Hoe je kinderen bezighouden tijdens de kerstvakantie?

It’s the most wonderful time of the year. Inderdaad, het jaar loopt weer stilaan ten einde. In heel het land galmt er kerstmuziek door de straten en overal worden we verblind door de vele lampjes die de donkere straten verlichten. De mooie versieringen creëren een lichte en feestelijke sfeer. Overal zie je mensen die in allerhaast op zoek zijn naar cadeautjes om tijdens de eindejaarsfeesten aan hun familie en vrienden uit te delen.

Kind bezighouden in de vakantie

Wat we bij het naderen van het nieuwe jaar soms vergeten, is dat naast die periode van ‘cadeau stress’ ook een periode van ontspanning ingepland staat. Alleszins toch voor onze schoolgaande jeugd. Onze kinderen worden (al dan niet na een periode van hard studeren) twee weken lang ontheven van hun schoolgaande plichten.

Als ouder is het soms moeilijk om in die twee ‘lange’ weken, je kinderen bezig te houden. Zeker als je liever niet hebt dat je kinderen al hun vrije tijd achter een scherm doorbrengen. Om je wat verder te helpen, geven wij je hier al een aantal ideetjes mee. We sommen wat activiteiten op, zowel voor binnen als buiten, om die momenten van verveling tegen te gaan.  

Oh neen, het regent!

Helaas is regen in België vaak meer de regel dan de uitzondering. Het Belgische weer laat in de periode rond de eindejaarsfeesten vaak niet toe om de dag buiten door te brengen. Dat is echter geen reden tot treuren. Ook binnenshuis kan je de kinderen makkelijk op een actieve manier entertainen. Hieronder een aantal ideetjes:

Kokend kind
 • Kleine Picasso’s : als je het netjes wil houden, haal wat kleurpotloden en kleurboeken/tekeningen boven. Als het wat viezer mag, dek dan je keukentafel goed af met een oud tafellaken (of plastic vuilniszakken), haal wat goedkope canvassen, wat waterverf en penselen en laat je kinderen hun ding maar doen. Verzin eventueel een thema waar ze mee van start kunnen. Je zou versteld kunnen staan van de creativiteit en de verbeelding die een kind heeft. Vraag hen nadien uit te leggen wat ze getekend hebben en waarom. Zijn je kindjes nog te klein om met penseel te schilderen, geen probleem, haal vingerverf in huis. Plezier verzekerd!
 • Zoek wat oude kleren van jezelf en eventueel van je partner bij elkaar, en houd een verkleedpartijtje. Maak eventueel een hoekje in huis vrij waar ze een zelfgemaakt toneelstukje brengen. Liefst nog op een geïmproviseerd podium.
 • Heb je legoblokken in huis? Download dan wat Lego bouw uitdagingen en laat je kinderen (om ter snelst) deze opdrachten uitvoeren.
 • Ga samen met je kinderen door al hun oude speelgoed en sorteer hier de dingen uit waarmee niet meer gespeeld wordt. Nadien kun je deze dan samen met je kinderen doneren aan een goed doel.
 • Maak je eigen kerstversiering. Versier plastic kerstballen met glitter en crêpepapier, maak vormpjes uit zanddeeg of bekleed oude glazen bokalen met viltpapier om ze nadien te voorzien van gezellige sfeermakende theelichtjes.
 • Houd kooksessies. Op internet vind je tal van receptjes voor koekjes, cup cakes, soep of andere dingen die je samen met de kinderen op een veilige manier klaarmaakt. Afhankelijk van de leeftijd kan elk kind dan andere taakjes krijgen zodat iedereen kan meedoen. Kinderen zijn vaak ook supertrots wanneer bij het eten iets geserveerd wordt dat zijzelf hebben klaargemaakt.
 • Ook bordspellen kunnen voor urenlange bezigheid zorgen. Trek je kast open, kies een spel en vooral, speel zelf ook mee.
 • Heb je nog cadeautjes nodig voor mensen buiten je gezin, neem je kindjes dan mee kerstshoppen. Laat hen helpen het perfecte cadeau te kiezen.

Het is gestopt met regenen, hup naar buiten!

In ons kleine landje kan het weer van de ene dag op de andere omslaan en dat is in de eindejaarsperiode niet anders. Vaak hebben we naar het einde van het jaar toe, dagen op rij te kampen met regen. Wij raden je dan ook aan dat, wanneer het dan wel droog is, je van de gelegenheid gebruik maakt om met je kinderen wat outdoor activiteiten te doen. 

Kleed je kids lekker warm aan en trek er mee naar buiten:

 • Ga op ontdekkingstocht. Ga op zoek naar voorwerpen in de tuin of neem je kinderen mee naar het bos of park waar je ze kunt laten zoeken naar bepaalde insecten, vogels of andere dieren, bomen, paddenstoelen of bladen. Sluit je activiteit bij het thuiskomen af met een lekkere tas zelfgemaakte warme chocolademelk.
 • Tijdens de eindejaarsperiode wordt er wel in elke stad een kerstmarkt georganiseerd waar ook vaak een heuse tijdelijke outdoor schaatsbaan geplaatst wordt. Kinderen zijn hier vaak dol op.
 • Is er sneeuw gevallen? Super, het moment om een sneeuwman te maken, er met de slede op uit te trekken of wat dacht je van een sneeuwballen gevecht. Vaak haal je uit de kleine dingen het meeste voldoening.
Slede in de sneeuw

Wees tot slot ook niet bang om eens gewoonweg niets te doen. Geef je kinderen ook de ruimte om zich te vervelen. Verveling bevordert de creativiteit en  kan een reden zijn waardoor ze zelf hun verbeelding gaan laten spreken. De activiteiten hierboven meegegeven, zijn maar een fractie van de dingen waarmee je je kinderen (en ook zeker jezelf) in de vakantieperiode kan bezighouden.  Heb je in ons lijstje iets gevonden dat je wel wat lijkt, wacht dan niet te lang meer moeten wachten om het uit te proberen want het nieuwe jaar en dus ook de schoolvakantie, loert om de hoek. We hopen dan ook dat je aan de hand van deze activiteiten wat “Quality Time” met elkaar kunt door brengen in deze periode die er uiteindelijk toch op gericht is, de banden met de personen die je graag ziet, te versterken. Geniet dus van de feesten, maar geniet vooral van de tijd met je gezin!