Mijn kind is langdurig ziek, wat met school?
Soms kunnen kinderen door ziekte (zij het fysiek, zij het psychisch) voor een langere periode niet naar school. Hierdoor bestaat het gevaar dat zij achterop raken met de leerstof. Wanneer een kind door afwezigheid een grote achterstand opbouwt en hierdoor de eindtermen op het einde van het academiejaar niet haalt, kan dit kind niet overgaan naar het volgende schooljaar.

Om dit te voorkomen, zijn er jaren terug al een aantal alternatieven ontstaan om kinderen die nog in staat zijn om bij te leren, maar die zich niet fysiek naar het klaslokaal kunnen begeven, toch nog de mogelijkheid te geven de lessen te volgen. Parentia somt voor jou de verschillende mogelijkheden even op.
De ziekenhuisschool
Kinderen die langdurig in een ziekenhuis of preventorium verblijven, kunnen voor lessen terecht in een ziekenhuisschool. Een ziekenhuisschool is een vorm van Buitengewoon Onderwijs type 5 dat speciaal voor deze doelgroep ontstaan is. Een kind dat voor een lange periode in het ziekenhuis verblijft, kan vaak les volgen in de ziekenhuisschool. Het kind laat zich dan bijkomstig in deze school van het buitengewoon onderwijs inschrijven. Een eventuele inschrijving in de originele school waar het kind was ingeschreven voor de hospitalisatie de lessen aanvatte, blijft lopende. Hierdoor kunnen de lessen gewoon opnieuw worden hervat eens de hospitalisatie ten einde loopt. Bovendien ligt de beslissing of deze leerling mag overgaan naar het volgende leerjaar, bij de school waar het kind oorspronkelijk was ingeschreven.
Tijdelijk onderwijs aan huis “TOAH”
Permanent onderwijs aan huis
1. Wat is POAH?
In tegenstelling tot TOAH, is POAH van een blijvend karakter. Wie vijf jaar of ouder is en voldoet aan de toelatingsvoorwaarden voor buitengewoon onderwijs en wegens een handicap of aandoening niet op school raakt, kan aanspraak maken op Permanent onderwijs aan huis. Net zoals bij TOAH gaat het hier om 4 lestijden per week die permanent aan huis georganiseerd worden. De school overlegt met de ouders over het aanbod, het tijdstip en de duur van de lessen, rekening houdend met de beperkingen die de arts oplegt.
2. Aan welke voorwaarden moet je kind voldoen?
- Je kind moet een beperking hebben die hem verhindert naar school te kunnen gaan.
- Je kind moet onderwijsbegeleiding aankunnen.
- Je kind moet een verslag voor toegang tot het buitengewoon onderwijs hebben. Hieruit blijkt dat redelijke aanpassingen voor je kind niet voldoende zullen zijn om de gewone leerdoelen in een gewone school te halen. Je kind zal een individueel aangepast leertraject krijgen. Bovendien staat hierin ook vermeld welk type van buitengewoon onderwijs het best aansluit bij de noden van het kind. Het CLB bezorgt dit verslag aan de ouders na een onderzoek. (opgelet, het blijft de ouders vrij om hun kind (zelfs met een verslag tot toelating in het buitengewoon onderwijs) alsnog in te schrijven in een gewone school waar je kind een aangepast curriculum kan krijgen. De reguliere school bekijkt dan met het CLB of zij, mits de nodige aanpassingen, in de gepaste begeleiding kunnen voorzien. Ook bij inschrijving in een gewone school kan je kind - mits het hebben van een verslag - ondersteuningen voor kinderen in het buitengewoon onderwijs aanvragen.
(t)Huisonderwijs
Wanneer je kind niet in staat is om zich fysiek naar een klaslokaal te begeven, maar wel nog steeds in staat is te studeren, kun je (t)huisonderwijs overwegen. Het is namelijk zo dat er in België vanaf de leeftijd van 5 jaar tot de leeftijd van 18 jaar geen schoolplicht maar wel leerplicht bestaat. Om je kind thuis te (laten) onderwijzen, moet je echter wel over een aantal voorwaarden voldoen. De details hiervan kun je terugvinden in ons artikel “Mag ik mijn kind (t)huisonderwijs geven?”.
Synchroon internetonderwijs: SIO
Sedert 01 januari 2015 is synchroon internetonderwijs, kortweg SIO, een recht voor elk schoolgaand ziek kind in België. In Nederlandstalig Brussel werd de organisatie van dit soort onderwijs toegekend aan de dienst Bednet.
Overinge initiatieven
1. School en Ziekzijn
Wat is het?
De organisatie “School en ziekzijn” is een (vrijwilligers)organisatie die tijdelijk onderwijs aan huis voorziet. Waar ligt dan het verschil bij de TOAH vanuit de school zelf? Het verschil ligt in het feit dat bij TOAH de school een leerkracht aanstelt om het zieke kind op zijn verblijfplaats les te geven. Wanneer je gebruik maakt van de diensten van School en ziekzijn, dan zoeken zij zelf voor jou naar een geschikte (vrijwillige) leerkracht, nadat ze samen met de school en de ouders bepaald hebben voor welke vakken er begeleiding gestart moet worden. De vrijwilliger neemt dan op zijn beurt contact op met de ouders en school om af te spreken wanneer de lessen van start zullen gaan. De school zal het lesmateriaal ter beschikking stellen. De diensten van School en ziekzijn kunnen uiteraard complementair zijn met andere beschikbare diensten zoals ziekenhuisscholen en Bednet.
Wie kan gebruik maken van deze dienst?
Elke leerling die:
- langdurig of chronisch ziek is, of in zwangerschaps- of bevallingsverlof is;
- ingeschreven is in een Vlaamse erkende school;
- over een medisch afwezigheidsattest beschikt (doktersattest).
Opgelet! De leerling moet aan al de bovenstaande voorwaarden voldoen.
2. Alles over kanker
Wat is het en wie komt in aanmerking?
Alles over kanker is een dienst van ‘Kom op tegen kanker’ die kleuterleerkrachten inzet om kankerpatiëntjes van het eerste en tweede kleuterklasje via thuisonderwijs vrijwillig bijles te geven en dit maximaal 4 uur per week. ‘Kom op tegen kanker’ werkt hiervoor bij voorkeur samen met leerkrachten van de school van je kind.
3. Ziekenfonds
Sommige ziekenfondsen hebben ook les aan huis voor zieke kinderen in hun diensten opgenomen. Contacteer je ziekenfonds voor meer informatie.
Welke vorm van ondersteuning is het best voor mijn kind?
Welke vorm van ondersteuning het best is, is afhankelijk van kind tot kind en van situatie tot situatie. Bovendien kun je van veel van bovenvernoemde ondersteuningsvormen gelijklopend gebruik maken. Zo sluit deelnemen aan Bednet geen (tijdelijk) onderwijs aan huis uit. Je bekijkt en beslist als ouder in samenspraak met de school, het CLB, artsen en de ondersteunende organisatie welke oplossing voor jouw kind het best is. Samen bekijken jullie welk traject het meest kans geeft op het inhalen of beperken van de opgelopen achterstand om zo het schooljaar tot een succesvol einde te kunnen brengen.
Bronnen:
- onderwijs.vlaanderen.be
- bednet.be