Mijn kind is langdurig ziek, wat met school?
Soms kunnen kinderen door ziekte (zij het fysiek, zij het psychisch) voor een langere periode niet naar school. Hierdoor bestaat het gevaar dat zij achterop raken met de leerstof. Wanneer een kind door afwezigheid een grote achterstand opbouwt en hierdoor de eindtermen op het einde van het academiejaar niet haalt, kan dit kind niet overgaan naar het volgende schooljaar.

Om dit te voorkomen, zijn er jaren terug al een aantal alternatieven ontstaan om kinderen die nog in staat zijn om bij te leren, maar die zich niet fysiek naar het klaslokaal kunnen begeven, toch nog de mogelijkheid te geven de lessen te volgen. Parentia somt voor jou de verschillende mogelijkheden even op.
De ziekenhuisschool
Kinderen die langdurig in een ziekenhuis of preventorium verblijven, kunnen voor lessen terecht in een ziekenhuisschool. Een ziekenhuisschool is een vorm van Buitengewoon Onderwijs type 5 dat speciaal voor deze doelgroep ontstaan is. Een kind dat voor een lange periode in het ziekenhuis verblijft, kan vaak les volgen in de ziekenhuisschool. Het kind laat zich dan bijkomstig in deze school van het buitengewoon onderwijs inschrijven. Een eventuele inschrijving in de originele school waar het kind was ingeschreven voor de hospitalisatie de lessen aanvatte, blijft lopende. Hierdoor kunnen de lessen gewoon opnieuw worden hervat eens de hospitalisatie ten einde loopt. Bovendien ligt de beslissing of deze leerling mag overgaan naar het volgende leerjaar, bij de school waar het kind oorspronkelijk was ingeschreven.
(t)Huisonderwijs
Wanneer je kind niet in staat is om zich fysiek naar een klaslokaal te begeven, maar wel nog steeds in staat is te studeren, kun je (t)huisonderwijs overwegen. Het is namelijk zo dat er in België vanaf de leeftijd van 5 jaar tot de leeftijd van 18 jaar geen schoolplicht maar wel leerplicht bestaat. Om je kind thuis te (laten) onderwijzen, moet je echter wel over een aantal voorwaarden voldoen. De details hiervan kun je terugvinden in ons artikel “Mag ik mijn kind (t)huisonderwijs geven?”.
Synchroon internetonderwijs: SIO
Sedert 01 januari 2015 is synchroon internetonderwijs, kortweg SIO, een recht voor elk schoolgaand ziek kind in België. In Wallonië werd de organisatie van dit soort onderwijs toegekend aan de dienst Classcontact.
Overinge initiatieven
1. Ziekenfonds
Sommige ziekenfondsen hebben ook les aan huis voor zieke kinderen in hun diensten opgenomen. Contacteer je ziekenfonds voor meer informatie.
3. Scholen in Vlaanderen of Nederlandstalig onderwijs in Brussel.
Volgt je kind lessen aan een Vlaamse of Nederlandstalige Brusselse school, dan bestaat er onder een aantal voorwaarden ook nog de mogelijkheid tot tijdelijk of permanent onderwijs aan huis, waarbij de school van het kind les aan huis organiseert aan een rato van vier uren per week. Voor meer informatie hierover kan u ons artikel “Mijn kind is langdurig ziek, wat met school (Vlaanderen)?” lezen.
Welke vorm van ondersteuning is het best voor mijn kind?
Welke vorm van ondersteuning het best is, is afhankelijk van kind tot kind en van situatie tot situatie. Bovendien kun je van veel van bovenvernoemde ondersteuningsvormen gelijklopend gebruik maken. Zo sluit deelnemen aan Classcontact geen ziekenhuisschool uit. Je bekijkt en beslist als ouder in samenspraak met de school, het CLB, artsen en de ondersteunende organisatie welke oplossing voor jouw kind het best is. Samen bekijken jullie welk traject het meest kans geeft op het inhalen of beperken van de opgelopen achterstand om zo het schooljaar tot een succesvol einde te kunnen brengen.
Bronnen:
- onderwijs.vlaanderen.be
- bednet.be