Ik ga alleen wonen, krijg ik dan nog het Groeipakket?

Je wilt alleen gaan wonen, je bent volop aan het verhuizen en alle zaken in orde aan het brengen. Maar heb je nog recht op je Groeipakket eens je in je eigen stekje woont?

Allen wonen

Welke invloed heeft dit op de uitbetalingen van het Groeipakket?

Beslis je om zelfstandig te gaan wonen, dan wordt het Groeipakket aan jou uitbetaald als je minstens 16 jaar oud bent, een officiële woonplaats hebt en nog voldoet aan de voorwaarden.

Breng dus zo snel mogelijk je adreswijziging in orde bij de gemeente waar je gaat wonen. Je krijgt het Groeipakket pas zelf, vanaf de maand die volgt op je adresverandering.

Ga je op kot, dan betekent dit niet dat jij het Groeipakket zal ontvangen. Je verandert immers niet van domicilie.

Je blijft het Groeipakket ontvangen tot de maand waarin je 25 jaar wordt, op voorwaarde dat je student bent of aanzien wordt als schoolverlater. Ben je geen van beiden, dan voldoe je niet meer aan de voorwaarden om het Groeipakket te ontvangen. Deze regel geldt  zowel als je alleen gaat wonen als wanneer je thuis blijft wonen.

Ga je huwen of heb je zelf kinderen waarvoor je het Groeipakket ontvangt, dan ontvang je voor jezelf ook het Groeipakket als je voldoet aan de voorwaarden.  

geld

Hoeveel Groeipakket ga ik ontvangen?

Ga je alleen wonen en blijf je in regio Vlaanderen, dan blijf je de Vlaamse bedragen ontvangen.

Het bedrag dat je ontvangt, hangt af van de datum dat je je ouderlijk huis verliet.

Ben je zelfstandig gaan wonen vóór 1 januari 2019, dan verandert er niets en blijf je het bedrag ontvangen dat je kreeg op 31 december 2018.

Ben je verhuist vanaf 1 januari 2019, dan ontvang je het vastgeklikt bedrag na de omkering van de rangen op 31 december 2018.

Jongeren geboren na 1 januari 2019 die in de toekomst alleen gaan wonen, blijven het basisbedrag van € 166,46 ontvangen.

In de 3 scenario’s heb je ook recht op een sociale toeslag als je jaarlijks bruto belastbaar gezinsinkomen lager ligt dan € 31.605,89 .

Op onze pagina ‘Jongere met een eigen adres' vind je alle uitgebreide info over je rechten op het Groeipakket als je alleen gaat wonen.

Ga je verhuizen naar een andere regio, dan moet je in dit geval wel nog een aansluitingsformulier indienen om de kinderbijslag van je nieuwe regio te ontvangen. Ook dan betaalt Parentia je kinderbijslag nog graag uit.

Verhuis je naar Brussel? Dan zul je in dit geval de nieuwe Brusselse bedragen ontvangen. Doe je aanvraag online of stuur ons zo snel mogelijk het aansluitingsformulier van je nieuwe regio op.

Verhuis je naar Wallonië? Dan ontvang je de oude bedragen als je geboren bent tot 31 december 2019. Jongeren geboren vanaf 1 januari 2020 die in de toekomst alleen gaan wonen, zullen de nieuwe bedragen ontvangen. Doe je aanvraag online of stuur ons zo snel mogelijk het aansluitingsformulier van je nieuwe regio op.