Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Kies je voor een thuisbevalling? Dit moet je regelen!

Er is niets zo intens en intiem als een kindje ter wereld brengen. Heel wat mama’s willen die intimiteit het liefst thuis beleven en kiezen daarom voor een thuisbevalling. Om die vlekkeloos en zo ontspannen mogelijk te laten verlopen, breng je het best tijdig al het nodige in orde. Met onze checklist voor je thuisbevalling weet je precies wat je allemaal in huis moet halen. In dit artikel gaan we dieper in op de regelingen die je thuis moet treffen.  

Hoe bereid je je voor op een thuisbevalling?

Overloop alle mogelijke scenario’s met je vroedvrouw, ook de situaties waarin er iets misloopt. Meestal mag je alleen maar thuis bevallen op voorwaarde dat je in de buurt van een ziekenhuis woont, voor het geval er toch iets zou mislopen. De weken voorafgaand aan de bevalling komt de vroedvrouw regelmatig bij je op bezoek om te kijken of de voorbereidingen goed verlopen. Ze zal je ook een materiaallijst geven met spullen die je moet klaarleggen op de grote dag: medicatie, handdoeken, lakens, …  

De kraamkamer: in welke kamer wil je bevallen? 

Voor een thuisbevalling is het belangrijk dat je bed gemeten van op de grond minimaal tachtig centimeter hoog is. Zo voorkom je rugklachten bij de verloskundige en kraamverzorger. Je kan speciale bedverhogers kopen om je bed tot de noodzakelijke hoogte te brengen. De keuze van de kraamkamer is ook enorm belangrijk. Een goede kraamkamer herken je zo:  

  • Geen steile of gedraaide trap om de kamer te kunnen bereiken. Denk aan je comfort. 

  • Geen steile of gedraaide trap om de kamer te kunnen bereiken. Denk aan je comfort. 

  • De kamer heeft een aangename temperatuur en goede verlichting. 

  • De kamer is schoon. 

  • De kamer is ruim genoeg – er is bijvoorbeeld nog plaats voor een klein tafeltje.   

  • Er is stromend water in de buurt. 

Belangrijke tip: vergeet niet om je bevallingstas klaar te maken! Zo hoef je je in geval van nood alvast geen zorgen te maken over welke spullen je moet meenemen voor je kan vertrekken. 

Wat na de bevalling? 

Ook na de bevalling staat de vroedvrouw voor je klaar. Zij ziet erop toe dat de kraamkamer netjes wordt opgeruimd. Ze brengt je ook dagelijks een bezoekje om te kijken of jij en je kleine spruit het goed stellen. In Vlaanderen en de Nederlandstalige Brusselse diensten kun je trouwens ook een beroep doen op kraamhulp

Vergeet het startbedrag of kraamgeld niet! 

Elk kind heeft recht op een financieel duwtje in de rug. Vraag nu je startbedrag of kraamgeld alvast aan – je hoeft niet te wachten tot je kindje geboren is. 

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!