Stoppen met studeren, betekent dat ook je kindergeld verliezen?

Wanneer je stopt met studeren, heb je heel wat administratieve zaken af te handelen. Maar heb je wel nog recht op de kinderbijslag?

Student

Welke invloed heeft dit op de uitbetalingen van de kinderbijslag?

Je bent gedomicilieerd in Brussel, nog geen 25 jaar en je verlaat de schoolbanken, dan kan dit invloed hebben op de uitbetaling van de kinderbijslag.

Stop je in het midden van het schooljaar, dan heb je geen recht meer als ‘student’ de maand die volgt op het stoppen met studeren. Je hebt dan ook geen recht meer op kinderbijslag.

Stop je op het einde van het school- of academiejaar, dan kun je nog recht hebben tot het einde van de schoolvakantie als je niet meer dan 240 uren werkt tijdens het derde trimester (juli, augustus en september).

Heb je dan helemaal geen recht meer?

Als je je laat inschrijven als schoolverlater bij Actiris, dan kun je nog recht hebben op kinderbijslag als je voldoet aan bepaalde voorwaarden. Je zit dan in een toekenningsperiode van 360 dagen.

Je kinderbijslag wordt geschorst als je:

  • meer dan 240 uur per trimester werkt;
  • zelfstandige bent in hoofdberoep of in bijberoep;
  • een werkloosheidsuitkering ontvangt tijdens de toekenningsperiode.

Soms gebeurt het dat de beroepsinschakelingstijd verlengd wordt door Actiris. Heb je dan ook nog recht op kinderbijslag? Zolang een werkzoekende geen 2 positieve evaluaties heeft, wordt deze periode verlengd door Actiris en kun je kinderbijslag blijven ontvangen als je voldoet aan bepaalde voorwaarden.

Op onze pagina ‘Werkzoekende na de studie’ vind je alle uitgebreide info over je rechten op kinderbijslag na het stoppen van je studies.