Enkele handige en praktische tips & tricks om je tijd gedurende de coronacrisis nuttig in te vullen!

In deze tijd waarin we door het coronavirus grotendeels naar de binnenzijde van onze eigen woning verbannen zijn, is het niet altijd evident om je nieuw vrijgekomen tijd nuttig in te vullen. Parentia geeft je enkele handige tips en bezigheden om de verveling voor je kinderen (maar ook zeker voor jezelf) tegen te gaan. 

Info corona

Kom zeker regelmatig eens terug een kijkje nemen. Deze pagina wordt op dagelijks aangevuld met nieuwigheden. Samen gaan we de verveling tegen!

Fleur je woning wat op!

Ook al ben je geen grote fan van Pasen, kan het in deze tijd toch leuk zijn om je woning wat op te fleuren. We brengen er momenteel heel wat tijd door en ons nestje wat aangenamer maken, kan zeker geen kwaad. De lente en Pasen gaan meestal gepaard met vrolijke kleuren en deze heb je nodig om deze buitengewone periode van thuisblijven positief te overbruggen.Bovendien, kun je er een knutselactiviteit van maken met je kinderen. Creatief aan de slag gaan houdt je kinderen bezig, maar is voor jezelf ook heel positief. Het verzet je gedachten en biedt innerlijke rust. Het klinkt misschien wat kinderachtig, maar probeer eens!

Ga aan de slag, neem een blaadje papier en knip het uit in de vorm van een ei, bijvoorbeeld. Geef ieder gezinslid één of meerdere papieren eieren om in te kleuren of te versieren en je krijgt vast mooie gepersonaliseerde resultaten. Perforeer een gaatje in je creaties en maak met behulp van een koordje of een draad een unieke slinger, in deze unieke tijd! Je kroost vindt het vast geweldig.

Wat met de balans tussen werk en privé?

Na enkele dagen verplicht « Coronaverlof »

De maatregelen van de regering zijn al enkele dagen van toepassing en we hebben al een heel andere kijk op ons nestje. Plots, vinden we dit niet meer zo gezellig, zo aangenaam en voor sommigen onder ons, voelt het zelfs drukkend aan. Onze woning is een werkplek, een ontspanningsruimte, een turnzaal of zelfs de speelplaats van de kinderen geworden en onze structuur gaat wat verloren.

Probeer in de mate van het mogelijke, beste ouders, een onderscheid te maken tussen werk en privé, houd de balans in evenwicht. Heb je thuis geen aparte bureau? Berg je laptop dan zeker op als je werkdag achter de rug is. Het zorgt voor een mentale break en maakt je gezin ook duidelijk dat je beschikbaar bent om naar hun verhalen en avonturen van de dag te luisteren.

Laten we eerlijk zijn, de verleiding om in jogging of nog in pyjama te werken of om de schmink te laten vallen is groot. Toch, is het belangrijk om wat voor jezelf te zorgen, het beïnvloedt je gemoedstoestand om deze nieuwe thuiswerkdag aan te kunnen. Het zorgen voor jezelf is ook een manier om je gedachten wat te verzetten. De dagen zijn lang en lijken anderzijds dubbel geboekt, laten we de kleine dingen die onze dagelijkse routines vullen in normale tijden niet vallen. We hebben nood aan houvast in deze ongewone tijd.

Veel moed iedereen, laten we de maatregelen volgen om zo snel mogelijk terug te keren naar een normaal leven.

Haal de winter uit je kleerkast!

De lente is officieel begonnen en de zon is vaker en vaker van de partij. Dikke truien, handschoenen en mutsen komen er vaak niet meer aan te pas en kunnen dus weer voor een ganse tijd weggeborgen worden. Bovendien zorgt dit misschien voor een leuke afwisseling in deze coronatijd. Maar hoe ga je het best te werk. Wij sommen wat handige tips op.

1. Begin met het zoeken van een juiste ruimte.

Zoek naar een droge, donkere plek waar stof niet kan binnendringen. Ideaal is een extra kast op de slaapkamer maar ook een droge zolder kan dienst doen. Je kunt je spullen ook in de kelder opbergen maar enkel als deze echt droog is.

2. Was je kleren nog eens voor je ze opbergt.

Motten voeden zich met huidschilfers en zweetrestjes. Bovendien zal je eventuele vlekken die nog in je kleding zitten nog moeilijk verwijderd krijgen als die zes maanden lang in de vezel heeft kunnen intrekken. Uiteraard moet je kleding volledig droog zijn als je ze opbergt, anders kan deze gaan schimmelen.

3. Maak de zakken leeg.

Zorg ervoor dat alle zakken leeg zijn om te voorkomen dat achtergebleven voorwerpen vlekken veroorzaken.

4. Geen plastic zakken of dozen.

Je kleding moet ofwel volledig vacuüm verpakt zijn (opbergzakken die je met de stofzuiger vacuüm kan zuigen zijn hiervoor ideaal en plaatsbesparend) of ze moet kunnen ademen. Heb je geen vacuüm zakken bij de hand, rol dan je kledij in krantenpapier en bewaar ze in houten of kartonnen dozen.

5. Zorg voor een donkere bewaarplaats.

Kledij in een open kast verkleurt aan de kant die het meest aan licht wordt blootgesteld. Probeer er dus voor te zorgen dat de opbergruimte ten alle tijden verduisterd blijft.

6. Bestrijd motten.

Motten kan je bestrijden met mottenpapier dat je gewoon bij de drogist kan krijgen. Maar ook geurzakjes met lavendel of cederhout houden motten op afstand.

7. Wat met wintersportkledij?

Deze was je beter niet (te vaak) voordat je ze opbergt. Als je wintersportkledij te vaak wast, blijft deze niet waterafstotend. Best is deze kledij goed te verluchten en ze vervolgens in droge bewaardozen op te bergen.

8. Sluit knopen en ritsen.

Dit om afdrukken in boven- of onderliggende kledij te voorkomen. Als alternatief kan je ook een stukje (vloei)papier tussen de kledingstukken stoppen.

En laat nu de lente maar komen!

Plan je dagtaken in

Mama kom je? Wacht even ik krijg net een oproep! Papa kom je nu? Wacht even ik moet nu iets doorsturen naar mijn collega!

Zien je dagen er momenteel ook zo uit? Wel, beste ouder, je bent niet alleen. Misschien is het wel nuttig om onze tip van de dag toe te passen.

Als je ’s morgens aan je computer gaat zitten, is het zeker handig om even alle taken van de dag op een rijtje te zetten. Zowel de taken die op professioneel vlak van jou verwacht worden, als de taken die van jou als ouder verwacht worden. Houd de balans in evenwicht om deze weken thuiswerk, thuisblijven en thuisonderwijs aan te kunnen.

Probeer je aan je taken te houden en nieuwe vragen zo goed mogelijk in te plannen. Misschien kan je ook een tijdsduur voorzien. Is je dag vandaag al volgeboekt? Wel dan moet je een aantal zaken verschuiven, zonder dat je privé leven hieronder lijdt. Jouw gezin heeft je vandaag ook nodig en dit kan je niet verschuiven naar morgen. Thuiswerken wil niet zeggen dat je constant beschikbaar moet zijn. Las tijdig een pauze in, zowel voor jezelf als voor je kinderen. Zonder pauzes, kan je onmogelijk productief blijven. Respecteer je planning, voorspelbaarheid zorgt voor rust.
Neem tijd voor je werk, voor je gezin en uiteraard ook voor jezelf. Probeer je dag af te sluiten met een dagelijks ritueel (bvb laptop opbergen, even een luchtje scheppen op je terras of in de tuin of een spelletje met de kinderen), dit zorg ervoor dat je de knop kan omdraaien en de werkdag effectief kan afronden.

In deze rubriek vind je vast nog een aantal handige tips voor je gezin en voor jezelf

Door de coronacrisis kan ik mijn kinderen tijdelijk niet zien. Wat voor activiteiten op afstand kan ik toch nog met hen doen?

Door de huidige situatie zijn alle non-essentiële verplaatsingen verboden. Kinderen die in co-ouderschap worden opgevoed en dus een deel van de tijd bij de vader en een ander deel van de tijd bij de moeder verblijven, mogen nog steeds deze regeling blijven aanhouden. Er zijn echter situaties waardoor het toch kan dat je jouw kinderen langer dan voorzien niet bij jou kan hebben. Zo kan het bijvoorbeeld dat één van de ouders in het buitenland verblijft. De grens oversteken om je kinderen te gaan oppikken of afzetten is niet toegestaan. Wat ook kan, is dat er bij één van de gezinsleden waarbij de kinderen op dat moment verblijven een (vermoeden)besmetting is vastgesteld. In dat geval, moeten alle kinderen in het gezin blijven van de ouder waar ze op dat moment verblijven.

Omdat het niet altijd evident is om in een dagelijkse videochat te vertellen wat er gedurende je dag gebeurd is (omdat er in deze periode meestal weinig nieuws gebeurt), geven wij je graag enkele tips mee om de video chats interessant te houden voor je kinderen.

  • Doe aan video dineren: ga samen aan tafel met de smartphone of tablet langs je en eet op het zelfde moment. Praat over koetjes en kalfjes tijdens het eten zoals je dat zou doen als de kinderen effectief bij jou aan tafel zouden zitten.
  • Kijk samen op hetzelfde moment naar dezelfde film en geef live commentaar via videochat.
  • Installeer apps op je smartphone of tablet waarmee jullie online tegen (of met) elkaar kunnen spelen.
  • Bouw met legoblokken om ter snelst hetzelfde voorwerp.
  • Als bepaalde gezelschapspelletjes zowel bij jou als bij de andere ouder aanwezig zijn, kan je ook deze spelen, denk zo maar aan ‘Wie is het?’, ‘Zeeslag (junior)’, vier op een rij.
  • Als jullie met meerderen zijn, kan je ook verstoppertje spelen. Eén persoon verstopt zich in het ene huis, terwijl een andere persoon in dat huis met de gsm rondloopt en volgens de instructies van het kind aan de andere kant van de lijn opzoek gaat naar de verstopte persoon.

Zo zie je maar. ‘Blijf in uw kot’ betekent niet dat je geen leuke dingen meer kunt doen met je kinderen. Je grootste beperking is niet het isolement maar je eigen creativiteit, dus laat die laatste maar de loop en je gaat hier vast nog mooie herinneringen aan overhouden.

Haal je stoepkrijt maar boven!

Het is goed weer, de lente toont zijn mooiste kant, dus haal het stoepkrijt boven en laat je kinderen hun fantasie de vrije loop om te teken, te kleuren…

Woon je in de stad of in een dorp, jullie kunnen naar hartenlust tekenen op de stoep, je eigen oprit en waarom niet, onder toezicht, op straat.

De straat waar je woont zal er veel kleuriger en vrolijker uitzien voor de wandelaars, de fietsers en jezelf.

Geef jouw oprit een mooie kleur, zet boodschappen van aanmoediging voor de fietsers en wandelaars en teken grote hartjes met ‘Dank je wel!’ voor alle verzorgers, postbodes en alle mensen die zorgen dat we niet helemaal stil vallen.

Iedereen zal er plezier aan beleven, gegarandeerd!

Maak eens een tekening met je kinderen voor de postbode, vuilniskarman,….

Is het vandaag weer zo’n dag dat je kinderen vragen, mama wat gaan we doen, papa wil je met ons mee spelen……Speel erop in en stel voor om samen een collage of een grote tekening te maken. En waarom? Zal je wel krijgen als antwoord. Leg hen uit dat jullie dit samen kunnen doen om nadien achter het venster te hangen. Zo zeggen we met ons gezinnetje ‘Dank je wel voor alle goede zorgen’ aan de postbode, de vuilniskarman, de dokters,…..

Wees maar zeker dat je dochter of zoon, klein of groot, gaat meehelpen.

Succes met jullie kunstwerk!