Mag ik mijn kind (t)huisonderwijs geven?
Je kind kan maar niet aarden op school? Je vertrekt voor een jaar of langer naar het buitenland voor je werk en je gezin verhuist mee? Misschien is thuisonderwijs dan iets om te overwegen. In België is starten met (t)huisonderwijs gelukkig vrij eenvoudig. Wij leggen je beknopt uit hoe het allemaal in zijn werk gaat.

Wat is thuisonderwijs?
(T)huisonderwijs is niet enkel onderwijs dat door de ouders wordt gegeven. Elke vorm van onderwijs die niet door de Belgische overheid gesubsidieerd is (de gemaakte kosten zijn dan volledig ten laste van het gezin zelf), valt onder de noemer (t)huisonderwijs.
Thuisonderwijs is onderwijs dat …
- wordt georganiseerd (en gegeven) door:
- een ouder of voogd;
- een aantal ouders samen voor meerdere kinderen (‘collectief huisonderwijs’);
- of een derde persoon (bijvoorbeeld een zelfstandig onderwijzer);
- wordt gevolgd in of via:
- een privéschool (niet erkend door de Vlaamse of Franstalige gemeenschap)
- E-learning/afstandsonderwijs
Voor wie?
In België geldt vanaf 1 september 2020 een leerplicht van de leeftijd van 5 jaar tot 18 jaar (voorheen van 6 tot 18 jaar). Het gaat wel degelijk om een leerplicht en geen schoolplicht. Dit betekent dat je in België als ouder het recht hebt om je kinderen thuis te houden van school en zelf de lessen te (laten) organiseren.
Let wel, als je voor een bepaalde periode naar het buitenland trekt, blijven de Belgische regels voor thuisonderwijs enkel van toepassing als je kind(eren) ook hun officieel adres in België blijven behouden. Zijn jij en je gezin in het land van je nieuwe verblijf gedomicilieerd? Dan gelden de regels van dat land.
Door wie?
De overheid legt geen diplomavereisten op voor de persoon die de lessen geeft.
Onder welke voorwaarden mag je je kind thuis lesgeven?
Om je kind thuis les te (mogen) geven, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.
Thuisonderwijs: recht op kinderbijslag?
Het feit dat je je kinderen thuis onderwijst, heeft geen invloed op je kinderbijslag/Groeipakket, op zijn minst niet zolang je kinderen niet meerderjarig zijn. Een kind dat in België gedomicilieerd is, heeft tot zijn meerderjarigheid onvoorwaardelijk recht op kinderbijslag/Groeipakket. Vanaf het ogenblik dat je kind de meerderjarigheid bereikt, kan het ook bij thuisonderwijs (mits aan een aantal voorwaarden voldaan is) zijn recht op kinderbijslag/Groeipakket behouden. Meer informatie hierover vind je terug op onze website
Heb je de knoop doorgehakt? Is (t)huisonderwijs echt iets voor jou en je kinderen? Parentia wenst jullie alvast veel succes!
Bronnen:
- Onderwijs.vlaanderen.be