Ik wil de grens over of kom terug vanuit het buitenland. Mag dit nog en wat moet ik doen?

Nu de coronacijfers in een groot deel van Europa in dalende lijn zijn en de vaccinatiecampagnes in alle Europese landen op volle toeren draait, werd door Europa het “Europees covid-certificaat" in het leven geroepen. Dit certificaat kan je vanaf 01 juli 2021 onder bepaalde voorwaarden toelaten om vrij binnen Europa te reizen zonder dat daar een periode van quarantaine aan vasthangt Parentia legt je kort uit waar je allemaal rekening mee moet houden als je onze Belgische grens passeert.

Ik kom terug uit vakantie in een rode zone. Wat moet ik doen?

Welke stappen moet ik ondernemen als ik voor 1 juli 2021 een reis of verplaatsing wil doen over de landsgrenzen heen?

Als je in België woont en je je naar het buitenland wil reizen, legt de Belgische overheid je hiervoor geen restricties op. Dat betekent echter niet dat je zomaar de grens kan oversteken. Elk land heeft namelijk zijn eigen regels om hun land als buitenlander binnen te mogen. Het is daarom belangrijk te checken wat deze regels zijn vooraleer je je naar het buitenland begeeft.

Verbleef je langer dan 48 uur in het buitenland of keer je terug met het vliegtuig, trein, bus of boot naar België, dan ben je verplicht in het bezit te zijn van een ingevuld Passagier Localisatie formulier dat ten vroegste 48 uur voor aankomst in België werd ingevuld.

Wie moet voor 1 juli 2021 in quarantaine en wie moet zich laten testen?

Of je jezelf moet laten testen hangt af van het feit of je een hoogrisicocontact bent of niet. Als je voor minder dan 48 uur in het buitenland was, is testen niet verplicht. Verbleef je voor meer dan 48 uur in het buitenland of keerde je terug via openbaar vervoer, dan zal op basis van je PLF (Passenger Locator Form) beslist worden of je een hoogrisicocontact bent of niet. Reis je naar België vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Zuid-Amerika of Indië, dan wordt je sowieso als hoogrisico contact beschouwd. Hoogrisicocontacten (mensen die terugkeren uit een rode zone of mensen die mogelijk in contact kwamen met besmette personen) moeten zich minimaal 2 keer laten testen en in quarantaine gaan. Een eerste PCR-test moet gebeuren op dag 1 na terugkeer, en een tweede test vanaf dag 7 na terugkeer. Pas na 2 negatieve testresultaten mag je de quarantaine verbreken. Test je na de 7de dag bij je tweede test positief, dan moet je nog eens minstens tien extra dagen in quarantaine. Je mag dan na die 10 extra dagen je quarantaine verbreken op voorwaarde dat je minimum 3 dagen symptoomvrij bent en je geen ademhalingsproblemen meer hebt. Deze regel geldt voorlopig minstens tot 1 maart 2021.

Waar moet je je laten testen?

Reizigers die met de auto naar het buitenland gingen, zullen door middel van de informatie die zij verstrekten op het Passenger Locator Form, via sms een doorverwijzing krijgen naar een testcentrum waar zij zich dan kunnen aanmelden voor hun test. Om je te laten testen in zo’n centrum, moet je wel eerst een afspraak maken. Dat kan eenvoudig via volgend online formulier, waar je ook meteen een centrum in je buurt kunt kiezen.

Reizigers die met het vliegtuig via Brussels Airport of via de luchthaven van Charleroi weer in België toekomen, hebben de keuze om zich een allereerste keer al onmiddellijk op de luchthaven zelf te laten testen. Zij kunnen er echter ook voor kiezen om zich in een ander testcentrum te laten testen. Ook voor de reizigers die met de trein reizen kan er in station Brussel-Zuid al onmiddellijk getest worden.

Wat betekent in quarantaine gaan?

Als je in quarantaine gaat, moet je je zoveel mogelijk afzonderen. Niet buitenhuis werken (telewerk kan wel) en niet naar school gaan. Verwittig op tijd je werkgever en/of de school.

Enkel als je voor het werk naar het buitenland moest, kun je tijdelijke werkloosheid inroepen. Als je op eigen initiatief naar de rode zone trok, kan dit helaas niet.

Om toch betaald te worden kun je, in overleg met je werkgever, openstaande verlofdagen (of overuren/recuperatiedagen) opnemen. Desnoods neem je onbetaald verlof.

Reizen vanaf 01 juli 2021

Wanneer je vanuit het niet Europees land waar je meer dan 48 uur verbleef, terugkeert naar België, verandert er niets. De huidige regels blijven dan van kracht. Wanneer je echter na 48 uur vanuit een Europees land  naar België terugkeert, zijn er wel degelijk wijzigingen. 

Vanaf 01 juli 2021 treedt  het Europees digitaal coronacertificaat in werking. Hiermee kun je je wat vrijer verplaatsen en reizen binnen Europa. De volgende reizigers hoeven niet getest te worden en moeten niet in verplichte quarantaine:

  • Iedereen die van een Europees land naar België reist en over een corona certificaat beschikt. Dit geldt zowel na terugkeer uit groene of oranje zone, maar ook na terugkeer uit een rode zone.
  • Ben je inwoner van België, ouder dan 12 en beschik je niet over het coronacertificaat? Ook dan ben je vrijgesteld van quarantaine op voorwaarde dat je je onmiddellijk bij aankomst (dag 1 of 2) laat testen  en daardoor een negatief testresultaat kunt voorleggen. Inwoners van België jonger dan 12 zijn vrijgesteld van testverplichting.

Wie kan een corona certificaat krijgen?

  • Personen die reeds meer dan 2 weken volledig gevaccineerd zijn.
  • Personen  met een herstelcertificaat dat aangeeft dat de persoon in kwestie hersteld is van een recente corona-besmetting.
  • Personen die over een negatieve PCR test beschikken die minder dan 72 uur oud is.

Betekent het coronacertificaat dan bij elke Europese reis vrijstelling van tests en quarantaine?

Neen, wanneer je terugkeert uit een zone met heel hoog risico (en dit zijn de zones waar gevaarlijke varianten van het virus sterk circuleren), zul je nog steeds in een verplichte quarantaine van minimum 10 dagen moeten gaan en zul je ook nog steeds een PCR-test moeten laten afnemen op de eerste en 7de dag na thuiskomst.

Twee gratis PCR testen

Voor kinderen en jongeren tussen 6 en 17 jaar en voor volwassenen die nog niet de kans hebben gekregen om zich volledig te laten vaccineren en zo immuniteit te verwerven, wordt de kostprijs van een PCR-test terugbetaald tot een maximum van 55 euro. Het betreft testen afgenomen in België, afhankelijk van het bekomen van een Corona Test Prescription Code bij de FOD Volksgezondheid.

De financiële tegemoetkoming kan maximaal 2 keer gebruikt worden, tijdens de maanden juli, augustus en september.

Grenscontrole

Worden er controles uitgevoerd op het naleven van de regels?

Het overlegcomité besliste inderdaad om bij thuiskomst van het buitenland extra controles in te voeren. Hoe deze controles vorm nemen, zal verschillen van politiezone tot politiezone. Het zijn namelijk de regio’s zelf die bepalen hoe zij hun bijkomende controles zullen uitvoeren.

Steek je met de wagen de grens over? De kans is groot dat de politie je dan tegenhoudt. Zij checkt dan of je je verklaring op eer effectief op zak hebt en of je verplaatsing inderdaad aan de voorwaarden voldoet.  Het staat wel vast dat het niet naleven van de regels beboet en mogelijk zelfs vervolgd zal worden

Zijn er uitzonderingen op de quarantaine regels?

Personen die verplicht in quarantaine moeten na een verblijf in het buitenland, mogen zich in principe enkel voor essentiële verplaatsingen buitenshuis begeven. Hierop zijn echter 2 uitzonderingen.

  1. Mensen uit kritische beroepen (zoals de zorg) moeten niet in volledige quarantaine. Mits een attest van hun werkgever mogen zijn zich naar hun werkplek begeven.
  2. Studenten hoger onderwijs krijgen in principe al hun lessen via afstandsonderwijs en moeten in principe het huis niet verlaten om aan de lessen te kunnen deelnemen. Examens worden in sommige gevallen nog steeds ter plaatse georganiseerd. Per uitzondering mag de student zich dan ook van en naar de plek van het examen begeven. Naast deze uitzondering blijft de quarantaine wel gelden.

Tot slot, welke zijn de rode zones?

Twijfel je over de kleurcode van jouw vakantiebestemming? Ben je niet zeker uit welke zone je terugkeert? Neem dan een kijkje op deze kaart. Denk eraan, de kleurcodes veranderen doorheen de tijd. Kijk voor je vertrek zeker naar de stand van zaken.

Blijf voorzichtig en respecteer de regels. Draag zorg voor jezelf en voor elkaar.

Wil je nog meer info en handige tips? Surf dan naar de Parentia-blog!

Bronnen:

  • Info-coronavirus.be
  • Vrt.be
  • Belgium.be