Vrolijke baby

Alles wat je moet weten over het startbedrag, voorheen gekend als ‘kraamgeld'!

Springend kind

Hoe moet je je startbedrag (het vroegere kraamgeld) aanvragen?

Vader en kind

Een uitbetalingsactor (het vroegere kinderbijslagfonds) kiezen

Lachend meisje

Wat moet je nog in orde brengen voor de geboorte?

Baby

Wat moet je nog regelen na de geboorte?

Zwanger

Wat als het anders loopt?

Veelgestelde vragen

Heb je nog praktische vragen in verband met het startbedrag? Neem dan hieronder een kijkje. Hier vind je een antwoord op de meest gestelde vragen.

Is er een verschil tussen startbedrag, kraamgeld en geboortepremie?

Deze woorden hebben eigenlijk dezelfde betekenis. Ze verwijzen naar het eenmalige bedrag dat je krijgt bij de geboorte van elk kind. Vroeger gebruikten ouders voor dit financiële duwtje in de rug vooral de term 'kraamgeld'. In Vlaanderen kreeg deze geboortepremie de naam 'startbedrag'. In alle andere regio’s blijven de andere begrippen in gebruik.

Verwar deze termen niet met het geschenk dat of geldsom die je krijgt van je ziekenfonds wanneer je kindje geboren wordt. Ziekenfondsen noemen dit cadeau ook 'geboortepremie' of 'geboortegeschenk'.

Wie vraagt het startbedrag aan?

In de praktijk vraagt meestal de mama het kraamgeld of het startbedrag aan. De wet bepaalt immers dat het startbedrag aan de mama moet worden uitbetaald, ook al kunnen beide ouders het startbedrag en het Groeipakket aanvragen.

Waar vraag je het startbedrag aan?

Woon je in Vlaanderen, dan kies je sinds 1 januari 2019 helemaal zelf wie je Groeipakket en startbedrag uitbetaalt. Als je voor Parentia kiest, zit je in ieder geval goed. We helpen je bij je gezinsadministratie, zodat je zeker niets over het hoofd ziet. Zo zorgen we er mee voor dat je kind niets tekortkomt! Je kunt je startbedrag heel snel en makkelijk aanvragen via onze on-line tool.

Hoe vraag je het startbedrag aan voor de geboorte?

Bij de geboorte van je kind ontvang je een startbedrag van je uitbetalingsactor. Ouders die deze geboortepremie op tijd aanvragen, kunnen dit startbedrag al vanaf twee maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum krijgen. Dit kun je door een papieren document ter aanvraag in te dienen bij je uitbetalingsactor (per post of via email). Kies je  voor Parentia, dan kun je je startbedrag of geboortepremie ook makkelijk aanvragen via onze on-line tool.

Wie ontvangt het startbedrag, wanneer ontvang je het en hoeveel bedraagt het?

Bij de geboorte van je zoon of dochter ontvang je als mama een éénmalig startbedrag, sinds 1 januari 2019 de nieuwe naam voor kraamgeld of geboortepremie in Vlaanderen. Dat bedrag is bedoeld om de uitzet van je kind te bekostigen! Als je tijdens je zwangerschap je startbedrag aanvraagt, kun je de premie al twee maanden voor de geboorte ontvangen. Het Vlaamse startbedrag bedraagt voor elk kind € 1.214,49.

Ben je zwanger? Volg de stappen in onze tool en vraag je startbedrag in een-twee-drie aan!

Op zoek naar een specifiek document? Ga naar onze formulierenpagina