Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Hoeveel uren mag je kind werken als jobstudent?

Elke regio heeft zijn eigen regels voor het behouden van het Groeipakket (Vlaanderen) of de kinderbijslag (Brussel of Wallonië) in geval van winstgevende activiteit. Deze regels zijn verschillend van de fiscale norm voor studentencontracten van maximaal 600 uur. We hebben de belangrijkste informatie op een rijtje gezet. Volg de gids!

Jobstudent? Maximaal 600 uren werken maar let op de toekenningsvoorwaarden voor je kinderbijslag of gezinsbijslag.

Een student mag in een kalenderjaar maximaal 600 uur werken met een studentencontract, maar je zoon of dochter moet aan minstens twee voorwaarden voldoen: minstens 15 jaar oud zijn en de eerste twee jaren van het middelbaar hebben afgerond. Op die manier kan je kind een centje bijverdienen zonder sociale bijdragen te moeten betalen.

Dit belastingvoordeel kan echter een negatieve invloed hebben op je kinderbijslag of Groeipakket, afhankelijk van de regio waarin je woont.

• Woon je in Brussel? Dan mag je per kwartaal niet meer dan 240 uren werken, anders verlies je je kinderbijslag. Alle gewerkte uren, ook deze als student, worden in rekening genomen om aan de 240-uren norm te komen. In de zomermaanden geldt deze regel niet zolang je in september opnieuw naar school gaat.
• In Vlaanderen geldt deze beperking per kwartaal niet. Je kunt dus onbeperkt werken, op voorwaarde dat je het maximum van 600 uren op een jaar niet overschrijdt.
• In Wallonië mag je kind niet meer dan 240 uur per kwartaal werken, anders loopt hij het risico zijn recht op kinderbijslag te verliezen. Sinds 1 januari 2020 worden de gepresteerde werkuren met een studentenovereenkomst (maximaal 600 uur per kalenderjaar vanaf 1 januari 2023) echter niet meegerekend voor de berekening van de 240 uur.

Je kind kan elk moment checken hoeveel uren hij of zij nog mag werken, om binnen de 600 uren voor belastingdoeleinden te blijven, via Student@Work, op de website van de sociale zekerheid of via de Student@Work-app.

Studentenjob = geen sociale zekerheidsbijdrage betalen

Extra leuk voor je zoon of dochter die een studentenjob doet: hij of zij moet geen sociale bijdrage betalen. Er wordt enkel een solidariteitsbijdrage van 2,71% op het brutoloon afgehouden. Bovendien staat er geen beperking op het bedrag dat je kind mag verdienen tijdens zijn studentenjob.

Zit je kind al aan het maximum aantal uren maar wil hij of zij nog wat extra bijverdienen? Wie aan het hoger onderwijs studeert, kan bijles geven aan studenten uit de middelbare school via deeleconomie. Daarmee kan je tot tot een maximumbedrag van € 7.170 per jaar bijverdienen waarbij je slechte 10% belastingen betaalt. Werken via deeleconomie staat los van een studentenjob dus het kan probleemloos gecombineerd worden zonder het recht op kinderbijslag te verliezen. Aanmelden kan bij verschillende bijleskantoren zoals BijlesHuis.

Ook jobstudenten vullen een belastingaangifte in

Je kind moet ook een belastingaangifte invullen als zij of hij als jobstudent heeft gewerkt. In die aangifte komen alle belastbare inkomsten, dus ook onderhoudsuitkeringen en bezoldigingen die niet als bestaansmiddelen worden beschouwd. Je kunt de aangifte eventueel samen met je kind online invullen.

Zie je soms door de bomen het bos niet meer? Geen zorgen, wij helpen je graag bij je gezinsadministratie. Lees onze blogs voor nuttige tips en advies.

Bronnen:
Bijleshuis.be
Student@Work
Vlaanderen.be
Mysocialsecurity.be 

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!