Elk kind heeft recht op zijn basisbedrag Groeipakket. Naast het basisbedrag bestaan er nog een aantal toeslagen waarop je, al dan niet aan voorwaarden gebonden, aanspraak kunt maken. Op basis van verschillende voorwaarden heb je mogelijk recht op een toeslag bovenop je basisbedrag Groeipakket. Hieronder zetten we de verschillende toeslagen even op een rijtje alsook de manier waarop je ze kan bekomen.
Kan ik aanspraak maken op de sociale toeslag?
Of je recht hebt op een sociale toeslag hangt af van je jaarlijkse bruto BELASTBAAR gezinsinkomen. In tegenstelling tot vroeger komen nu dus niet alleen meer gezinnen in aanmerking waarvan één van beide ouders langdurig werkloos of ziek is, maar ook werkende ouders met een laag inkomen komen in aanmerking voor een extra financiële steun.
Heb ik recht op een leeftijdsbijslag?
Voor kinderen die geboren zijn voor 01/01/2019 en ook al recht hadden op kinderbijslag, blijft de maandelijkse leeftijdsbijslag dezelfde. Net zoals vroeger hebben deze kinderen recht op een maandelijkse leeftijdstoeslag vanaf de leeftijd van zes jaar. Deze toeslag ligt hoger als er een recht bestaat op een sociale toeslag en vermeerdert bovendien automatisch zodra het kind de leeftijd van 12 en respectievelijk 18 jaar bereikt.
Voor kinderen geboren vanaf 01/01/2019 (of voor oudere kinderen die pas vanaf 01/01/2019 in het Vlaamse systeem van het Groeipakket instromen) bestaat de maandelijkse leeftijdstoeslag niet meer.
Een meer gedetailleerd overzicht van de bedragen en voorwaarden vindt u terug op onze pagina aangaande de maandelijkse leeftijdstoeslag.
Heb ik recht op een schoolbonus of schoolpremie?
Alle kinderen (zowel de kinderen geboren voor 01/01/2019 als vanaf 01/01/2019), hebben recht op een universele participatietoeslag (de vroegere schoolpremie die in het nieuwe Groeipakket ook wel schoolbonus wordt genoemd) voor elk jaar waarin zij recht hebben op het Groeipakket voor de maand juli van dat jaar. Een gedetailleerd overzicht van de bedragen vindt u terug op onze pagina aangaande de schoolbonus.
Ik ben wees, heb ik recht op een bijkomende tegemoetkoming?
Voor kinderen die wees werden voor 01/01/2019 is er (zoals dat in het verleden ook al het geval was) recht op een vast bedrag wezenbijslag, dewelke de gewone basisbedragen kinderbijslag verving, ongeacht de rang van het kind en ongeacht of slechts één of beide ouders overleden zijn, dit op voorwaarde dat de overlevende ouder van dit kind niet samenwoont.
Voor kinderen die wees werden na 01/01/2019 spreken we van een wezentoeslag. Het bedrag van deze toeslag hangt af van het aantal ouders dat overleden is. Of de eventuele overlevende ouder al dan niet samenwoont, heeft geen invloed meer.
Een meer gedetailleerd overzicht van de bedragen vindt u terug op onze pagina aangaande de wezentoeslag.
Zorgtoeslag
Vanaf 01/01/2019 werd de term ‘zorgtoeslag’ ingevoerd. Deze term omvat 2 aparte toeslagen waarop alle kinderen (zowel de kinderen geboren voor 01/01/2019 als de kinderen vanaf 01/01/2019) aanspraak kunnen maken.
De eerste zorgtoeslag is de ‘pleegzorgtoeslag’. Voor kinderen die in pleegplaatsing opgevoed worden, kan er een maandelijkse bijkomende toeslag betaald worden. Daar waar deze toeslag in het verleden enkel betaald kon worden aan de bijslagtrekkende die de kinderbijslag ontving voorafgaand aan de plaatsing, kan deze toeslag vanaf 01/01/2019 onder bepaalde voorwaarden ook worden uitbetaald aan de pleegzorger zelf.
De tweede zorgtoeslag is de ‘specifieke ondersteuningstoeslag' (de oude mindervaliditeitstoeslag). Alle kinderen (geboren voor 01/01/2019 maar jonger dan 21 jaar en vanaf 01/01/2019) met een specifieke ondersteuningsbehoefte, d.w.z. alle kinderen die door het FOD sociale zekerheid (tot 31/12/2018) of Kind en Gezin (vanaf 01/01/2019) erkend zijn als een kind met een handicap of aandoening, kunnen aanspraak maken op een toeslag waarvan de hoogte van het bedrag (volgens een aantal pijlers) gekoppeld wordt aan de ernst van de aandoening.
Kinderopvangtoeslag, kleutertoeslag en schooltoeslag
Alle kinderen die naar een niet inkomensgerelateerde Nederlandstalige kinderopvang gaan (en dit geldt ook voor de kinderen die in Brussel of Wallonië wonen) hebben recht op een forfaitair bedrag kinderopvangtoeslag voor elke dag dat zij in de opvang aanwezig zijn. Bovendien hebben alle schoolgaande kinderen, op voorwaarde dat zij naar een Nederlandstalige school gaan, op driejarige en op vierjarige leeftijd recht op de kleutertoeslag. En er is nog meer. Schoolkosten kunnen behoorlijk oplopen voor de ouders. Ouders die het financieel iets moeilijker hebben, kunnen jaarlijks een schooltoeslag ontvangen. Woon je dus in Brussel of Wallonië? Doe dan nu je aanvraag bij Parentia om (één van deze) deze toeslagen, die aanvullend zijn op je Brusselse of Waalse kinderbijslag, te ontvangen.