Op kot? Misschien heeft je kind recht op een studietoelage

Studeren kost een aardige duit, zeker als je kind op kot gaat. Maar in sommige gevallen kunnen jij en je kind een beroep doen op enkele financiële tegemoetkomingen. Denk aan een studiebeurs of – wanneer je je kind niet meer financieel ondersteunt – een leefloon van het OCMW. Bekijk hier waar je kind eventueel recht op heeft.

studietoelage kot

De kinderbijslag

Als je zoon of dochter ingeschreven is voor minimaal 27 studiepunten, dan heeft hij of zij in de meeste gevallen nog recht op kinderbijslag. Bovendien krijg je als ouder belastingvermindering als je studerende kind niet te veel bijverdient in een studentenjob.

De studietoelage voor studenten op kot

Als het gezinsinkomen van de student onder een bepaalde drempel ligt, heeft hij of zij hoogstwaarschijnlijk recht op een studietoelage. Jij en je kind kunnen samen deze studietoelage online aanvragen. Er bestaan twee formules: een vast bedrag en een variabel bedrag. Op de website van het Franstalige onderwijsnet vind je meer informatie en de voorwaarden die voor deze beurzen gelden. Voor kotstudenten ligt de studietoelage hoger dan voor niet-kotstudenten.

Handig: kot huren aan je onderwijsinstelling

Onderwijsinstellingen zoals de universiteit van Luik (ULiège) en die van Namen (Université de Namur) hebben soms gebouwen in eigen beheer, waarin je een kot kunt huren. Zij hanteren verschillende prijzen op basis van het gezinsinkomen. De medewerkers van de Sociale Dienst van de universiteiten kunnen je hierover meer uitleg geven. Check dus zeker ook eens bij de onderwijsinstelling van jouw kind of ze huisvesting aanbieden.

Studeren met een leefloon

Als uit sociaal-financieel onderzoek blijkt dat een jongere (jonger dan 25) over onvoldoende bestaansmiddelen beschikt, kan hij of zij bij het OCMW een leefloon uitgekeerd krijgen in het kader van maatschappelijke integratie. Zo kan het OCMW aanvaarden dat hij of zij voltijds gaat studeren om zo de kansen op de arbeidsmarkt te verhogen. De student gaat dan een Geïndividualiseerd Project voor Maatschappelijke Integratie (GPMI) aan, met afspraken tussen hem/haar en het OCMW.

Andere organisaties

Action en Milieu Ouvert is een organisatie die jongeren onder de 22 jaar helpt in geval van familiale problemen. Ook zij kunnen je misschien bijstaan in de zoektocht naar financiële tegemoetkomingen als student. L’Agence Immobilière Sociale Nord-Luxembourg en La Famennoise zijn twee organisaties die huisvesting voorzien voor mensen die het financieel moeilijker hebben.

We wensen jou en je student alvast veel succes toe!
Neem een kijkje tussen onze andere
blogs voor nog meer tips voor gezinsadministratie.

Bron: 

  • Studietoelage.be