Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Waar kun je terecht voor studiebegeleiding?

Met volle moed gaat je oogappel naar het eerste leerjaar of zet je tiener de stap naar het secundair onderwijs. Je gelooft in de mogelijkheden van je kind, maar je stelt je wat vragen omtrent begeleiding als het wat minder vlot loopt? Jij, als student ondervindt dat het toch niet zo van een leien dakje loopt in de hoge school of aan de universiteit. Wat nu? We overlopen wat studiebegeleiding is en waar je deze begeleiding kunt aanvragen.

Wat is studiebegeleiding?

Studiebegeleiding is een (naschoolse) begeleiding door leerkrachten en/of deskundigen voor het bijbrengen van studievaardigheden.

  • Deze ondersteuning kan gaan van huiswerkbegeleiding tot het aanleren en versterken van verbale vaardigheden in het lager onderwijs. Van helpen met een goede studiemethode ‘het leren-leren’ tot coaching door een gerichte aanpak om een moeilijk vak onder de knie te krijgen in het secundair onderwijs.
  • Zit je op de unief of hoge school, dan kun je studiebegeleiding vragen om een juiste studiemethode aan te leren, bij psychosociale problemen als je nood hebt aan ondersteuning of nog voor het bespreken van je papers, bachelorproeven en masterproeven.

Waar kun je terecht?

Zit je kind in het lager of secundair onderwijs, dan heb je verschillende opties.

Je kunt terecht bij:

  • de juf of de meester van je kind in het basisonderwijs;
  • de klastitularis of leerlingenbegeleid(st)er in het middelbaar onderwijs;
  • CLB;
  • gespecialiseerde organisaties, zoals BijlesHuis, die bijlessen en studiebegeleiding geven. Je vindt tal van aanbieders op verschillende zoekmotoren;
  • kampen tijdens de vakantie, zoals taalvakantie en wiskundevakantie

Neem zeker eens een kijkje in de Streekkrant. Er staan tal van zoekertjes in van leerkrachten of studenten die bijles willen geven. Of plaats zelf een advertentie.

Contacteer de hogescholen of universiteiten in je regio. Misschien zijn er studenten die je kind bijles kunnen geven.

Ben je student aan de hogeschool of universiteit?

Als student kun je terecht bij de hoge school of universiteit waar je ingeschreven bent. De meesten hebben een dienst voor studiebegeleiding en studieadvies. Je vindt de gegevens terug op de website van de instelling waar je studeert.

Je kunt ook aankloppen bij commerciële kantoren die studiebegeleiding aanbieden voor studenten aan de hoge school of unief. Even surfen via de zoekmotoren en je vindt tal van aanbieders.

Wat kost studiebegeleiding? Krijg ik iets terugbetaald?

Het inhuren van een privéleerkracht ligt niet in het bereik van ieder gezin. Doe eerst navraag bij de school van je kind of ze zelf geen bijlessen organiseren. Deze worden gratis aangeboden in de lagere school en het middelbaar onderwijs.

Heb je zelf tijd om je kind te begeleiden na de schooluren? Online bieden verschillende websites gratis lesmateriaal aan, speciaal ontworpen voor schoolkinderen van de basisschool tot het secundair onderwijs.

Aan de universiteiten en hoge scholen worden de diensten gratis aangeboden. Informeer bij je hoge school of universiteit waar je terecht kunt.

Studiebegeleidingsbureaus en commerciële bijleskantoren geven wel vrijblijvend informatie en evaluatie, maar bieden concrete hulp aan tegen diverse tarieven. Deze tarieven worden niet altijd terugbetaald. Neem contact op met je ziekenfonds om na te gaan welke soort begeleiding of studiebegeleiding al dan niet in hun terugbetalingssysteem zit.

Bronnen:

  • Vlaanderen.be
  • CLB
  • KULeuven.be
  • Bijleshuis.be
  • Enseignons.be
  • Helloprof.com

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!