Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Mag je alles eten als je borstvoeding geeft?

Geef je borstvoeding? Geniet dan van de bijzondere band die je opbouwt met je kleintje! Als je borstvoeding geeft, is het extra belangrijk om ook zelf gezond en evenwichtig te eten. We hebben goed nieuws: er is weinig dat je niét mag eten. Maar let er wel op dat je belangrijke voedingsstoffen uit je maaltijden kunt opnemen. Ben je zwanger? Lees dan hier onze tips voor gezond en evenwichtig eten tijdens je zwangerschap.

Eten wanneer je borstvoeding geeft

Gezond verstand primeert in de keuze voor je voeding als borstvoedende moeder. Je voedingspatroon moet vooral gevarieerd zijn: denk aan fruit, groenten en volkoren graanproducten. Vegetarische moeders kiezen het best ook voor peulvruchten, zuivelproducten en eieren. Zorg dat je voldoende drinkt. Alcohol kan, maar in zéér beperkte mate. Remember: overdaad schaadt.

Effect op de spijsvertering van de baby

Er bestaan nogal wat mythes over voedingsproducten en een mogelijk negatief effect op de spijsvertering van je baby. Je kindje zou bijvoorbeeld krampen kunnen krijgen door wat jij eet. Toch bestaat daar vooralsnog geen wetenschappelijk bewijs voor. Sommige moeders laten bepaalde voedingsmiddelen uit voorzorg staan. Maar volgens deskundigen kunnen baby’s het voedingspatroon van de moeder, zoals dat tijdens de zwangerschap was, heel goed verdragen. Probeer alle voeding met mate en bekijk op welke voedingsmiddelen je baby sterker reageert.

Dagelijkse voeding

Zorg dat je volgende dingen voldoende opneemt in je dagelijkse dieet: 

  • een grote portie groenten;
  • minstens twee stukken fruit (varieer in soorten);
  • peulvruchten;
  • aardappelen en brood;
  • noten als tussendoortje (een handvol per dag);
  • gevarieerde eiwitproducten (vis, peulvruchten, vlees, ei en plantaardige eiwitbronnen);
  • halfvolle melkproducten voor extra calcium en fosfor; 
  • anderhalve liter water– daar is je inname van melk bij inbegrepen.

Ook kruiden- en vruchtenthee zijn goed voor je. De kruiden fenegriek, shatavari en mariadistel hebben mogelijk een stimulerende werking voor de melkproductie. Let op bij het medicinaal gebruik van kruiden, want zij kunnen een remmende invloed op de melkproductie hebben, zoals bijvoorbeeld het geval is bij salie.

Opletten met deze producten of totaal vermijden

Let op met deze producten of vermijd ze volledig:

  • Vis: 
    • Eet een tot twee keer per week vis, het liefst vis met een kwaliteitslabel. Vissen kunnen kwik bevatten, vermijd daarom vissen uit verontreinigd water (bijvoorbeeld rivierpaling) of roofvissen (haai, zwaardvis, marlijn). 
    • Let op met verse tonijn: die bevat hogere hoeveelheden schadelijke stoffen. Tonijn uit blik bevat minder van deze stoffen, maar is vaak te zout.
  • Koffie, thee, cola en chocolademelk. Te veel cafeïne, theïne en theobromine kunnen de baby prikkelbaar maken en de slaap verstoren.
  • Energiedranken worden door de Hoge Gezondheidsraad afgeraden aan borstvoedende moeders. 
  • Alcohol komt via de moedermelk bij je baby terecht en is slecht voor de ontwikkeling en de gezondheid van je kind. Regelmatig gebruik kan leiden tot vertraging van de psychomotorische ontwikkeling en ook je melkproductie kan erdoor afnemen. Ook donkere bieren worden afgeraden.
  • Rook niet, want je baby rookt mee! Nicotine en andere giftige stoffen worden doorgegeven aan het kind via de lucht en via de moedermelk. Het remt bovendien de melkproductie af. Let ook op met rokers in je omgeving.
  • Vraag bij gebruik van geneesmiddelen steeds advies aan je arts of apotheker.

Diëten tijdens borstvoeding

Ben je net bevallen? Dan wil je misschien opnieuw aan je conditie en je lichaam werken. Maar let op met te groot gewichtsverlies. Geleidelijke gewichtsafname door verminderde calorie-inname zal geen nadelig effect hebben op de hoeveelheid of de kwaliteit van je moedermelk. Maar ga niet drastisch diëten, want daardoor komt er een grote hoeveelheid afvalstoffen zoals dioxines in je moedermelk terecht. Bovendien zal je baby onrustig reageren op een sterke daling in je calorie-inname en daardoor ook zélf te weinig bijkomen.

Ben je in volle voorbereiding van je bevalling? We helpen je graag met je gezinsadministratie. Denk eraan om tijdig je startbedrag in Vlaanderen of kraamgeld in Brussel of Wallonië aan te vragen!  

Bronnen :

  • Kind & Gezin
  • ONE

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!