Zijn vitaminesupplementen noodzakelijk voor onze kinderen?

Op de medicijnenmarkt voor kinderen verschijnen steeds meer siroopjes, capsules en andere voedingssupplementen rijk aan vitaminen. Maar wanneer hebben ze eigenlijk werkelijk nood aan deze “boosts”? Zijn ze onschadelijk? Wat met app’s zoals Yuka? Samen met Multipharma zetten we alles even op een rijtje.

Multipharma

Wat zijn in wintertijd, volgens jullie de onmisbare zorgen voor kinderen op jonge leeftijd (hydraterende zalf, lippenbalsem,...)?

De huid van de allerkleinsten is echt fijn en onrijp. Kindjes scheiden onvoldoende sebum of talg af en dit tekort moet weggewerkt worden door hydraterende zalven (talg is een laagje op de huid die beschermend werkt tegen uitdroging).

Vele mama’s vragen zich af of ze hun baby mogen insmeren zonder voorafgaande wasbeurt. Laten we ze geruststellen, dit kan zeker: ook al heeft het kindje zijn bad nog niet genomen, hydrateren mag zeker.

Afhankelijk van de tijd die kinderen al dan niet buiten spenderen, wordt er aangeraden om een gezichtscrème te gebruiken. Net zoals bij zonnecrème, moet dit type zalf meermaals per dag aangebracht worden.

Zijn er onmisbare vitaminen voor jonge kinderen? Raden jullie aan om een vitamine kuur op te starten ter voorbereiding op de winter?

Als je kind gezond en gevarieerd eet, heeft het waarschijnlijk voldoende vitaminen dankzij zijn voeding. Het hele jaar door vitaminesupplementen toedienen is niet nodig.

Als je kind echter niet genoeg of onvoldoende gevarieerd eet, kan het nuttig zijn om bijkomende vitaminen in te nemen.

Dat is de reden waarom het echt belangrijk is kinderen gevarieerd te leren eten: in volle groei hebben ze nood aan alle mogelijke vitaminen die beschikbaar zijn in onze voeding.

Anderzijds is het zo dat bepaalde vitaminen niet standaard in het voedsel aanwezig zijn.

Vitamines _ sinaasappel(sap)
  • Vitamine D: het is aangeraden om vitamine D supplementen in te nemen. Het tekort aan zon in België maakt het niet mogelijk om zelf voldoende vitamine D te produceren. Vitamine D is noodzakelijk voor de opname van calcium en bijgevolg voor de groei van de kinderen.
  • Vitamine K: zorgt voor een goede bloedstolling en vermijdt bloedingen. Een supplement is nodig bij kinderen die borstvoeding krijgen, omdat moedermelk onvoldoende vitamine K bevat. In poedermelk daarentegen is de hoeveelheid vitamine K voldoende voor de noden van het kind. Deze vitamine kan op verschillende manieren toegediend worden: via inspuiting in het ziekenhuis of , mits voorschrift van een arts, thuis, via een wekelijkse mondelinge toediening.

In de westerse landen kampt men zelden met vitamine tekorten. Een kindje zou bijna niets moeten eten of een ziekte hebben die de opname van vitaminen bemoeilijkt, alvorens een tekort aan vitaminen te hebben.

In het algemeen, wordt een gebrek aan vitaminen ontdekt vooraleer het een werkelijk tekort wordt bij het betrokken kind.

De Krokusvakantie nadert. Zijn er aan te raden vitaminen? Of producten die we zeker niet mogen vergeten in onze koffer?

Het is altijd nuttig om een EHBO-tas te voorzien met:

  • Een thermometer
  • Een koortswerend middel (antipyreticum, meestal in siroopvorm).
  • Kleine pleisters
  • Een ontsmettingsmiddel
  • Een anti-bult zalf
  • Een zonnecrème (zeker in de winter)
     

Vraag je apotheker een specifieke zonnewering voor de winter, zonnecrème verschilt in de winter en in de zomer: de winterversie is veel dikker zodat er een bescherming is tegen de wind. De beschermingsfactor zal sowieso 50 zijn, zowel voor een volwassene als voor een kind.

Voor jullie kinderen raden we de zonnecrème in kleine formaat aan, in combinatie met een beschermende lipstick. Rond de hals gedragen, kunnen deze gemakkelijk meermaals per dag aangebracht worden.

Vergeet de hydratatie van het aangezicht en het lichaam niet, zeker als je kinderen buiten hebben gespeeld.

Als je kind permanent medicatie inneemt, moet deze uiteraard meegenomen worden op vakantie.

Wat de vitaminen op zich betreft, moet je niets voorzien.

Welke raad zouden jullie ouders geven die hun weg willen vinden in de overvloed aan voorgestelde producten, rekening houdend met de schadelijkheid van de producten voor hun kind?

Steeds meer en meer komen app’s aan bod die de schadelijkheid van stoffen en cosmetica evalueren, zoals Yuka bijvoorbeeld.

Yuka is een App die van pas kan komen om zich een mening te vormen omtrent een product. De keuze aan producten is zo ruim dat ouders inderdaad verloren kunnen zijn. Maar er moet voorzichtig mee omgegaan worden omdat de gegevens niet volledig zijn. Bovendien houdt Yuka geen rekening met de mate waarin een bepaald molecule aanwezig is in een product.

Zodra er sporen van zijn, wordt een bestanddeel vermeld in de ingrediëntenlijst en in rekening genomen door de App. Deze houdt echter geen rekening met de werkelijke hoeveelheid van de component in het product (gaat het om enkele sporen, milligrammen of grammen?), noch met de hoeveelheid die gebruikt zal worden (gaat het om een lokaal gebruik ter hoogte van een kleine wonde of roodheid of gaat het om een toediening op het hele lichaam?). Bepaalde producten zijn schadelijk als ze aanwezig zijn in te grote hoeveelheden, maar zijn acceptables in kleine hoeveelheden of voor een kort gebruik.

ours malade

Als conclusie, Yuka kan een goed middel zijn, maar je moet zelf een degelijke kennis hebben om deze app op een kritische manier te kunnen gebruiken. Dit is waarom we de mensen aanbevelen om hun producten te selecteren na het advies van een Professional, de apotheker.

Multipharma heeft een gratis coaching uitgebouwd voor de ouders, Bambino&Co genoemd. Kunnen jullie hier meer over vertellen?

Vaak voelt een mama zich verloren en stelt ze zich talrijke vragen. Dat is waarom we deze mama’s een gratis coaching, “Bambino&Co”, aanbieden vanaf het begin van de zwangerschap tot de eerste verjaardag van het kind.

We gidsen de mama’s doorheen de “best practices”, de goede parktijken die tijdens de zwangerschap toegepast moeten worden. We ontmoeten de mama’s in de apotheek, op afspraak of tijdens de Bambino avonden. We nodige de toekomstige ouders ‘s avonds uit en praten met hen. De bedoeling is ouders een luisterend oor te bieden en ze gerust te stellen wat de zwangerschap en de eerste kinderjaren betreft. Dit geeft ons ook de mogelijkheid om een band te scheppen met onze klanten en een vertrouwensrelatie op te bouwen.

Maandelijks verzenden we aanstaande ouders een nieuwsbrief met nuttige en praktische tips die aansluiten bij de evolutie van de zwangerschap.

Extraatje: wanneer mama’s zich inschrijven op de Bambino&Co ontvangen ze een cadeaubox met talrijke geschenken (flesjes, fopspenen, producten, kortingsbonnen, enz) en gedetailleerde uitleg.

Ben je zwanger? Proficiat! Vergeet niet om je geboortepremie aan te vragen dankzij onze handige tool.

Bedankt aan Diana Feier (manager van deze apotheek) en Constance Namahirwe (manager van een andere Mutipharma apotheek in Schaarbeek) voor hun tijd en expertise.