Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Mijn kind moet naar de logopedist: reden tot paniek?

Als jonge ouder vraag je je af wat het eerste woordje van je kind zal zijn. Wordt het ‘papa’ of ‘mama’? Of nog iets anders? Maar wanneer moet je je er zorgen om maken? Wat als je het gevoel hebt dat je zoon of dochter een achterstand heeft? Een logopedist kan je kind helpen. Parentia geeft je alle nodige informatie!

Wat is een logopedist?

Een logopedist onderzoekt en behandelt stoornissen of moeilijkheden op het vlak van taal, spraak, stem of gehoor. Verder houdt hij of zij zich bezig met leerachterstand, maar ook met voorlichting, preventie, coaching en praktijkgericht onderzoek. Kortom: een logopedist buigt zich over taalontwikkeling en leerstoornissen.

Wanneer moet mijn kind naar de logopedist?

Elk kind communiceert op zijn of haar eigen tempo, het ene wat sneller dan het andere. Een kind dat traag leert, moet daarom niet per se naar de logopedist. Het is wel belangrijk om te weten wanneer je toch maar beter een afspraak maakt. We geven je daarom een overzicht van de taalontwikkeling van een gemiddeld kind.

Tot drie jaar

  • Kinderen jonger dan 1 jaar: baby’s die nog geen jaar oud zijn, komen zelden in aanmerking voor de logopedist, tenzij ze een ernstige aangeboren gehoorstoornis of een hersenverlamminghebben.
  • Kinderen van 1 jaar: rond deze leeftijd spreken kinderen nog niet, maar hun non-verbale communicatie is al goed ontwikkeld. Ze brabbelen, lachen, spelen, maken oogcontact en gebaren.
  • Kinderen tussen 1 en 1,5 jaar: je dreumes begint stilletjesaan te spreken. Hij of zij zegt korte woorden, zoals ‘papa’ of ‘mama’.
  • Kinderen tussen 1,5 en 2,5 jaar: je peuter zou nu een hele reeks woorden moeten kennen en gebruiken. Hij of zij leert nieuwe woorden bij en begrijpt eenvoudige zinsconstructies.
  • Kinderen tussen 2,5 en 3 jaar: je kleine schat gebruikt nu zinnetjes van vier à vijf woorden. Structuur is er nog niet, maar je begrijpt wat je kind bedoelt. Je kind gebruikt nog amper losse woorden en begint moeilijke instructies te snappen.

Tussen drie en zes jaar

  • Kinderen tussen 3 en 4 jaar: je kind vormt enkelvoudige zinnen en bouwt ze ook beter op. Dat samengestelde zinnen vormen en werkwoorden vervoegen moeilijk blijft, is niet abnormaal op deze leeftijd. Je kind is duidelijk verstaanbaar.
  • Kinderen tussen 4 en 6 jaar: je kleuter spreekt nu bijna volledig correct, maar maakt soms wel nog een foutje. Je kind is verstaanbaar en zijn of haar taal lijkt op die van een volwassene. Je zoon of dochter vormt correcte zinnen zonder moeite, en begrijpt opdrachten.

Ontwikkelt je kind zich iets trager?

Merk je dat je kind zich minder snel ontwikkelt? Geen paniek: dat is niet onoverkomelijk. Wel is het belangrijk om het probleem snel aan te pakken, zodat je kind niet achterop raakt op school. Het kan dan zeker geen kwaad om een logopedist te contacteren.

Nog meer inspiratie op onze blog

Vond je dit artikel nuttig? Lees dan zeker ook onze andere blokartikelen over opvoeding, gezinsadministratie en meer!

Bronnen:

Helan.be
Gezondheid.be
Health.belgium.be

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!