemster en de werkzoekenden, bedraagt het postnataal bevallingsverlof minstens 9 weken (maximaal 14 weken met de overdracht van het prenataal verlof).
Om je evenwel de mogelijkheid te bieden geleidelijk aan je professionele werkzaamheden terug op te nemen, kan je de 2 laatste weken (facultatief gedeelte) van het bevallingsverlof spreiden over een periode van 8 weken na het postnataal bevallingsverlof . Het werk kan dan deeltijds worden hervat door afwisselend een dag te werken en een dag verlof te nemen(enkel volledige dagen).
- Herneem je het werk volledig ? Dan bezorgt het ziekenfonds je een ‘bericht van werkhervatting of van werkloosheid'.
- Laat dit certificaat vervolledigen door jouw werkgever.
- Stuur dit vervolgens naar jouw ziekenfonds binnen de 8 dagen na het einde van de periode van afwezigheid op het werk.
Verstuur het certificaat van werkhervatting pas wanneer je effectief het werk hervat (doe dit dus niet bij het begin van het eventuele ouderschapsverlof).
Blijf je echter thuis om voor je kind te zorgen ? Dan moet je jouw ziekenfonds hiervan schriftelijk verwittigen en een kopie van het attest van de RVA bijvoegen (ouderschapsverlof, loopbaanonderbreking).
Voor de zelfstandige werkneemsters en de meewerkende echtgenote, bedraagt het postnataal verlof 2 weken. Het facultatieve postnataal verlof vangt ten vroegste aan na de verplichte periode tot het einde van de 38ste week die volgt op de geboorte. Deze facultatieve periodes moeten worden opgenomen per schijf van 7 kalenderdagen.

Verlenging van het bevallingsverlof bij hospitalisatie van de pasgeborene
Wanneer de pasgeborene in het ziekenhuis moet blijven na de eerste 7 dagen te tellen vanaf de geboorte, kan de werkneemster haar periode van postnataal verlof verlengen met de duur die gelijk is aan de duur van de hospitalisatieperiode van haar kind boven de eerste 7 dagen. De duur van deze verlenging mag echter niet meer bedragen dan 24 weken.
-
Werkneemster
De werkneemster die van deze mogelijkheid wenst gebruik te maken, moet aan haar werkgever, op het einde van haar periode van postnataal verlof, een attest bezorgen . Hierin verklaart het ziekenhuis dat de pasgeborene na de 7de dag vanaf zijn geboortedatum te rekenen, verder is gehospitaliseerd en wat de duur van de ziekenhuisopname is. Ook het ziekenfonds dient een ziekenhuiscertificaat te ontvangen met vermelding van de hospitalisatieduur van de pasgeborene. Zo kan de mutualiteit berekenen op welke datum het bevallingsverlof ten einde loopt.
Als de pasgeborene op het einde van deze periode het ziekenhuis nog niet heeft verlaten , dan dient de werkneemster een nieuw attest van het ziekenhuis over te maken aan haar werkgever. Hierin staat dat de pasgeborene het ziekenhuis nog steeds niet heeft mogen verlaten na de periode van verlenging alsook de duur van de hospitalisatie. -
Werkloze
De werklozen moeten aan hun ziekenfonds een certificaat overmaken van het ziekenhuis dat de duur van hospitalisatie van de pasgeborene vermeldt. Het ziekenhuis zal hen op die manier de einddatum van hun bevallingsverlof kunnen meedelen.
-
Zelfstandige
De zelfstandigen moeten een schriftelijke aanvraag tot verlenging van het zwangerschapsverlof indienen bij hun ziekenfonds en een certificaat van het ziekenhuis waarin de duur van de hospitalisatie van de pasgeborene is vermeld en dit binnen de 15 dagen die volgen op de geboortedatum.
Het ziekenfonds zal hen op die manier de einddatum van hun bevallingsverlof kunnen meedelen.
Wat met de zwangerschapsuitkering
De zwangerschapsuitkering wordt steeds berekend op basis van het laatste brutoloon of van de laatst ontvangen werkloosheidsuitkering. Het ziekenfonds betaalt een vergoeding voor alle dagen van de week met uitzondering van de zondag (dus 6 dagen per week).

Het bedrag van de uitkering is vastgesteld op een percentage van het loon. Gedurende de eerste 30 dagen van de zwangerschapsrust wordt de vergoeding berekend op een niet begrensd loon. Nadien wordt ze vastgesteld op basis van het geplafonneerde loon.
Op welk bedrag maak je aanspraak ?
|
Bediende / arbeidster (met arbeidsovereenkomst) |
Werkloze (volledig, gecontroleerd) |
Arbeidsovereenkomst verbroken (bij het begin van de zwangerschapsrust) |
Uitkeringen gedurende de eerste 30 dagen |
82% van het bruto niet begrensd dagloon |
basisuitkering + 19,5% van het bruto geplafonneerde loon |
79,5% van het bruto geplafonneerde loon |
Uitkeringen van de 31e dag tot het einde van de 15 weken |
75% van het bruto geplafonneerde loon |
basisuitkering + 15% van het bruto geplafonneerde loon |
75% van het bruto geplafonneerde loon |
Verlenging van de zwangerschapsrust : hospitalisatie van de baby / 16e week ingeval van arbeidsongeschiktheid |
75% van het bruto geplafonneerde loon |
basisuitkering + 15% van het bruto geplafonneerde loon |
75% van het bruto geplafonneerde loon |
Als invalide (= langer ziek dan één jaar) in zwangerschapsverlof, heb je recht op een zwangerschapsuitkering dat niet minder mag bedragen dan het bedrag van je invaliditeitskeringen. Trouwens, normaal gezien geeft het statuut van invalide je recht op verhoogde kinderbijslag. Dit verhoogd bedrag kan je onder bepaalde voorwaarden worden toegekend.
Als je tewerkgesteld bent met een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur, zal het zwangerschapsverlof de einddatum van jouw overeenkomst niet verlengen. Het is mogelijk om jouw volledige zwangerschapsverlof op te nemen en op het einde ervan zal je je terug moeten inschrijven als werkzoekende.
Om deze vergoedingen te bekomen, moet je, bij het begin van jouw bevallingsrust, aan het ziekenfonds een medische getuigschrift overmaken. Hierin staat de vermoedelijke bevallingsdatum vermeld en de datum waarop je effectief het werk hebt onderbroken.
Het ziekenfonds zal je vervolgens een « inlichtingenblad uitkeringen» bezorgen dat daarna door jouw werkgever dient te worden ingevuld.
Indien je« gecontroleerde werkloze » bent, zal het ziekenfonds zelf contact opnemen met de instelling die je werkloosheidsuitkeringen uitbetaalt.
Bezorg na de bevalling een uittreksel van de geboorteakte aan jouw ziekenfonds. Op basis van dit uittreksel ,dat je kan bekomen bij de gemeentelijke administratie, zal het ziekenfonds de precieze duur van jouw zwangerschapsverlof berekenen en je schriftelijk de einddatum meedelen. Indien je reeds bevallen bent en nog geen stappen hebt ondernomen om jouw zwangerschapsuitkeringen te ontvangen, moet je hen enkel het uittreksel van de geboorteakte bezorgen. De gestorte uitkeringen zijn gelijk aan een percentage van het bruto loon.
Bronnen:
- Werk België