
Alles wat je moet weten over het startbedrag, voorheen gekend als ‘kraamgeld'!
Wat is het startbedrag?
In België ontvang je een éénmalig startbedrag bij de geboorte van je zoon of dochter. Sinds 1 januari 2019 is dat de nieuwe naam voor het kraamgeld of de geboortepremie in Vlaanderen. Dat bedrag is bedoeld om de uitzet van je kind te bekostigen. Handig!
Het startbedrag in Vlaanderen bedraagt voor elk kind € 1.190,68 en kan al worden uitbetaald vanaf 2 maanden voor de vermoedelijke geboortedatum. Ook bij twee- of meerlingen bedraagt het startbedrag € 1.190,68 per kind. Na het eenmalige startbedrag ontvang je maandelijks je Groeipakket. Brengen al die verschillende termen je wat in de war? Geen zorgen. We maakten een handig overzicht van wat je moet weten over het startbedrag, het Groeipakket en je uitbetalingsactor of kinderbijslagfonds!
Ben je in verwachting? Vraag dan nu al je startbedrag aan. Via onze online tool kan dit snel en eenvoudig in slechts een paar stappen!

Hoe moet je je startbedrag (het vroegere kraamgeld) aanvragen?
Terwijl het aanvragen van je startbedrag en Groeipakket vroeger via je werkgever gebeurde, moet je dit nu zélf aanvragen. Dit doe je door online of via een papieren formulier (aanvraagformulier startbedrag) een aanvraag in te dienen bij Parentia. Verwacht je een kindje, maar heb je je startbedrag nog niet aangevraagd? Via onze gebruiksvriendelijke tool is het zó geregeld!
Wanneer kun je het startbedrag aanvragen?
Voor de geboorte
Als je tijdens je zwangerschap je startbedrag aanvraagt, kun je de premie al twee maanden voor de geboorte ontvangen. Volg de stappen in onze tool en vraag je startbedrag in een-twee-drie aan!
Na de geboorte
Je kunt het startbedrag ook nog na de bevalling aanvragen. Geef je kindje aan bij de burgerlijke stand van de geboorteplaats en vraag in een-twee-drie je uitbetalingen aan via onze tool. Je kunt ons ook het originele “Geboortebewijs om het kraamgeld te bekomen” opsturen via onze contactpagina. Dit bewijs ontvang je bij de geboorteaangifte van de gemeente.
Wie moet het startbedrag aanvragen?
In de praktijk vraagt meestal de mama het kraamgeld of het startbedrag aan. De wet bepaalt immers dat het startbedrag aan de mama moet worden uitbetaald, ook al kunnen beide ouders het startbedrag en het Groeipakket aanvragen.

Een uitbetalingsactor (het vroegere kinderbijslagfonds) kiezen
Je kiest helemaal zelf wie je Groeipakket en startbedrag in Vlaanderen uitbetaalt. Als je voor Parentia kiest, zit je in ieder geval goed. We helpen je bij je gezinsadministratie, zodat je zeker niets over het hoofd ziet. Zo zorgen we er mee voor dat je kind niets tekortkomt!
Ben je momenteel zwanger? Vraag dan snel je startbedrag aan via onze gebruiksvriendelijke tool.
Wil je bij de Parentia-familie aansluiten, maar gebeurt de betaling van je Groeipakket door een andere uitbetalingsactor? Goed nieuws! Vandaag kun je met je hele gezin overstappen naar de uitbetalingsactor (het vroegere kinderbijslagfonds) Parentia. Je moet wel al minstens 1 jaar klant zijn bij je huidige uitbetaler van het Groeipakket. Je vindt ook meer info op de officiële website van de Vlaamse overheid.
Sluit je nu aan!

Wat moet je nog in orde brengen voor de geboorte?
Verwacht je een kindje? Dan zit je vast met je hoofd in de wolken! Maar voor je je kleine spruit op de wereld zet, moet je enkele administratieve zaken in orde brengen. Hier vind je een overzicht van de belangrijkste punten. Zo komt je baby straks niets tekort.
1. Breng je werkgever op de hoogte
Doe dit ten laatste zeven weken voor de bevalling. Bezorg je werkgever een doktersattest dat je uitgerekende bevallingsdatum vermeldt.
2. Kraamhulp of kraamzorg: geen overbodige luxe
Professionele hulp is ook na de geboorte vaak geen overbodige luxe. Zo steekt een kraamhulp een handje toe bij de verzorging van je baby en bij lichte huishoudelijke taken. Kraamzorg is er dan weer voor de medische verzorging van jou en je baby vlak na de bevalling. Je vraagt beide het best enkele maanden voor de geboorte aan.
3. Vraag je startbedrag nu al aan
Bij de geboorte van je kind ontvang je een startbedrag van de uitbetalingsactor. Ouders die dat startbedrag op tijd aanvragen, kunnen deze geboortepremie al vanaf twee maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum krijgen.
4. Ook kind en gezin staat voor je klaar.
Net zoals Parentia, wil Kind en Gezin je graag bijstaan bij de komst van je baby. Je kunt de preventieve gezinsondersteuning van Kind en gezin al leren kennen tijdens een startgesprek voor de geboorte. Als je het startbedrag aanvraagt, dan ontvangt Kind en Gezin jouw gegevens en kan een medewerker uit je buurt contact opnemen met jou! Praktisch toch!
5. Hoogzwanger? Hoog tijd voor moederschapsverlof!
Werknemers en ambtenaren hebben recht op vijftien weken moederschapsverlof. Van dat zorgverlof kun je er al zes weken opnemen voor de bevalling. Het is in ieder geval verplicht om één week prenatale rust te nemen. Voor zelfstandige mama's bedraagt de moederschapsrust 3 tot 12 weken, naar keuze.

Wat moet je nog regelen na de geboorte?
Ja, ook na de geboorte moet je – tussen de pampers door – nog enkele administratieve zaken in orde brengen.
1. Doe aangifte van de geboorte
Ga je kleine spruit binnen de vijftien dagen na de geboorte aangeven op de burgerlijke stand van de gemeente waar je bevallen bent. Neem je identiteitskaart en die van je partner mee. Zijn jullie getrouwd? Vergeet dan ook je trouwboekje niet! Weet je niet precies wat je moet doen? In dit artikel loodsen we je stap voor stap door de geboorteaangifte van je kindje!
2. Breng je ziekenfonds op de hoogte
Geef het ‘document bestemd voor de ziekteverzekering’ dat je in het gemeentehuis kreeg af aan je ziekenfonds en plak er een klever op. Vaak krijg je van je ziekenfonds nog een baby-geschenk. Soms is een aanpassing aan je lopende verzekeringen nodig.
3. Verwittig je uitbetalingsactor/kinderbijslagfonds Parentia
Breng ons op de hoogte van de geboorte van je kind en vraag je startbedrag (het vroegere kraamgeld) aan als je dat nog niet gedaan hebt. Vanaf de eerste maand na de geboorte van je kind ontvang je maandelijks je Groeipakket (de vroegere kinderbijslag), rond de 8e van de maand.
4. Licht de overige partijen in!
Breng de kinderopvang, je werkgever en je verzekeringsmakelaar op de hoogte van de geboorte van je zoon of dochter.

Wat als het anders loopt?
De geboorte van je kind loopt niet altijd zoals gepland. Zo kun je bijvoorbeeld …
- een tweeling (of meerling) krijgen. Bezorg ons in dat geval een origineel geboorteattest voor elk kind.
- te maken krijgen met een doodgeboorte. We wensen je in die moeilijke situatie veel sterkte toe. Als je zwangerschap minstens 180 dagen heeft geduurd, heb je recht op het startbedrag. Stuur ons dan het attest van de gemeente op met de vermelding ‘levenloos vertoond kind’.
- bevallen van een kindje met een handicap of een aandoening. Meld dan per brief of per e-mail aan Parentia dat je een onderzoek naar verhoogde bijslag voor een kind met een handicap wil starten.
- bevallen in het buitenland. Verschillende internationale richtlijnen regelen dan de toekenning van het startbedrag en het Groeipakket. Neem hiervoor contact op met Parentia.
Veelgestelde vragen
Heb je nog praktische vragen in verband met het startbedrag? Neem dan hieronder een kijkje. Hier vind je een antwoord op de meest gestelde vragen.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Als ouder wil je dat je kind niets tekort komt. Daarom houden we je via onze nieuwsbrief op de hoogte over eventuele wijzigingen van het Groeipakket of het startbedrag. Bovendien helpen we je graag bij je gezinsadministratie én inspireren we je met extraatjes zoals leuke blogs over het groeitraject van je kind.
Schrijf je snel in!