Kindergeld of Groeipakket, geboortepremie of startbedrag: wat is het verschil?

In 2019 veranderde de wetgeving rond de kinderbijslag in België en daardoor werden er heel wat nieuwe termen in het leven geroepen. Zo lees je vaak over het Groeipakket en het startbedrag. Maar wat betekenen deze woorden eigenlijk? En is er een verschil met de oudere termen kindergeld en geboortepremie? Tijd voor een heldere uitleg! 

Kindergeld of Groeipakket, geboortepremie of startbedrag: wat betekenen deze termen nu allemaal?

Kindergeld, kinderbijslag of Groeipakket? 

In principe gaan deze drie termen over hetzelfde, namelijk over het maandelijkse bedrag dat je krijgt voor elk kind ten laste. Veel mensen hebben het nog over ‘kindergeld’, maar in het algemeen gebruiken we nu de term kinderbijslag. De nieuwe kinderbijslagregeling, die werd ingevoerd op 1 januari 2019, bestaat uit een basisbedrag en eventuele extra toeslagen die afhankelijk zijn van de situatie van het kind. In Vlaanderen kreeg het geheel van het basisbedrag en de toeslagen de naam Groeipakket. In Wallonië en Bussel blijven we gewoon over kinderbijslag spreken.  

Kraamgeld, geboortepremie of startbedrag? 

Ook deze woorden hebben eigenlijk dezelfde betekenis. Ze verwijzen naar het eenmalige bedrag dat je krijgt bij de geboorte van elk kind. Vroeger gebruikten ouders voor dit financiële duwtje in de rug vooral de term ‘kraamgeld’. In Vlaanderen kreeg deze premie de naam startbedrag. In alle andere regio’s blijven de andere begrippen in gebruik.  

Verwar deze termen niet met het geschenk dat je krijgt van je ziekenfonds wanneer je kindje geboren wordt. Ziekenfondsen noemen dit cadeau ook ‘geboortepremie’ of ‘geboortegeschenk’. 

Wil je je kraamgeld of startbedrag aanvragen? Dat gaat eenvoudig online. Bij Parentia krijg je deze eenmalige premie al vanaf twee maanden voor de vermoedelijke geboortedatum van je kind.  

Kinderbijslagfonds of uitbetalingsactor? 

Je bent vrij om zelf een kinderbijslagfonds te kiezen, zowel bij de geboorte van je kindje of als je later nog van fonds wil veranderen wanneer je al kinderbijslag ontvangt. Dit fonds betaalt het startbedrag van je kindje uit en zorgt voor een stipte maandelijkse storting van je Groeipakket. In Vlaanderen noemen we een kinderbijslagfonds ook weleens een uitbetalingsactor van het Groeipakket.  

Heb je nog vragen over deze verschillende termen? Of wil je veranderen van kinderbijslagfonds? Sluit je dan snel aan bij Parentia! Wij helpen je bij je gezinsadministratie en betalen alle bedragen waar je recht op hebt netjes op tijd uit.