Waar kan ik een sociale lening aanvragen?

Als je een sociale woning wenst aan te kopen of te renoveren dan kan je bij de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW), het Vlaams Woningfonds of Erkende Kredietmaatschappijen (EKM's)  terecht voor je  aanvraag van een sociale lening.

moeder met kind achter computer

De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW)

De Vlaamse Woonlening is een woonkrediet aan een voordelig tarief.  Je kunt lenen voor een woning in het Vlaams Gewest zolang er voldoende budget beschikbaar is. De Vlaamse minister van Wonen keurt jaarlijks het budget goed.
De VMSW verstrekt alleen hypothecaire leningen voor onroerend goed dat hoofdzakelijk bestemd is voor wonen. Alle andere types van leningen, zoals consumentenkrediet, zijn uitgesloten.
 

calculator

Wooncalculator

A.d.h.v. de wooncalculator kan je zelf berekenen als je al dan niet kans maakt op een goedkope woonlening. Zorg er alvast voor dat je je laatste aanslagbiljet van de belastingen bij de hand hebt. Zo bereken je de rentevoet waartegen je kunt lenen en hoeveel de maandelijkse aflossing zal zijn. Het resultaat van de wooncalculator is wel louter indicatief. 

Het Vlaams Woningfonds

Voldoe je aan de gestelde voorwaarden betreffende belastbaar inkomen en de verkoopwaarde van je woning ? Dan kan je voor de aankoop van je woning of renovering aankloppen bij het Vlaams woningfonds voor een sociaal krediet.
Wij raden je aan om bij de aankoop van je woning contact op te nemen met het Vlaams Woningfonds alvorens je een verkoopovereenkomst ondertekent.
Ook hier kan je via de tool simulatie zelf onderzoeken of je in aanmerking komt voor een goedkoop woonkrediet. Vergeet niet jouw laatste aanslagbiljet van de belastingen bij de hand te houden.

Erkende Kredietmaatschappijen (EKM's)

De Vlaamse regering erkent momenteel 17 kredietmaatschappijen die sociale leningen kunnen toekennen voor het kopen, bouwen of renoveren van een bescheiden woning.

Bronnen :

  • Vlaanderen.be
  • Vlaams Woningfonds