Wat doen als je kinderen plots meerdere weken geen school hebben?

De meeste ouders moeten nu wikken en wegen tussen kinderen bezighouden enerzijds en productief werken anderzijds. Niet zo gemakkelijk. De sociale media staan boordevol grappige filmpjes en foto’s van ouders die niet weten hoe ze de komende weken gaan overbruggen, zowel emotioneel als organisatorisch. Wat doe je met je sportieveling die ineens niet meer weet wat doen?

Homeworking

Wat doe je met je dochter die zo graag naar school gaat en haar vriendinnetjes zo hard zal missen? Wat doe je met je zoontje dat niet meer naar de notenleer mag? Aan de hand van onze ideeën, overbrug je waarschijnlijk geen meerdere weken maar kun je wel aan de slag.

Thuis, maar het is niet echt vakantie

Inderdaad, het is niet echt vakantie, de kinderen hebben wat werk meegekregen zij het op papier of via een andere platform op het Internet. Natuurlijk overbrug je er geen meerdere weken mee, maar het is wel belangrijk dat de leerlingen actief bezig blijven met de leerstof ongeacht de leeftijdscategorie.

Diegenen die een hele bundel hebben meegekregen zijn misschien geneigd om deze ineens af te werken, om dan te genieten van vrije dagen. Het beste is eigenlijk dat er dagelijks een beetje gewerkt wordt, zodat de kersverse leerstof niet vergeten wordt. Natuurlijk moet dit niet per se om 8u30 gebeuren. Probeer samen een gepast moment te vinden voor je gezin.

Genieten van de tuin

Hadden jullie het speelgoed voor de winter ook in het tuinhuis of de garage opgeborgen? Misschien is het nu dan het gepaste moment om dit boven te halen.

Vertrouw je kinderen een taakje toe, een natte doek en poetsen maar. Na een aantal maanden hebben trampoline, schommel, schuif af en de verschillende potjes en pannetjes zeker een poetsbeurt nodig. Heeft jouw tuin of terras de laatste maanden een beetje afgezien? Jouw kinderen kunnen zeker helpen bij het tuinieren. Denk ook aan de klassiekers! Bal, springtouw en krijt houden je kinderen zeker al een tijdje bezig.

Voor de allerkleinsten is het interessant als je een zandbak ter beschikking kan stellen met daarin de nodige zandbakspeeltjes. Stuur je kinderen de tuin in met een vergrootglas of verrekijker. Op onderzoek in eigen tuin. Maak een tipitent met wat stokken die je bij elkaar bindt en daarover een oud laken. Daarnaast bestaan er tal van buitenspellen die je kan kopen (of zelf in elkaar kan knutselen). Zo denken we aan ringwerpen, Kubb, petanque, kegelen, blikken werpen, kortom tal van mogelijkheden.

Coloring

Creatief aan de slag

Ouder, puber of kind laat je creativiteit tot uiting komen. Knutselen, kleuren,... kan heel rustgevend zijn en misschien kan dat de komende dagen wel wat helpen. Je hebt thuis vast een schaar, lijm, papier en wat kleurpotloden liggen. Geef ruimte aan je onverwachte creativiteit en laat je gedachten wat ronddwalen. 

Misschien heb je ergens nog een oude gitaar liggen, of staat er een piano in de hal die niet gebruikt wordt en wil één van je kinderen (of jijzelf) dit instrument eindelijk  leren bespelen. Dan is dit toch het uitgelezen moment om er aan te beginnen. Er bestaan veel apps waarmee je een instrument kan leren bespelen en op youtube vind je tal van tutorials.

Wat bij slecht weer?

Het ideale moment om een gezelschapsspel uit de kast te halen. Het is vaak beter om meerdere korte luchtige spelletjes te spelen dan één spel dat lang duurt. Kinderen hebben vaak nood aan afwisseling. Te lange spellen gaan al snel vervelen en daardoor ga je de interesse van je kinderen misschien verliezen. Tal van familiespelletjes doen het vaak goed. Zo kan Pictionary of Sharades voor heel wat komische momenten zorgen. Speel “Wie of wat ben ik?” waarbij je een post-it op je voorhoofd geplakt krijgt, met daarop een persoon, dier of voorwerp genoteerd. Aan de hand van ja-nee-vragen dien je dan te raden wie of wat je bent. Memory (ook wel raad je plaatje genoemd) en ‘krokodil heeft kiespijn” doen het ook altijd zeer goed bij de jongere generatie. Monopoly bestaat in varianten voor elke leeftijd. “Wie is het?” en “Vier op een rij” zijn nog zulke klassiekers die het nog steeds heel goed doen. Je hoeft met andere woorden absoluut niet steeds het nieuwste van het nieuwste in huis te hebben. Trek je eigen spelletjeskast eens open en wees niet bang om oude spelletjes van onder het stof te halen.

Wil je toch wat moderner uit de hoek komen en de tablet of mobiele telefoon betrekken. Dan bestaan er verschillende apps voor spelletjes, aangepast per leeftijd. Een app die best wel interessant is, is osmo coding. Met dit spel voor de tablet leert je kind spelenderwijs programmeren, iets wat in onze huidige maatschappij niet meer weg te denken is. Ook spelconsoles zoals een Playstation hoeven niet noodzakelijk ‘des duivels’ te zijn. Ook hierop vind je educatieve, interactionele spellen terug voor het ganse gezin, die voor leuke herinneringen kunnen zorgen. Denk zo maar aan quiz spelletjes of dans en karaoke spellen. Kortom er zijn tal van mogelijkheden om je kinderen bezig te houden zonder dat je hen naar de tv moet verbannen

Orde in de wanorde

Iedereen samen thuis zorgt waarschijnlijk wel voor wat reorganisatie. 4 laptops aan tafel, een ontbijtkom, een tasje koffie,... noem maar op. Het lijkt soms wat chaotisch na een thuiswerkdag. Het is natuurlijk niet eenvoudig om iedereen en alles een plaats te geven. Misschien is dit wel het geknipte moment voor de lenteschoonmaak.

spring cleaning

Met of zonder de kroost kun je misschien dagelijks een kast of een lade leegmaken en sorteren. Het houdt je bezig en geeft je misschien ook de gelegenheid om je wat af te zonderen van de groep. Want inderdaad, je af en toe wat afzonderen zal in deze periode ook nodig zijn. Voel je niet schuldig, het is normaal dat je er nood aan hebt. Jij en je gedachten in een rustige ruimte kan soms deugd doen, ongeacht de leeftijd. Want inderdaad, ook al schieten je kinderen goed met elkaar op, ook zij zullen nood hebben aan een pauze. Het gebeurt maar zelden dat broers en zussen 5 weken lang enkel met elkaar moeten opschieten. Houd dit zeker in je achterhoofd als de eerste ruzie eraan komt.

De kinderen zijn bezig, hoe pak je nu het thuiswerk aan?

Heb je kleine kinderen dan zal je er anders mee moeten omgaan dan met grotere kinderen in huis. Belangrijk is dat je hen uitlegt dat je wel thuis bent maar toch ook moet werken.

Maak afspraken met je kinderen:

  • Maak hen duidelijk dat je niet gewoon thuis bent, maar wel effectief aan het werk, en dat je niet om de vijf minuten kunt gestoord worden. Stel voor om te puzzelen, te tekenen of een kaartje te maken voor oma en opa terwijl jij werkt. Bij oudere kinderen kun je voorstellen om te doen zoals mama en papa : we gaan een uurtje werken. Het feit dat je in de buurt bent vinden de kinderen gewoon al fijn.
  • Spreek samen een aantal pauzemomenten af, en beloon hen met onvervalste aandacht als ze zich hieraan houden.

In samenspraak met je werkgever kun je je uren dat je moet werken verspreiden over de hele dag. Een voorbeeld kan zijn om na bedtijd van de kinderen nog even te werken, zodat je wat langere tijd hebt om met je kinderen bezig te zijn en naar hun verhalen te luisteren.  Werkt je partner ook thuis? Bekijk samen of jullie afwisselend in de loop van de dag met de kinderen kunt bezig houden.

Heel belangrijk is om je dagelijkse routine te behouden. Leg ze op hetzelfde tijdstip als tijdens de school in bed, behoud het ochtend- en avondritueel, ….. Zowel jij, als ouder, en kinderen hebben structuur nodig.

Sta wat vroeger op dan je kind. Misschien vervelend als de wekker afloopt, maar in het uurtje werken voordat je kinderen opstaan kun je al heel wat doen. Zet de ontbijttafel ook al klaar en ontbijt na het uurtje werken samen met je kinderen. Je kunt van die tijd dan gebruik maken om samen af te spreken wanneer en wat jullie samen kunnen doen in de loop van de dag. Maak samen een planning op en zet die op een zelfgemaakte kalender. Hier kan alles op staan : een toneeltje ineen steken, briefje of kaartje maken voor oma en opa, handdoeken opplooien, opdrachtjes van school afwerken, samen eten maken, wandelen,…..

Child in Garden

Op deze pauzemomenten staat je computer uit, je telefoon gaat op stil en vergeet niet je collega’s te verwittigen dat je even niet beschikbaar bent. Maak dan ook gebruik om soms wat actievere activiteiten te doen met je kinderen: ga samen in de tuin, speel samen Twister. Je zit al lang genoeg achter je scherm en zo voorkom je lichamelijke klachten.

Heb je honden in huis? Maak van de gelegenheid gebruik om samen met je kinderen een wandeling te maken tijdens je pauze(s). Je hond vindt het leuk om zoveel aandacht te krijgen en jij en je kinderen hebben een fijn moment samen. Wandelen wordt trouwens aanbevolen, maar mag voorlopig enkel met gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen of met een vriend. Vergeet ook niet om een redelijke sociale afstand te behouden (1,5 meter).

Heb je nog kleine kindjes/baby’s in huis dan ben je zeker dat je ’s middags twee à drie uur ongestoord kunt werken. Maak gebruik om tijdens hun middagdutje taken af te ronden en telefoontjes af het handelen. Als het in de voormiddag wat hectischer loopt met je kleine oogappel dan is dit het moment om te concentreren op je werk.  Vergeet zeker ook niet om contact te blijven hebben met je collega’s via skype, telefoon….. Een bemoedigend woordje of gesprek met een collega’s valt niet stil door thuis te werken.

De komende weken gaan ongetwijfeld voor iedereen zwaar worden. Het is aan ons om ons met zijn allen strikt de maatregelen die de overheid oplegt na te leven om er zo voor te zorgen dat het normale leven zich snel kan hervatten. Laat ons van deze moeilijke periode gebruik maken om ons als gezin dichter bij elkaar te brengen. Onze Westerse maatschappij is er één die druk en gejaagd is, dit is dus het uitgelezen moment om te ontsnappen aan die drukte en weer wat meer tijd door te brengen met ons gezin.

Had je graag nog wat bijkomende tips? Neem dan zeker ook een kijkje op de website van Partena Professional!