Ik ben zwanger. Welke onderzoeken of testen kan ik ondergaan?
Ben je zwanger? Proficiat! Je voelt misschien wel allerlei emoties op je afkomen: vreugde, blijdschap, onzekerheid, … Dat is helemaal oké! Eén van de dingen die je je afvraagt, is misschien of alles goed gaat met je kindje. Om dat te weten te komen, zijn er allerlei tests die je kunt laten uitvoeren. Hoewel sommige tests erg aanbevolen worden, zijn ze niet verplicht.

Gewettigd afwezig voor tests tijdens je zwangerschap.
Laat je enkele tests afnemen? Weet dan dat je het recht hebt om afwezig te zijn op het werk voor je zwangerschapsonderzoeken. Je behoudt je normale loon, op voorwaarde dat de onderzoeken niet buiten de arbeidsuren kunnen doorgaan. Licht je werkgever vooraf in over je afwezigheid.
Kijk na in de collectieve arbeidsovereenkomst of in het arbeidsreglement of je een medisch attest moet voorleggen om je afwezigheid te rechtvaardigen. Ook als er niets over het attest wordt vermeld in de cao of in het arbeidsreglement kan de werkgever je om een attest vragen.
Welke testen bestaan er?
Hierbij geven we een overzicht van een aantal onderzoeken of testen die kunnen worden uitgevoerd tijdens de zwangerschap. Als we het over testen hebben, associëren we het tijdstip van de test vaak met een periode van amenorroe, maar weet je eigenlijk wat dit is? Amenorroe is de afwezigheid van menstruatie. De eerste week van amenorroe begint op de eerste dag van de laatste menstruatie. Concreet duurt een zwangerschap 39 weken of 41 weken zonder menstruatie.
Op de tijdslijn vind je een mooi overzicht van alle testen.

-
- Echodatering
- Nekplooimeting
- NIPT
- Vlokkentest (facultatief)
-
- Morfologische echografie
- Glucose challenge test (suikertest)
- Vruchtwaterpunctie (facultatief)
-
- Derde echografie
- Bijkomende echographie (optioneel)
- Bijkomende onderzoeken (optioneel)
Bronnen :
- Rijksinstituut voor Ziekte-en Invaliditeitsverzekering
- UZ Leuven
- Werk België
- UZA
- De Maakbare Mens