Heb ik recht op kinderbijslag als grensarbeider?

Je hebt een nieuwe professionele uitdaging gevonden in het buitenland en wordt dus binnen enkele weken door de Belgische overheid als grensarbeider beschouwd. Maar wat is de impact op het bedrag van je kinderbijslag als jij, als ouder, niet meer in België werkt? Lees hier meer over!

Heb ik recht op kinderbijslag als grensarbeider?

Wat is een grensarbeider?

Een grensarbeider is een persoon (werknemer, zelfstandige) die in een ander land werkt dan het land waar hij gedomicilieerd is en minstens één keer per week terug naar zijn domicilie terugkeert. Woon je in Wallonië, maar ga je ergens in Duitsland, Frankrijk, Luxemburg of Nederland werken? Dan ben je grensarbeider.

Werk je voor een Europese instelling in of buiten België, werk je van thuis uit voor een buitenlandse firma of ben je in België gedetacheerd ? In dergelijke situaties ben je geen grensarbeider en neem je best contact met ons op om je recht op kinderbijslag te onderzoeken.

Heb ik nog steeds recht op kinderbijslag in België als ik in het buitenland werk?

In eerste instantie, moet je een aanvraag doen om gezinsbijslag (kinderbijslag in het buitenland) te ontvangen in het land waar je werkt en dien je je kinderbijslagfonds in België op de hoogte brengen van je professionele situatie:

  • Als de twee ouders in het buitenland werken, hebben ze een mogelijk recht op de gezinsbijslag van het land waar ze werken. Is het bedrag van de gezinsbijslag kleiner dan dat van de Waalse kinderbijslag? Je Waalse uitbetaler kan ook aanvullend betalen als het buitenlandse bedrag lager is. Op die manier ontvangt je kind hetzelfde bedrag als een kind wiens ouders in België werken. Zo krijg je gegarandeerd het hoogste bedrag waar je mogelijk recht op hebt.
  • Werkt een van de ouders in het buitenland, maar werkt de andere ouder (of partner van de ouder) nog steeds in België? Je kinderbijslagfonds in België zorgt dan nog steeds voor de uitbetaling van de kinderbijslag zolang je professionele situatie niet verandert. In dat geval betaalt het andere land het verschil bij in het geval het bedrag gezinsbijslag in dat land hoger is dan het bedrag waar je in België recht op hebt.

Wat als ik naar het buitenland verhuis?

Verhuist je hele familie naar het buitenland en zijn werkt niemand meer in België? Dan verliezen jullie je recht op de kinderbijslag. Woon je in het buitenland en werk je of krijg je een uitkering in Wallonië, dan wordt je recht op kinderbijslag altijd onderzocht.

Ben je gedetacheerd vanuit België? Dan zal er altijd een recht op kinderbijslag bestaan voor de duur van de detachering. Contacteer je kinderbijslagfonds indien je meer informatie wilt over je situatie.

Vond je dit artikel nuttig? Wil je graag nog meer weten over de kinderbijslag of andere administratieve onderwerpen? Neem dan zeker een kijkje op onze blog.