Wanneer heb ik recht op een huurpremie, huursubsidie of vermindering onroerende voorheffing ?

Verhuis je naar een sociaal verhuurkantoorwoning en voldoe je aan een aantal voorwaarden? Goed nieuws, dan kun je in aanmerking komen voor huursubsidie. Wacht je al vier jaar op een woning bij een sociale huisvestingsmaatschappij? Vraag dan zeker als je in aanmerking komt voor een huurpremie. Is de eigenaar van je huurwoning  niet de uiteindelijke bewoner? Mits bepaalde voorwaarden kan je als huurder genieten van een verminderd tarief.

huurpremie
Wanneer kom ik in aanmerking voor een huursubsidie ?

Verhuis je naar een sociaal verhuurkantoor (SVK)-woning en voldoe je aan een aantal andere voorwaarden ? Dan kan je in aanmerking komen voor huursubsidie. Deze maandelijkse tussenkomst in de huurprijs wordt rechtstreeks aan het SVK uitbetaald. Deze laatste verrekent dit bedrag in de huurprijs. Het SVK onderzoekt samen met jou als je in aanmerking komt en helpt je  eveneens bij het aanvragen van de huursubsidie.

Kan ik genieten van de vermindering onroerende voorheffing ?

Is de eigenaar van de woning niet de uiteindelijke bewoner, dan kan de huurder mits bepaalde voorwaarden genieten van een verminderd tarief :

  •  De bewoner van de woning heeft minstens twee kinderen ten laste.
  •  De bewoner heeft een gezinslid met een ernstige handicap.

Huurt u van een sociaal verhuurkantoor (SVK) ? De aanvraag hiervoor gebeurt dan door het SVK. Daarna krijg je jaarlijks een brief met het verminderde bedrag.
Ontvangt de eigenaar de vermindering van de Vlaamse Belastingdienst (VLABEL)?  In dit geval ontvangt je een brief. Bezorg deze brief aan het SVK zodat de vermindering in rekening kan worden gebracht met de huurprijs.De verhuurder kan ook de korting één keer op een jaar van jouw huurprijs aftrekken zodat je die maand minder betaalt. Voor de effectieve berekening van deze vermindering en de betaling contacteert je best de verhuurder, en niet VLABEL.

 

Heb ik recht op een huurpremie ?

Wacht je al vier jaar op een woning bij een sociale huisvestingsmaatschappij ? Dan kun je in aanmerking komen voor een huurpremie. Je kunt de huurpremie niet zelf aanvragen. Je ontvangt automatisch de nodige formulieren.Het SVK kan je helpen bij het invullen van die documenten. Net zoals bij de huursubsidie zal de huurpremie rechtstreeks aan het SVK betaald worden. 

munstukken

Bronnen :

  • Wonen Vlaanderen (Vlaamse huursubsidie)
  • Wonen Vlaanderen (vermindering onroerende voorheffing)
  • Wonen Vlaanderen (Vlaamse huurpremie)