Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Mag je pauze nemen om af te kolven op het werk?

Hoe graag je de klok ook zou stilzetten, op een bepaald moment loopt je moederschapsverlof ten einde. Dat is sowieso geen gemakkelijke periode, maar voor mama’s die hun baby nog steeds borstvoeding geven, ligt het vaak zelfs nog wat moeilijker. Als je opnieuw aan het werk gaat en je kleintje moedermelk wilt blijven geven, dan biedt afkolven gelukkig wel een uitweg. Uiteraard moet je dan regelmatig een pauze nemen op het werk. Maar mag dat wel zomaar? Een uitstekende vraag! Het antwoord lees je hier.

Recht op borstvoedingspauzes 

Goed nieuws: je hebt als mama wel degelijk recht op zogenaamde borstvoedingspauzes. Tijdens die pauzes mag je je baby aan de borst leggen melk afkolven. Meer bepaald heb je tot negen maanden na je bevalling recht op: 

  • twee pauzes van elk een halfuur of één pauze van een uur, als je werkdag minstens 7,5 uur duurt.  
  • één pauze van een halfuur, als je werkdag tussen 4 en 7,5 uur duurt. 

Hoe vraag je deze pauzes aan? 

Je meldt idealiter twee maanden vooraf aan je werkgever dat je borstvoedingspauzes wil nemen. Je werkgever mag zo’n pauzes in principe niet weigeren, maar het is uiteraard wel zo aangenaam om samen de praktische gang van zaken even te bespreken. Tijdens de periode dat je afkolft op het werk, bezorg je je werkgever iedere maand een attest van een consultatiebureau voor zuigelingen (Kind en Gezin) of een medisch getuigschrift om te bewijzen dat je nog steeds borstvoeding geeft. 

Wie betaalt je uitkering?

Voor elke borstpauze die je neemt, betaalt het ziekenfonds 82% van je brutoloon. Om voor die uitkering in aanmerking te komen, moet je elke maand een aanvraagformulier (verkrijgbaar bij je mutualiteit) invullen en opsturen. Opgelet: ook je werkgever moet het formulier mee invullen en ondertekenen.  

Waar kun je afkolven op het werk?

Lang niet elke werkvloer heeft zomaar een geschikte plaats om af te kolven. Toch heb je recht op een afgescheiden ruimte die je de nodige privacy biedt. De ruimte moet bovendien goed verlucht én verwarmd zijn. Spreek je werkgever dus gerust aan, als je merkt dat er in jouw werkomgeving zo geen plekje is voorzien. Je kunt ook vragen om een aparte plek in de koelkast te voorzien, waar je in een doos je flesjes afgekolfde melk kunt bewaren tot je ’s avonds weer naar huis gaat.  

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!