Ik ben werkloos, kan ik me toch aansluiten bij een kinderbijslagfonds?

Ben je een werkloze ouder of toekomstige ouder? Geen zorgen, ook jij kunt genieten van het kraamgeld, en ook jouw kind heeft recht op kinderbijslag.
Je hoeft maar enkele stappen te ondernemen om lid te worden van de grote Parentia-familie en dit ongeacht je professionele situatie!

werkloze moeder wenst klant te worden

Hoe kan ik me als werkloze ouder aansluiten bij een kinderbijslagfonds ?

In het verleden heb je misschien wel eens gehoord dat het recht op kinderbijslag gelinkt is aan een tewerkstelling of een werkgever. Dit was zo, maar is enkele jaren geleden veranderd als gevolg van de 6e Staatshervorming.

Hoe het nu tewerk gaat ? Heel eenvoudig, het recht op kinderbijslag of Groeipakket is een recht van het kind en heeft dus niets meer te maken met de professionele situatie van de ouders.
Het is wel zo dat kinderbijslag sinds de laatste hervorming geen federale bevoegdheid meer is. De kinderbijslag is geregionaliseerd waardoor bedragen en regels kunnen verschillen van de ene regio tot de andere. Elk kind woonachtig in een bepaalde regio, ontvangt de kinderbijslag/het Groeipakket dan ook vanuit deze specifieke regio.

Wat je dus zelf moet doen, en dit ongeacht je professionele situatie, is je aansluiten bij een kinderbijslagfonds/uitbetalingsactor van de regio waar jouw kind officieel gedomicilieerd is.

Ben je woonachtig in Wallonië? Via onze online-tools kun je snel en eenvoudig je kraamgeld aanvragen of Parentia de uitbetaling van jouw kinderbijslag toevertrouwen​​​​​​​

Ben je woonachtig in Brussel? Neem dan snel een kijkje naar onze handige tools en vraag je kraamgeld in enkele stappen aan of sluit je aan bij Parentia voor de uitbetaling van jouw kinderbijslag.

Ben je woonachtig in Vlaanderen? Gebruik onze praktische tools en vraag je startbedrag aan of sluit je aan bij onze Parentia familie. Het duurt maar even om je aanvraag in te dienen.

Heb je als werkloze ouder recht op verhoogde kinderbijslag?

werkloze moeder aan telefoon

Gezinnen die het financieel wat moeilijker hebben, worden ondersteund via de sociale toeslag. Of je recht hebt op deze toeslag hangt af van het jaarlijks bruto belasbare gezinsinkomen.
​​​​​​​Je hoeft hier zelf niets voor te ondernemen, Parentia betaalt deze toeslag automatisch uit op basis van de informatie van de Federale Overheidsdienst Financiën. 

Zij delen ons mee of je jaarlijkse bruto belastbare gezinsinkomen al dan niet onder het jaarlijkse grensbedrag ligt. Krijgen we die informatie ten onrechte niet binnen of ga je niet akkoord met de bedragen die de Federale Overheid ons heeft meegedeeld, dan kun je zelf je aanslagbiljet opsturen om het recht op de toeslag te onderzoeken.

werkloze ouder

Wens je meer info over deze toeslag? Neem dan snel een kijkje naar onze pagina betreffende sociale toeslagen. Je vindt er alle antwoorden op je vragen terug, evenals de laatste wijzigingen en voorwaarden.

Benieuwd wat naar wat Parentia jou nog te bieden heeft? Neem dan een kijkje naar onze website www.parentia.be. In de rubriek kinderbijslag/Groeipakket vind je verschillende thematieken terug en bovendien een handige rekenmachine

Graag wat gevarieerde info of leuke tips? Je bent aan het juiste adres dankzij de Parentia-blog!