Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

“Zwangerschapsdementie? Een smoesje!” – Mythe of niet?

Zwangere vrouwen kunnen verstrooider zijn dan anders. Voor ordelijke, georganiseerde types is dat een hel; iets chaotischere mama’s voelen weinig verschil. Maar is zwangerschapsdementie echt een ding? Je komt het hier te weten!
“Zwangerschapsdementie bestaat”, is professor Wilfried duidelijk. “De doorbloeding van de hersenen van de moeder verandert door de zwangerschap. Daardoor worden sommige delen van de hersenen beter doorbloed, en andere wat minder. Die minder doorbloede gebieden staan in voor het kortetermijngeheugen. Resultaat: de typische vergeetachtigheid van mama’s in spe.”

Wat is zwangerschapsdementie?

“Zwangerschapsdementie is verstrooidheid bij zwangere vrouwen, of de moeite die ze hebben om zich te concentreren. Ze kunnen doorgaans moeilijker informatie memoriseren en onthouden. Daarnaast merken we ook een trager reactievermogen op. De verschillen zijn meestal niet groot met hoe het geheugen van de toekomstige mama normaal functioneert, maar ze zijn wel merkbaar. Andere functies van het zwangere brein werken dan weer beter: zo zijn het herkenningsvermogen en de zintuiglijke waarnemingen zoals geur en smaak beter.”

Wat is de verklaring voor zwangerschapsdementie?

“Het hart en de hersenen van een mens krijgen altijd prioritair bloed. Maar voor zwangere vrouwen komt er een derde orgaan bij: de baarmoeder. Dat betekent dat de verdeling van het bloed in het lichaam van de vrouw anders is tijdens een zwangerschap dan daarbuiten. Hierdoor worden andere zones in de hersenen geactiveerd, de zones die ook actiever zijn tijdens verliefdheid. Eigenlijk zouden we dus beter spreken van zwangerschapsverliefdheid dan van zwangerschapsdementie. Wanneer mama’s hun pasgeboren baby’tje tegen zich aandrukken, zien we hersenactiviteit die te vergelijken is met de hersenactiviteit die ontstaat wanneer je een oude bekende terugziet. Alsof je iemand tegenkomt die je door en door kent en liefhebt, maar al jaren niet meer hebt gezien. Zwangerschapsdementie is dus ook de basis van de oersterke en levenslange moederliefde.

Gaat zwangerschapsdementie na de bevalling ook weer over?

“Ja, hoor. Zo’n zes maanden na de geboorte keren de hersenen van de vrouw terug naar hun toestand van vóór de zwangerschap. En je houdt er ook geen restletsels aan over – tenzij de mama genetische aanleg heeft, of een afwijking in de bloedvaten. Tegenwoordig zijn er eenvoudige tests mogelijk om de werking van het bloedvatenstelsel te beoordelen bij vrouwen die zwanger willen worden of net zwanger zijn. Daardoor kan op tijd ingegrepen worden in situaties waar de hersenen, het hart of de baarmoeder te veel of te weinig worden doorbloed.” Wil je graag meer weten? Bekijk dan professor Wilfrieds uiteenzetting over zwangerschapsdementie en de bloedvaten voor de Universiteit van Vlaanderen.









Professor Wilfried Gyselaers is gynaecoloog en verloskundige in Ziekenhuis Oost-Limburg en hoofddocent aan de Universiteit van Hasselt. Hij is gespecialiseerd in hoogrisicozwangerschappen en de werking van het hart- en bloedvatenstelsel bij zwangere vrouwen.

Mythe of niet – factcheck met professor Wilfried

Je zus, je schoonmoeder, de buurvrouw … Als zwangere mama word je overladen met goedbedoeld advies. En hoewel dat heel leuke, intieme gesprekken van mama tot mama oplevert, doen toch ook heel wat fabeltjes de ronde. Parentia schept duidelijkheid voor jonge ouders en legt bekende zwangerschapsmythes voor aan professor Wilfried, gynaecoloog en verloskundige. Zo kun jij fabeltjes links laten liggen en hou je tijd over voor wat écht telt. Mythe of niet? We vragen het aan professor Wilfried.

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!